Marbella on peamisest tuntuks saanud ärimeeste ja allmaailmategelaste puhkuse- ja elukohana. Nimelt põgenesid just Marbellasse 1960ndatel ja 1970ndatel paljud Suurbritannia allilmaliidrid, sest sel ajal puudus Hispaania ja Suurbritannia keeruliste suhete tõttu nende vahel väljaandmislepe. Pingeid tekitas näiteks ka Gibraltar, mida Hispaania hirmsasti endale saada tahtis. Sellest ajast pärineb ka Costa del Soli hüüdnimi “Costa del Crime”. Teise Maailmasõja järel oli Marbella vaid umbes 900 elanikuga väikelinn, kuid kõik muutus pärast Ricardo Soriano sinna kolimist. See mõjuvõimas Hispaania aristokraat populariseeris Marbellat suuresti oma rikaste ja kuulsate sõprade seas ning just tema oli see, kes tegi algust sealse turismi arendamisega. 2016. aasta seisuga elab Marbellas juba ~140 744 inimest.

Marbella ja selle ümbruskonna peamised vaatamisväärsused:

Rannad

Marbellas on kokku koguni 24 erinevat mõnusa liivaga randa ja kindlasti väärivad nad kõik ka külastamist. Populaarseimate hulka kuuluvad el Faro, Venus Cabopino ja las Chapas. La Fontanilla Cabopino on piirkonna üks vähestest nudistide randadest. Mainimata ei saa loomulikult jätta ka Puerto Banúsi ja San Pedro Alcántara randasid, sest just neid on tunnustatud keskkonnasõbralikkust ja suplusvee puhtust näitava sinilipuga.

Vanalinn ehk Casco Antiguo

Marbella vanalinna sattudes tuleks kindlasti üles otsida Plaza de los Naranjos ehk apelsinide väljak. Lisaks apelsinipuudele leiab väljakult väga mõnusaid baare ja restorane, õhtusel ajal võib seal tihti kohata ka tänavamuusikuid ja flamenkotantsijaid. Vanalinna imeilusatel kitsastel ja lilledega ääristatud tänavatel on mitmeid erinevaid käsitööpoode ja butiike. Apelsinide väljaku ääres paikneb XVI sajandist pärit raekoda, selle vahetus läheduses asub ka linna vanim kirik — Iglesia de la Encarnación. Kiriku juurest ülesmäge minnes jõuab mauri kindluse varemeteni.

Foto: Flickr

Pargid

Marbellat kaunistavad ka mitmed ilusad pargid, kus on mõnus kuumadel suvepäevadel ringi jalutada ja puude varjus jahutust otsida. Üks sellistest parkidest on Parque de Alameda, kus muuseas toimub iga kuu esimesel laupäeval ka mahetoidu turg. Grillimiseks, lauatennise mängimiseks ja laste või lemmikloomadega ringi jooksmiseks on parim valik arvatavasti Parque Nagüeles. Marbella kesklinna suurim roheala on seevastu Parque de la Constitución — ideaalne paik kohvikutes istumiseks ja suvisel ajal toimuvate kontsertide nautimiseks.

Sadamad

Sadamaid on Marbellas kokku koguni neli: Puerto Banús, Puerto Deportivo de Marbella, Puerto Deportivo de Cabopino ja Puerto de la Bajadilla. Neis kõikides on üpris huvitav lihtsalt ringi uudistada, Puerto Banúsi sadamale pole teistel aga midagi vastu panna. See on neljast sadamast kahtlemata uhkeim ja lisaks jahtidele on iga nurga peal võimalik imetleda ka väga kalleid luksusautosid. Sadamaäärsetes butiikides võib šoppamas silmata rikkaid ja ilusaid ning aeg-ajalt ka kohalikke ja välismaiseid kuulsusi.

Foto: Flickr

Teemapargid

Marbellast vaid 30-minutilise autosõidu kaugusel asub Costa del Sol’i suurim veepark Aqualand Torremolinos. Külastada tasub ka umbes tunnise autosõidu kaugusel asuvat Bahia Aquaparki ja 25 minuti kaugusel paiknevat Parque Acuatico Mijast. Kindlasti tuleks seal kandis olles läbi põigata Costa Water Park veepealselt seiklusrajalt. Andaluusia ainus delfinaarium Selwo Marina asub Marbellast umbes 40 kilomeetri kaugusel Benalmádenas. Loomaparkidest tooksin välja Selwo Aventura safaripargi. Pika nimekirja kõikidest Costa del Sol’i meelelahutusvõimalustest leiab siit.

Muuseumid

Muuseume on Marbellas muidugi palju, eraldi tooksin aga välja Bonsai, Ralli ja Grabado Español Contemporáneo muuseumid. Marbella Bonsai muuseumis on lisaks minipuudele Euroopa suurim oliivipuude kollektsioon, millest vanim on koguni ligi 300-aastane. Ralli-nimelisest muuseumist leiab ühe Euroopa prestiižseima Ladina-Ameerika kunsti kogu. Esindatud on nii Salvador Dali, Marc Chagalli kui ka Leopoldo Torres Agüero teosed. Hispaania kaasaegsete gravüüridega saab tutvuda Grabado Español Contemporáneo muuseumis.

Lõuna-Hispaaniasse sattudes soovitan kindlasti ka vähemalt mõne päeva Marbellas ja selle lähiümbruses veeta. Marbellasse on kõige mugavam saada Malaga lennujaamast kas rendiauto või bussiga. Malaga lennujaamast on Marbellasse pisut üle 50 kilomeetri. Alates juunikuust hakkab lennufirma AirBaltic pakkuma ka Tallinn-Malaga otselende.

Foto: Flickr

Kadri-Johanna reisiblogi leiad SIIT