Eelmisel nädalal võttis Hispaania valitsus vastu õigusakti, mille kohaselt tuleb inimestel, kes sisenevad riiki suure koroonariskiga maadest, tõendada enda negatiivset koroonatesti tulemust. Kusjuures tohib testi tulemuse saamisest möödas olla kõige rohkem 72 tundi.

Uued reeglid näevad ette, et lennu- ja laevafirmad kontrollivad õigete dokumentide olemasolu. Siiski vastutab iga reisija enda eest ise. Kui negatiivset testitulemust ei suudeta tõendada, tuleb teha uus test ja maksta kopsakas summa.

Tunnistus negatiivsest testitulemusest peab olema hispaania või inglise keeles ning seda saab esitada nii digitaalselt kui ka paberkandjal.

Hispaania välisministri Arancha González Laya sõnul on tegu küll hirmutavate summadega, kuid asi pole sugugi rahas. González Laya ütles, et suur nakatunute arv pole praegu Hispaanias probleem. Trahvireegel tehti selleks, et arvud püsiksid väikesed ka tulevikus. Inimestele tahetakse uuesti anda võimalus vabalt liikuda.

Suure nakatumisriskiga riikide nimekirja koostab ja uuendab iga 15 päeva tagant Euroopa nakkushaiguste ennetamise ja tõrje keskus.

Testimine on kohustuslik lennujaamades ja sadamates. Uus reegel kehtib ka Hispaania kodanikele, kes välisriigist tagasi koju saabuvad.

Allikas: thelocal.es