Kui turvatöötaja avastab läbivalgustamisel käsipagasist toruvõtmed või elektritrelli, siis tavaliselt on tegemist reisija hajameelsuse või mõne sõbra halva naljaga. Kui aga kohvrist tuleb välja külmrelv või mürgiämblike kogu, siis turvatöötajad enam nalja ei mõista. Need siin on veidraimad asjad, mis on tulnud reisijate kohvritest välja võtta.

1. Granaadisarnane ese — ja suur segadus on garanteeritud


Kuigi pildil olev ese on süütu suveniir, tekitab see granaadisarnane asi kindlasti turvaväravates suurt elevust ja põhjustab sabasseisjate evakueerimise, lendude ärajäämise ja pommispetsialistide kohalekutsumise. Enne ei tea ju keegi, kas tegemist on suveniiri või päris lõhkeainega. See suveniir leiti USA-s Colorados kohalikus lennujaamas.

2. Angerjad ja maod kohvris


Maod lennukis? Mürgiämblikud ridikülis? Keegi ei taha, et ühel hetkel ohtlikud loomad salongis ringi liiguvad. Sellest on ka filme tehtud, mis juhtub, kui mürgimaod peaksid salongi lahti pääsema. Ometi leidub igal aastal mitmeid reisijaid, kes üritavad rohkem või vähem sõbralikke loomi reisikohvris õhureisile kaasa toimetada. Ühe mehe pagasist leiti näiteks angerjapojad, 163 troopilist kalakest ja mürgiämblikke, kes olid Miami lennujaamas teel Maracaibosse. Elusloomade transpordiks kehtivad aga kindlad reeglid ja lubatud on vaid koduloomade transport kindlatel tingimustel.

Kui julged, vaata lõiku filmist "Maod lennukis":

3. Tulirelvad ja laskemoon


- kogemata või mitte, pagasiomanikku ootavad probleemid

Tulirelvadega nalja ei mõisteta. Kui need on kotis, ootab pagasiomanikku suuremat sorti pahandus. Igal aastal konfiskeeritakse lennujaamades tuhandeid relvi, üle 80 protsendi neist on laetud.

4. “Lumegloobused“ — vedelik on vedelik


Paljud reisijad ei oska aimatagi, et nende kitšilik suveniir — klaaskuulike, milles hõljuvad lumehelbed maastiku või kuju kohal, kui kuuli raputada — on tegelikult käsipagasis keelatud ese, kuna sisaldab liiga palju vedelikku. Muidugi võib oma “lumegloobused” ära anda registreeritud pagasiga, siis probleeme ei teki.

5. Akutrellid ja tald-lihvijad


Ehkki tegemist tundub olevat süütute tööriistadega, ei lubata nende asjadega lennukisse. Ameerikas konfiskeerib TSA kõik sellised tööriistad, olgu need siis kohvrisse unustatud või sõprade naljaga sokutatud.

6. Gekod kommikarpides


27. oktoobril tabati Kirstiansandis norra mees, kes oli väikesed plekist kommikarbid kleepinud oma säärte külge, et üle piiri vedada pisikesi gekosid — kümmet sisalikku, kes oleksid pidanud kogu lennu jooksul taluma ebaloomalikke elamistingimusi. Kohvrist on leitud piiriametnike poolt ka 14 kuningpüütonit, mis on gekodega võrreldes juba klass omaette. 2002. aastal pääses ühe 49-aastase mehe kohvrist lendu neli haruldast paradiisilindu, kes hakkasid lennujaama terminalis ringi tiirutama, kuni kohale kutsutud loomapüüdjad nad kätte said.

7. Võtmehoidjast saab torkerelv


Teravad võtmehoidjad, pudeliavajad või niisama ehted lähevad piirivalvurite keelatud asjade tuppa, mitte ei lenda reisijaga lennukis kaasa. Allolev kassikujuline võtmehoidja peeti TSA ametnike poolt kinni kui torkerelv.

8. Kui ese näeb välja süütum kui tegelikult, on asi halb


See huulepulk alloleval pildil on selgelt pahatahtliku otstarbega. Lisaks konfiskeerimisele Detroiti lennujaamas läks kahtlase relva omanik ka ise mõneks ajaks kinnipidamisasutusse, et relva otstarbesse ja kasutusse selgust tuua.

9. Kahur — laskemoonata võib


Miks peaks küll keegi kahurit käsipagasiga salongi kaasa võtma? Piirivalvurid olid väga üllatunud, kuid lubasid kahuriga siiski lennukisse — tingimusel, et püssirohtu kaasas pole.

10. Kokkupandavad noad (krediitkaart-noad)


Krediitkaardiks kokkulapitavad noad on lennukis keelatud. Ehkki rahakoti vahel tunduvad need süütud, oskavad piirivalveametnikud läbivalgustamisel neis terariista näha.

Vaata videost, milline näeb välja krediitkaart-nuga:

Tallinna Lennujaama veebist leiab täpsed juhised, mida tohib ja mida mitte kaasa võtta käsipagasiga lennukisalongi. Äraantava pagasi suhtes on nõuded leebemad.

Kas sul on piiril ära võetud mõni asi, mida pidasid täiesti süütuks? Kirjuta kommentaaridesse, millest oled turvaväravates ilma jäänud.