“Me kindlasti ei ole kõige traditsioonilisemad reisijad, aga sellele vaatamata on meie soov näidata, et reisimine ei ole ilmtingimata kallis ja midagi sellist, mida saab vaid korra aastas endale lubada,” avaldas Eero. Selle aja jooksul on perekond reisinud sõiduautoga Hispaaniasse neljaks kuuks, elanud 10 kuud iseehitatud kaubikus ja teinud Euroopale ringi peale. Hiljuti naasid nad oma viimaselt seikluselt — kolm kuud kestnud vabatahtlikutöölt Kagu-Aasias.

“Reisimise kolm kõige olulisemat ja suuremat kulu on transport, majutus ja söök. Kõik muu on meie arvates marginaalne ja eelarvet planeerides võib selle kõik üheks lugeda,” lisas Mari-Anne.

Mis on aga paari põhilised säästunipid soodsalt reisimiseks?

1. Lennupiletid

Esimese asjana kui hakkad internetis pileteid ostma, lülita sisse privaatne (incognito) režiim. Lennupiletid olid üks esimesi tooteid internetis, mille hind ei olnud fikseeritud vaid kõikus arvestades erinevaid parameetreid — näiteks mis päev on, mis kell on, ostjariigi keskmine sissetulek jne. Kui sa käid mitu päeva järjest ühel leheküljel ja vaatad samu lennupileteid, siis leheküljel on see info olemas ja eeldab, et sa väga tahad neid pileteid. Seega mida kauem sa venitad, seda kallimaks lähevad piletid. Kui sa teed oma uurimistööd privaatsel režiimil, siis lehekülg ei saa salvestada sinu otsingu ajalugu. Kui sa oled seni kasutanud populaarset skyscanner.net lehekülge, siis lisaks proovi ka selliseid lehekülgi nagu momondo.com ja azair.com. Igal leheküljel on oma tugevused ja erinevad otsinguparameetrid mida saab enda jaoks ära kasutada heade pakkumiste otsimisel. Kui oled omale sobiva pakkumise leidnud, siis vaata kindlasti, kes on lendude operaator ja võrdle hindu otse nende kodulehekülgedelt.

Tallinna lennujaam on võrdlemisi väike ja see mõjub ka hindadele. Tasub võrrelda väljumisi naaberlennujaamadest nagu näiteks Riia või Helsinki, kust reisimine on tihtipeale soodsam ja ühendust Tallinnaga on väga kiire ja mugav.

2. Majutus

Airbnb on aastatega väga palju arenenud ja on kindlasti üks suurimaid konkurente hotellidele. Lisaks soodsamale elamisele on tegemist tihtipeale terve korteri või majaga, kust leiab kõik mugavused, mida hotellid tihtipeale ei paku — kõige olulisem nendest on kindlasti köök, mis aitab väga kaasa söögi eelarve madalal hoidmisega.

Ekstreemsemad reisihuvilised võivad proovida couchsurfingut, kus inimesed pakuvad tasuta ööbimist oma elutoa diivanil või paremal juhul külalistetoas. Lisaks tasuta ööbimisele on sul võimalus kohalikult küsida häid kohti ja nippe, mida linnas teha ja kus käia.

3.Vabatahtlikuna töötamine

Viimase nõuandena pakuvad Eero ja Mari-Anne välja vabatahtliku töö. “Seni on kõik meie reisimised olnud selles mõttes traditsioonilised, et me maksame lennupiletite, söögi ja ööbimiste eest,” avaldas Mari-Anne. “Me tahtsime proovida midagi täiesti teistsugust ja kogeda riike, kultuure ning inimesi hoopis teisest küljest,” lisas Eero. Nii otsustatigi proovida Kagu-Aasias reisida vabatahtlikuna, kus vastutasuks söögi ja elamise eest töötati 2-5 tundi päevas. Selliseid võimalusi pakuvad üldjuhul hostelid, koolid või farmid. “Kokku veetsime 3 kuud kolmes eri riigis ja pere peale kulus meil selle reisi vältel alla 2500 euro.”

Allikas: rahatarkuse grupp #Kogumispäevik, kus keskendutakse juunis reisiteemadele