Inimloom on oma olemuselt üldiselt mugav. Kui aga kuidagi kergemalt läbi saab ajada, siis nii ka tehakse. Käitumisharjumuste muutmine võtab aega (noh, näiteks oma termose kaasas tassimine) ning kui seda prioriteediks ei seata, siis on end ka üsna keeruline muuta. Olgu see siis trennitegemine, reisimisstiil, toitumine või hommikused jalutuskäigud.

Olen palju kuulnud, kuidas inimesed on kliimasoojenemise ja plastiku teemadest väsinud. Eriti, kui selleks peab ka enda mugavat elukest kuidagi ümber seadma ja silmaga hinnates tundub, et üksikisiku panus nagunii midagi ei loe. Milleks siis pingutada, eksole. Siiski — kui sulavad liustikud või janused inimesed kõrbealadel, kes igapäevaselt kümneid kilomeetreid palja joogivee saamiseks maha käivad, sind ei motiveeri, võiks seda teha fakt, et teatud harjumuste kujundamine võib su elu otseselt paremaks ja odavamaks muuta. Ka reisimisel. Mis need siis on?

Lühemate vahemaade puhul tasub lennuki sabas seismise asemel kaaluda näiteks rongi või bussi. Boonusena näeb rohkem kohalikku maastikku. Foto: Madle Timm

Esiteks võime võtta juba korra mainitud termose kaasastassimise. Kõigepealt saad sa muidugi tänu sellele kohvi või teed juua ükskõik, kus. Hommikul täidetud anum pakub sooja lonksu hoolimata sellest, kas lähedal asub kohvik või bensiinijaam või mitte. Rääkimata sellest, et nii mitmedki kohad pakuvad oma termosega klientidele suisa allahindlust. Aastaid tagasi Nepali mägedes matkates kulus termos vägagi ära, sest kuuma vett jagati lahkesti igas teemajas ning nii sai sellega teepealsetel lõunapausidel soodsalt putru või nuudleid teha.

Teiseks räägime hügieenitarvetest. Kes käsipagasiga reisivad, teavad hästi, et vedelikele on pandud peale mahupiirang. Šampoon ja deodorant võtavad aga teadagi kotis üsna oluliselt ruumi. Siin tulevad appi tahke šampoon ja näiteks soolakristallist deodorant. Kumbagi ei pea eraldi vedelikekotti toppima ning boonusena kestavad nad oluliselt kauem. Kristalldeodorandi puhul võime rääkida isegi aastatest — seega, hulga vähem ühekordseid tühjasid pudeleid.

Kolmandakstransport. Tean, tean — lendudest on keeruline loobuda, isegi kui on teada, et see suurendab oluliselt sinu süsinikujalajälge. Siinkohal tasuks siiski iga kord kiigata ka võimalike alternatiivide poole, mille peale ehk esmajoones ei mõtleks, kuid mis võivad osutuda ka sulle paremaks variandiks. Erinevate linnade või isegi riikide vahel võib tegelikult hoopis mugavam olla reisida näiteks rongiga. Tihti tuleb see ka soodsam ning ära jääb tundide kaupa lennujaamas passimine ning turvakontrolli läbimine. Ja muidugi ei pea rongiga sõites mõtlema pagasipiirangutele. Uut linna või maapiirkonda võib hoopis vahvam olla aga avastada jalgratta seltsis, kui et rentida auto või kasutada ühistransporti. Igal juhul tasub end avatuna hoida.

Veel palju kavalaid lisanippe, kuidas rohelise mõtlemisega oma reisi veelgi mõnusamaks muuta, leiab veel Suletud Ringi külalispostist Wanderselli lehel SIIN.


Jalgratas muudab reisimise vaheldusrikkamaks. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 79. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel