Praeguseks on teada, et jälituskoeri on võimalik treenida ära tundma malaariat. Spetsialistid näevad palju vaeva, et treenida koeri ka koroonaviirust ära tundma.

Praegu treenitakse kuute koera, kelle nimed on Norman, Digby, Storm, Star, Jasper ja Asher. Pooled neist on päästekoerad. Koerte treenimisel lähtutakse samadest põhimõtetest, mida kasutatakse haiguste nagu vähi ja parkinsoni tõve puhul. Teadlased on kindlaks teinud, et haigusel COVID-19 on kindel lõhn. Kõigepealt lastakse koertel näidist nuusutada ja peale seda peavad koerad osutama inimesele, kellel juures tunnevad sama lõhna. Lisaks on koerad võimelised tunnetama kergeid muutusi inimese kehatemperatuuris.

Näidised, mida koertel nuusutada lastakse, sisaldavad deaktiveeritud viiruseosakesi. Seega puudub haigestumise risk nii koertele kui ka treeneritele. Lisaks ei pea koerad inimesi nuusutades nendega kontaktis olema. See tähendab, et viiruse levimise risk on väga väike.

Kui uurimus on edukas, siis saab hakata epideemia lõpus lennujaamades ja mujal piiripunktides treenitud koeri kasutama, et viirusekandjad kiirelt tuvastada. See aitab ära hoida uut puhangut.

Vaata ka videot:

Allikas: Lonely Planet