Seni tuli nii linnusest jõe äärde kui ka vanalinna saamiseks teha suur ring. "Lift on danskeri sees. Näha ei jää. Linnuse enda hoone välisilme jääb samaks," iseloomustas lahendust SA Narva Muuseum juhataja Andres Toode, kirjutab Põhjarannik.

Keeruline ülesanne

"Sild võimaldab turistidel pääseda Narva ühest olulisest piirkonnast teise," selgitas arhitekt Lidia Zarudnaja. Selleks, et linnus praegusest veelgi põnevamaks muutuks, korraldas sihtasutus arhitektuurivõistluse, mille võitsid arhitektuuribüroo JVR arhitektid Kalle Vellevoog, Tiiu Truus, Lidia Zarudnaja ja Martin Proomik.

Arhitektuurivõistluse käigus pidid arhitektid leidma lahenduse, kuidas hakkavad tulevikus välja nägema suure linnuse kolm olulist osa: konvendihoone, Läänehoov koos Kristervalli bastioni kasemattidega ja Kivisaal.

Oluline oli konvendihoone uus siselahendus ja kõigi objektide logistika. Kivisaali tuleb hotell. Arhitektide hinnangul oli tegemist väga keerulise ülesandega.Arhitekt Kalle Vellevoog ütles, et linnusele lisatakse võimalikult vähe - vaid hädavajalik.

"Linnus on niivõrd võimas, et igasugune sekkumine peaks olema võimalikult neutraalne. Proovisime olla tagasihoidlikud ja pigem nähtamatud kui üritada ennast peale pressida," ütles Vellevoog.

Refereeritud artikli täisteksti loe Põhjarannikust.