Siin pakutav nädalavahetuse plaan on selline, mille pikkust saab valida ise ja nädalavahetus võib hõlpsalt pikeneda kolmele või neljale päevale. Kaunas on kompaktne, seega pole vahet, kus otsustate peatuda. Kesklinnas või vanalinnas on kindlasti toredam – näiteks ajaloolises Daugirdase hoones, kus on suurepärane restoran ja panoraamvaadetega terrass, augustis aga avatakse linna südames Maironise tänaval Leedu panga muljet avaldava hoone kõrval moodne hotell Moxy Kaunas Centre. Palju erinevaid pakkumisi leiate ka Airbnb platvormilt, kus on saadaval isegi autentsed ajaloolise mööbliga art déco stiilis korterid! Eksklusiivse elamuse saamiseks sobib aga barokkstiilis Pažaislise kloostris asuv hotellikompleks Monte Pacis, butiikhotell ja tippklassi restoran.

Foto: A. Aleksandravičius

Kõige mõnusam on aega veeta Kaunases jalutades, kaugemate objektide juurde jõudmiseks kutsuge takso rakendusega Bolt või kasutage sama ettevõtte tõukerattaid. Lühirendiks pakub jalgrattaid ja autosid kogu linnas CityBee. On olemas isegi kirjaga „It’s Kaunastic“ auto – ehk õnnestub teil rentida just see!

Esimene päev – vanalinn ja mitte ainult

Suurepärane koht Kaunasega tutvumiseks on Kaunase loss, mis on üks vanimaid ehitisi linnas. Loss ehitati sellesse paika esimest korda 14. sajandil, kuid ajaloo keeristes oli 21. sajandiks sellest säilinud vaid üks torn. Selles tornis tegutseb Kaunase linnamuuseumi osakond. Lossi kõrval on üks kuulsamaid tänavakunsti näiteid – „Tark vanamees“. Rohkem grafitit, tänavakunstiobjekte ja muid urbanistlikke vaatamisväärsusi leiate kaardilt „Sienografo užrašai“ – selle ja palju teisi värvilisi ja sisukaid „It’s Kaunastic“ sarja marsruute saate tasuta kaasa turismiinfokeskusest, mis tegutseb Kaunase raekojas (siin on ka linnamuuseumi osakond ning saab ronida raekoja torni).

Foto: A. Aleksandravičius

Raekoda ümbritseb avar väljak, mis suvel kihab jalakäijatest ja pulmaseltskondadest ning kohvikute ja restoranide külastajatest. Itaalia ja Mehhiko toidud, loomaliha, kokteilid, magustoidud – Raekoja platsil asub mitu erinevat söögikohta. Siin on ka palju kultuuri: kirjandusmuuseum, kunstigaleriid, kauplused.

Rääkides muuseumidest, siis lastega pered ei tohiks jätta külastamata Kaunase linnamuuseumi rahvamuusika osakonda. Selles muuseumis mängivad muusikat ka trepid ja saab tutvuda nii leedu kui ka teiste maailma rahvaste traditsiooniliste instrumentidega.

Vanalinna keskne osa on Vilniuse tänav, mis on täis kohvikuid, baare ja restorane. Hot dog’e maitske ManGis, leedulaste ja litvakite traditsioonilisi roogasid pakub Lithuanian Pub Entry, huvitavamaid jooke serveerivad aga Kadagys, Hop Doc ning Galeria Urbana.

Foto: A. Aleksandravičius

Kui pole veel pimedaks läinud, minge Kaunase kindlusesse IX forti. Siin asuvas muuseumis saate tutvuda holokausti ajalooga (veel üks oluline peatuskoht neile, kes soovivad seda teemat uurida, on Sugihara majamuuseum Žaliakalnises) ja näete mälestusmärki, mis on eriti muljet avaldav päikeseloojangul.

Foto: A. Aleksandravičius

Pärast linna ajalooga tutvumist kutsume kontserdile. Sel suvel domineerivad Kaunases vabaõhuterrassid ja Leedu parimad artistid. Žalgirise areeni kõrval tegutsevas paigas Pakrantė võite ehk mahtuda ka kuulsamate popartistide kontsertidele. Laukases, mis asub M. Žilinskase galerii trepil, kõlab indie-muusika ja linastuvad filmid, Adformi hoovis vanalinnas aga saab nautida popmuusikat. Hiljuti avatud Kaunase kultuuriterrass võlub oma autentse modernistliku arhitektuuri ja eklektilise programmiga igale maitsele, aga ka varikatusega, nii et vihma pole siin vaja karta.

