Prantsuse president Emanuel Macron lansseeris hiljuti kampaania, kuidas Prantsusmaa külad päästa ehk külakohvikud uuesti avada.

Prantsusmaa pole mingi erand ja linnastub jõudsalt nagu tänapäeval paljud riigid, kuid siiski elab 30% prantslasi väikestes külades. Rohkem kui pooltes neist küladest pole ainsatki kohvikut. Täpsemalt - viimase 50 aasta jooksul on Prantsusmaa külakohvikute arv kahanenud 200 tuhandelt 40 tuhandeni.

Kampaaniat nimega "1000 kohvikut" haldab heategevusühing Groupe SOS, mida rahastab riik. Soovid avada ühes väikeses Prantsusmaa külas kohviku? Tingimused on lihtsad: külas ei tohi elada enam kui 3500 inimest ja seal ei tohi olla kohvikut. Tuleb esitada taotlus omavalitsusele ja sulle leitakse ruumid ja rahastatakse kohviku avamise kulud nagu remont, sisustus, inventar jne. Vastutasuks ei paluta suurt muud kui et arvesta menüü koostamisel kogukonna soovidega.

Muidugi prantsuse keelt oleks kasulik suhtlustasandil mõista. Kui keelt mõistad ja oled asjast huvitatud, uuri projekti kohta lähemalt SIIT!