Couchsurfingu portaalist väga palju kasu rändajale, kes soovib näha ja kogeda rohkem, kui tavaturistidele pakub turismitööstus.

Praegusel internetiajastul on ülilihtne leida tuttavaid, kes on valmis sind majutama ja kohalikku elu tutvustama. Üks selline võimalus on Couchsurfing.com.

Olen seal liige olnud veidi üle viie aasta. Portaal on mitmel korral olnud suureks abiks nii reisi ajal kui ka enne planeerides, et avastada uusi kohti koos teiste reisijatega või kohalikega.

Mida pakub Couchsurfing?

Lühidalt on see veebiportaal, kus inimesed erinevatest riikidest pakuvad välja enda kodu kui ööbimiskohta. Nad märgivad ära, kas neil on privaatne või avalik tuba, põrandapind või voodi või diivan. Või kas nad on valmis sulle kohalikku linna tutvustama ning sinuga kohvile minema.

Reisija saab siis erinevate kriteeriumide järgi otsida endale sobivas linnas majutust või uusi tuttavaid.

Lisaks aga võib ka läbi erinevate gruppide leida huvitavaid sündmusi ja teisi reisijaid, kellega näiteks autorenti jagada. Kõik see - majutuse pakkumine siis eelkõige on tasuta.

Mida Couchsurfingu portaalist leiab?

1. Majutuse valitud reisisihtkohas

2. Kohaliku tuttava kohvitamiseks või lõunasöögikaaslaseks. Need, kes ei saa majutust pakkuda, võivad olla valmis ka kohalikku elu tutvustama, sinuga lõunale minema ja soovitusi jagama.

3. Teisi reisijaid, kellega koos matkata, autot rentida või muud põnevat teha.

4. Saad ka ise oma majutust välja pakkuda või Eestis reisijale infot jagada.

Kuidas on lood turvalisusega?

Nagu ikka netipõhiste asjadega ja esmatutvustega, on ettevaatlikus ja turvalisus alati olulised. Selleks on Couchsurfing püüdnud omalt poolt teha süsteemi, kus need, kes konkreetse inimese juures on ööbinud, saavad jätta tagasiside vastuvõtja kohta. Samuti on võimalik end identifitseerida läbi tasulise süsteemi.

Mina olen turvalisuse tagamiseks ja vastuvõtjaga tutvumiseks püüdnud kokkuleppeid sõlmida võimalikult varakult. Läbi sõnumite on ikka üsna kohe võimalik aru saada, kas tegu on inimesega, kellel on head kavatsused või mitte. Kindlasti on esimene kohumine soovitatav kokku leppida avalikus kohas - nii saab vajadusel veel pakkumisest loobuda.

Soovitan säilitada kaine mõistuse, usaldada oma instinkte ja kindlasti anda oma lähedastele märku, kuhu ja kellega lähed, et probleemide korral oleks neil maksimaalselt infot. Parem ikkagi karta kui kahetseda.

Minu kogemused

Minu esimene ja eredaim kogemus oli Ibizal, kus väga õigel ajal pakkus üks kohalik välja oma kodu nii kauaks, kui mulle vaid vaja - mul just oli õnnestunud lasta enda kohver ära varastada ja kuigi raha ja kõik muu oli alles, oli kohalik majutus ning kohaliku elanikuga suhtlemine väga suureks toeks. Temast sai ka hea sõber, minu Ibiza n-ö "ema", kes aitas mul hiljem leida korterit, kui sinna pikemalt elama kolisin.

Teine väga hea kogemus oli Norras, kus käin iga aasta oma sõpru külastamas. Kuna sõpradel oli oma tööelu ja tegemised, siis leidsin, et üks Bergenis reisil olev austraallane soovib koos matkama minna ja ma pakkusin end välja matkajuhiks. Nii saingi ühelt poolt tutvustada talle Bergeni matkaradu, kus ise olin mitu korda käinud ja teiselt poolt teha seda, mida ka ise oleksin tahtnud - matkata.
Couchsurfingu abil leiad lisaks diivanile ka kohalikke, kes on valmis sulle ümbrust tutvustama.

Kolmas kogemus on aga väga värske. Möödunud nädalal, oma praegugi kestval pikal reisil Lõuna-Prantsusmaal leidsin Toulonist sõbra, kes on ka matkahuviline. Ta viis mind matkarajale Touloni turistide sihtkoha, Mont Faroni kõrval asuvale Baou mäele. See rada ei ole Touloni linna piirides, mistõttu pole ka turistidele sihtkohaks märgitud, samuti on see keskmiselt raskem retk. Minu Couchsurfingu tuttava jaoks oli see aga treeningukohaks.

Couchsurfing.com on minu arvates väga hea ja huvitav võimalus saada huvitavaid ja väga kohalikke kogemusi, uusi tuttavaid, loomulikult ka tasuta majutust. Kindlasti aga ära unusta ka siis ise omalt poolt panustamast!