Kuidas saaksid veeta muretu ja aktiivse puhkuse lumistel mägedel? Selgitab IIZI reisikindlustuse spetsialist Moonika Kaste.

Kas tavaline reisikindlustus katab ka suusapuhkusel tekkinud tervisekahjud?

Suusa- ja lumelauareisid on aktiivse iseloomuga ning seetõttu kõige tavapärasemast reisikindlustusest jääb väheks. Spordipuhkus eeldab reisikindlustusele spordikaitse lisamist, samuti tasuks kaaluda ka teisi lisakaitseid nagu vastutus- ja spordivarustuse kindlustus. Kui on plaan minna märgistamata radadele suusatama või tegeleda ekstreemsema spordiga, siis kõik kindlustusseltsid ei paku alati kaitset ja vajalik oleks eelneva kokkuleppe tegemine ning teavitamine.

Kas kindlustus katab kulud ka juhul, kui olen suusamäel vigastuse saanud hüppeid/trikke tehes?

Ekstreemsed spordialad on tavakindlustuslepingus välistatud ja nõuavad eraldi kindlustuskaitset ja kindlustusseltsiga kokku leppimist (kindlustusdokumentidele märke lisamist), see kehtib ka hüppeid/trikke tehes või väljaspool radu sõites. Nii näiteks ka vigursuustaja Kelly Sildaru puhul. Samuti on oluline, et järgitaks kõiki ohutusnõudeid.

Mida peaks silmas pidama spordivarustuse kindlustamise puhul?

Kui võtad reisile kaasa oma suusavarustuse või näiteks lumelaua, siis tasub üle vaadata pagasikindlustuse summa. Veendu, et kindlustus pakub kaitset spordivarustusele ja et hüvitamiseks ei oleks kehtestatud piiranguid. Kõik kindlustusseltsid ei paku spordivarustusele kaitset ning kindlustusele tuleb eraldi märkida spordivarustuse lisakaitse. Samuti hoia oma asjadel silma peal ja ole hoolas, ka pagasi hoiustamise reegleid tuleb järgida nii majutusasutuses, suusamäel kui oma autoga reisides.

Üldjuhul hüvitatakse spordivarustuse kahjud juhul, kui kindlustatu talispordivarustus saab reisil kahjustada, hävineb või see varastatakse. Talispordivarustus hõlmab näiteks suuski, suusakeppe, saapaid, sidemeid ning lumelauda ja on kaetud kokkulepitud summas eseme/paari/komplekti kohta. Kindlustusselts võib hüvitada ka teatud juhtudel suusavarustuse rendikulu, kui kindlustatu varustus läheb reisi ajal kaduma, hilineb, varastatakse või saab kahjustada.

Kas saab end kindlustada ka lume puudumise vastu reisi sihtkohas?

Tihti on kindlustus võimalik valida koos talispordi lisakaitsega, mille alusel hüvitatakse eelnevalt broneeritud reisi sihtkohas lume vähesuse tõttu transpordikulud lähimasse kuurorti. Seda tingimusel, et kõik suusaliftid on olnud suletud kauem kui 24 tundi. Lisaks võidakse hüvitatada mõistlikud ja põhjendatud täiendavad sõidu- ja majutuskulud, kui eelnevalt broneeritud väljumine või tagasireis hilineb lumelaviini tõttu võrreldes plaanijärgse saabumisajaga rohkem kui 12 tundi.

Millised võivad olla kulud luumurru või kukkumise korral?

Talispordialad on kõrgema riskiga, sest mäel võib ootamatuid juhtumisi tihti ette tulla. Isegi kui vigastus ise on väike ja ravi ei ole kulukas, siis võivad muud kaasnevad kulud minna kalliks maksma. Näiteks on vaja suusamäelt vigastatu raviasutusse toimetada. Meditsiiniabikindlustuse alt hüvitatakse vajadusel vigastatu transportimine. Ka aktiivse puhkuse korral tuleks meditsiiniabi kaitse väga kriitiliselt määrata, sest tõsise õnnetusega võivad kulutused olla märkimisväärsed. Meedias on olnud korduvalt lugusid juhtumistest, kui kindlustusele valitud miinimumsummast 30 000€ ei ole piisanud. Näiteks, kui vigastatu transportimiseks tuleb kasutada helikopterit. Kui talispordiga tegeletakse märgistatud radadel, siis on kindlasti tagatud päästeteenistuse ligipääs kõikjale.

Kui palju suureneb kindlustusmakse?

Spordikaitse lisamine kindlustusele ei ole oluliselt kallim, arvestades asjaolu, et teed kindlustuse vaid endale või lähedastele. Näiteks 40-aastase naise puhul meditsiiniabi- ja spordikaitsega 8-päevase suusapuhkuse Euroopas saaks kindlustada juba ca 11€ eest. Ilma lisakaitseta tuleks kindlustuse eest tasuda ca 6€.