Foto: A. Aleksandravičius

Teine päev – sukeldume kesklinna

Nädalavahetustel peab hommikusöök olema kuninglik ja Kaunase elanikud teavad seda hästi. Alates õhulistest rõngassaiadest (bagel) või pannkookidest kuni Benedicti moodi munade ja Mimosa-kokteili täiusliku kombinatsioonini, aina populaarsemaks muutuvatest poke-kaussidest kuni vana hea omletini – vaja on vaid leida vaba laud! Suurepäraseid hiliseid hommikusööke pakub ka juba mainitud Monte Pacis – selliseid, mida nautides sobib isegi abieluettepanekut teha …

Foto: Monte Pacis, Saulės Pieva

Aga tulgem tagasi kesklinna. Vaadake üles ja pange tähele, kui ainulaadne on Kaunase modernistlik arhitektuur, mis pretendeerib UNESCO maailmapärandi nimekirja saamisele. Funktsionaalsed vormid ja lahendused, rahvuslikud motiivid, elegants ning mõõdukus – endisaegsed arhitektid olid tõesti andekad. Eriti võluv on V. Putvinskise tänav, kus peaaegu kõik majad on hiljuti renoveeritud, sealhulgas M. K. Čiurlionise riiklik kunstimuuseum, mida nimetatakse Kaunase modernismi krooniks. Püsiekspositsioonidele lisaks vahelduvad siin erinevad huvitavad näitused, teisel pool teed on aga Vytautas Suure sõjamuuseum, mis on eriti populaarne Kaunase väikeste elanike seas.

Foto: A. Aleksandravičius

Siin on ka korda tehtud suurejoonelise kujundusega Vienybėse (Ühtsuse) väljak, mis on avatud rulluisutajatele, rulatajatele, väikeste lastega peredele, ärimeestele, eakatele – kõigile, kellel on pisut vaba aega ja soov vestelda. Pärast aja veetmist siin minge edasi mööda Putvinskise tänavat, lehvitage E. Ožeškienėse tänaval roosale elevandile ja mõnikümmend meetrit eemal paremal ootab selle autori Vytenis Jakase asutatud Hoovigalerii. See on suurepärane näide kogukonnakunstist, mida täiendatakse pidevalt uute joonistuste ja muude aktsentidega.

Foto: A. Aleksandravičius

Te ei pääse Vabaduse alleest. Siin ja ümbruses on teatrid, kino, filharmoonia, restoranid, kohvikud, raamatukogu, haridusasutused ning muidugi legendaarne – nüüd juba ka laulev ja särav – purskkaev, mille juurde kõik kohtumisi kokku lepivad.

Foto: A. Aleksandravičius

Õhtul kutsume teid kiriku (sobor) juurde – see on hetkel remondis, kuid Iseseisvuse väljak on juba valmis. Baarid, ööklubid – siin on kõige stiilsemad noored ja kvaliteetseim muusika. Klubi Anna Mesha on nii kuulus, et selle filiaal tegutseb ka pealinnas. Muide, kui otsite head kohalikku õlut, külastage Genys Taproomi ja seejärel Vingiu Dubingist, kus pakutakse ka naabrite tooteid. Teine koht, mis kogub populaarsust, on Kaunase pildigalerii kohvik Kultūra. Õhtul hõivavad selle trepi kunstinoored, kes on tõenäoliselt varem külastanud galerii näitusi ja astunud läbi ka Fluxuse kabinetist. Lõppude lõpuks sündis just Kaunases selle kunstisuuna ristiisa Jurgis Mačiūnas – läheduses asub ka talle pühendatud ja kunstiteoseks muutunud väljak, kuhu astuda ei tohi.

Foto: A. Aleksandravičius

Kuhugi päevakavasse peaks mahtuma ka köisraudtee – Aleksotases saab imetleda vanalinna parimat panoraami, Žaliakalnises aga muljet avaldavat Kristuse ülestõusmise basiilikat, mille ehitus kestis mitu aastakümmet. Nõukogude okupatsiooni ajal oli siin raadiotehas, kirik aga pühitseti sisse alles pärast taasiseseisvumist. Kui teil on soovi, võite Žaliakalnises veeta terve nädalavahetuse! Nagu Šančiais, on ka mujal Kaunases koos palju erinevaid lugusid, isiksusi ja muud huvitavat.

Foto: A. Aleksandravičius

Nii et kaunastilist nädalavahetust teile ja ärge unustage oma muljeid jagada Instagramis #kaunastic.

Jaga
Kommentaarid