Eckerö Line’i emaettevõte Rederiaktiebolaget Eckerö tundis Tallinn-Helsingi liini vastu huvi juba 30 aastat tagasi, pidades 1989. aasta juunis esimesi läbirääkimisi laevandusettevõttega Eesti Merelaevandus. Kokkuleppele ei jõutud ning sama aasta augustis plaaniti luua ühisettevõte Oy Festonia Line Ab, kuid Soome meremeeste ametiühingu vastuseisu tõttu jäi ka see ühisettevõte sündimata.

Kontserni laevad alustasid sõite 1990. aastal, mil Rederiaktiebolaget Eckerö ostis Corbiere nimelise laeva ning sõlmis operaatorlepingu ettevõttega Inreko. Uus laev hakkas sõitma Tallinn-Helsingi liinil Inreko kaubamärgi New Estonian Line all.

1994. aasta veebruaris moodustasid Rederiaktiebolaget Eckerö ja Birka Line tütarettevõtte Oy Eestin Linjat Ab ning 26. augustil toimus esimene laevareis Tallinn-Helsingi liinil laevaga Alandia. 1996. aastal ostis Rederiaktiebolaget Eckerö tütarettevõtte Eestin Linjat Birka Line’ilt välja ning alates 1997. aastat kannab ettevõte nime Eckerö Line Ab Oy.

Veerandsada aastat tagasi alustas Eckerö Line’i Eesti filiaalis tööd neli töötajat. Kaks 1994. aastal alustanud töötajat tähistavad 25. tööjuubelit koos Eckerö Line’iga.

Üks neist, Eckerö Line’i Eesti filiaali juhataja Katrin Sirk-Aun meenutab, et 1. augustil tööle tulles polnud isegi Lootsi tänavat veel olemas. „Kui laev kuu lõpus liinile tuli, siis pandi nii reisijate kui sõidukite andmed kirja suurde kaustikusse — polnud ju veel kasutuses internet ega broneerimissüsteem.”

Tänasel päeval töötab Eckerö Line Eesti filiaalis 58 inimest, kes teenindavad kliente A-terminalis, Muuga sadamas, terminali kaupluses ning kaubaveo osakonnas. Eckerö Line Eesti filiaali müügi- ja turundusosakonna tegevused on suunatud nii Eesti kui muu maailma (v.a. Soome) turgudele.

Veerandsaja aasta jooksul on Eckerö Line’i reisijate arv tõusnud esimese aasta 70 000 reisijalt mulluse 1,8 miljoni reisijani. Käesoleva aasta juulis sündis uus rekord, mil reisijate arv tõusis 7% eelmise aasta juulikuuga võrreldes. Vähesel määral on tõusnud soomlastest reisijate arv, kuid põhiline osa 15 000 lisandunud reisijast on tulnud Eestist ning välisturgudelt.

Eckerö Line’i 25. sünnipäevaks soetas Eckerö kontsern reisiparvlaeva MS Finbo Cargo, mis teenindab autoga reisijaid ja kaubaveo kliente liinil Muuga-Vuosaari.

Ettevõtte 25 tegutsemisaasta jooksul on Tallinn-Helsingi liinil seilanud kuus laeva: MS Corbiere/Apollo, MS Roslagen, MS Alandia, MS Nordlandia, MS Translandia, MS Finlandia ning MS Finbo Cargo Muuga-Vuosaari liinil.

Vaata pilte nimetatud laevadest — mitmega neist oled sõitnud?