Passi autmaatkontroll pole enam midagi uut, ka Tallinna lennujaamas on vastavad kioskid Schengeni piiriületajatele jaoks üles seatud. Kuid USA-s pidi seni alati põhjalikult piiriametnikuga suhtlema ka siis, kui saabuti mõnest viisavabast riigist. Orlando lennujaamas on nüüd olemas esimene piiriületuspunkt, kust saab riiki siseneda kioskile oma passi näidates, pilti tehes ja sõrmejälgi andes.

Samuti tuleb ära anda oma riiki sisenemise ankeedid, mis skannitakse sisse ja kontrollitakse üle.

Siiski ei saa veel kõik saabujad Orlandos kioski teenuseid kasutada. Selleks peab enne vähemalt korra olema piiri ületanud inimjõul töötavast piiripunktist ja sõrmejäljed peavad olema eelnevalt sisse skannitud.

Orlando lennujaamas asuvad esimesed kümme kioski, mida võivad kasutada lisaks Ameerika Ühendriikide enda kodanikele ja kanadalastele ka 37 viisavaba riigi (sealhulgas Eesti) kodanikud.
Automatiseeritud piirikontroll Tallinnas. Samasuguseid automaate kasutatakse ka Orlandos.

Tööpõhimõte on Orlando kioskil üsna sarnane Tallinna lennujaamas kasutatavatega. Pass tuleb asetada lugerisse, siis tõuseb üles kogu kioski ülemine osa ja sätib end kontrollitava silmadega sobivale kõrgusele. Näost tehakse lisavalgustusega pilt, kõik kümme sõrmejälge skannitakse. See võtab kokku aega keskmiselt 90 sekundit.

Siiski jälgib piiriületust praegu ka "päris" piirivalveametnik, kontrollides automaadist saadud kviitungit tavalise passikontrolli kiires väravas väljaspool järjekorda. Peagi loodetakse see protsess viia USA piiril veel automaatsemaks ilma inimese sekkumiseta.

Automaatse passikontrolli kioskitele lisanduvad lähemal ajal ka täiendavad andurid muude ohutegurite hindamiseks: näiteks plaanitakse mõõta kontrollitava reisija kehatemperatuuri ja liigutusi, et avastada haigusi või kahtlast käitumist.

Automaatse passikontrolli kioskid on paigaldatud veel kümne rahvusvahelise lennuvälja turva-alasse, kuid neid saavad praegu kasutada vaid USA ja Kanada kodanikud.

Vaata, kuidas käib automaatse passikontrolliga piiriületus Tallinnnas: USAs on kõik põhimõtteliselt samamoodi, kuid turvaväravast saab läbi erinevalt Tallinnast kviitungit näidates, mida kontrollib inimene. Tallinnas piisab vaid sõrmejäljega enda tuvastamisest ja väravad avanevad automaatselt.