Millele tuleks reisile minnes tähelepanu pöörata, selgitab Iizi reisikindlustuse tootejuht Moonika Kaste.

Kroonilise haigusega reisile

“Kui põed näiteks epilepsiat ja reisil olles haigus ootamatult ägeneb, siis on tegemist kindlustusjuhtumiga ning tekkinud kulutused arstiabile hüvitatakse,” kommenteerib Moonika Kaste. Reisimiseks on oluline arsti luba ning juhul kui tulenevalt haigusest on tervislikel põhjustel reisimise välistatud, siis ei tohiks seda eirata, sest siis kindlustus sel juhul kahju korral abiks ei ole. Arvestada tuleks, et kindlustusselts võib nõuda ka eraldi dokumente haiguse kulgemise kohta.

Kroonilistest haigustest tingitud hädavajalike ravikuludele hüvitamisel on üldiselt summaline piirang 1500 €, kuid olenevalt kindlustusseltsist ka kuni 5000 €. “Kindlasti tuleks reisile kaasa võtta kõik vajalikud ravimid ning manustada vastavalt arsti ettekirjutustele,“ lisab Kaste.

Meeles tasub pidada, et päris iga haiguse tõttu tekkinud ravikulusid kindlustus siiski ei kata, näiteks psüühilised- või ärevushäired, foobiad, onkoloogilised haigused jne. Küll aga on näiteks onkoloogiliste haiguste korral hüvitatav esmane diagnoos ning sellega seotud hädavajalik ja elupäästev meditsiiniabi kulu.

Reisivaktsineerimine sõltub reisiplaanist

Vaktsineerimine enne reisi on üldiselt soovituslik, kuid teatud piirkondadesse reisides isegi kohustuslik, et hoiduda ohtlikest nakkushaigustest nagu kollapalavik, lastehalvatus, A- või B- hepatiit jne. Näiteks Sudaani minnes on kollapalaviku vastu vaktsineerimine kohustuslik. Iizi reisikindlustuse tootejuhi sõnul on süütud sääsehammustused kaasa toonud nii malaariajuhtumi kui ka Denque viiruspalaviku, mis paraku edasised reisiplaanid rikkusid.

„Kindlustus ei hüvita vaktsineerimist kui ennetavat protsessi reisile minnes ja see ei kuulu ka kindlustuskaitse alla, kui seda tehakse juba reisil olles,“ lisab Kaste. Selleks, et vaktsiin jõuaks reisi alguseks mõjuma hakata, tasub vaktsineerida varakult, vähemalt 30 päeva enne reisi.

„Juhul, kui reisid troopilisse riiki, kus kohustus vaktsineerida, siis on kindlustusseltsil õigus hüvitist vähendada või sellest keelduda, kui vaktsiin on jäetud tegemata,“ rõhutab Moonika Kaste. Vaktsineerimise vajalikkust saab Terviseameti veebilehelt kontrollida või külastada enne kohalikku reisikabinetti.

Kõigi haiguste ja viiruste vastu kahjuks vaktsineerida ei ole võimalik. Sellisel juhul tuleb olla eriti tähelepanelik, järgida soovitusi või vajadusel ka reisimisest loobuda. Näiteks juhul, kui reisija on lapseootel või reis võetakse ette väikeste lastega.