Eestis on iga aastaaeg nautimist väärt ja omamoodi kaunis. Kui ilusate ilmadega käiakse rohkem linnast väljas ja satutakse sagedamini loodusesse, siis sügisvihmade ja talvekülmade saabumine nõuab suuremat ettevõtlikkust, et kodust välja minna.

Tahaksid piiluda metsasügavusse, rabavaikusse, kotkapesasse kõrge männi otsas ja ehk isegi vee alla? Selleks polegi vaja kaugele rännata, tuleb vaid arvuti lahti võtta ja internetiavarusse sukelduda.

Looduskaamerad tulevad appi, et tutvuda lindude, loomade ja kaladega nende looduslikes elupaikades või söödaplatsidel. Juba 2007. aastast toimuvad kaamerate vahendusel otseülekanded Eesti loodusest. See hõlmab paljude partnerite koostööd ja võtab planeerimiseks ning ettevalmistamiseks hulga aega, mõne projekti teostamiseks võib kuluda isegi aastaid.

Looduskaamerad paigutatakse tavaliselt paikadesse, kuhu inimestel on raske ligi pääseda. See annab võimaluse jälgida loomade tavapärast käitumist ilma neid segamata. Looduskaamerate aastaring on erinev, sest eri aastaaegadel jälgitakse erinevaid linnu- ja loomaliike.

Eesti looduskaamerate pilti jälgitakse veebi vahendusel üle maailma, umbes 160 riigis. Jälgijate seas on nii loodusesõpru kui erialaspetsialiste ja teadlasi. Saadud võtteid kasutatakse ökoloogiliste andmete kogumiseks erinevate liikide kohta. Aga võimalik on ka avastada uusi liike, näha looduse ja ökosüsteemi mitmekesisust ning uurida liikide arvukust.

Looduskaamerad viivad metsaelu paljude inimesteni ja pakuvad kaasaegses vormis loodusega tutvumise võimalust. Vaata looduskaamerate otseülekandeid EENeti ja Looduskalendri vahendusel. NB! Mitmed kaamerad kasutavad päikesepatareisid ja seetõttu ei pruugi kogu aeg töös olla.

Allikas: Puhka Eestis