IATA ehk Rahvusvaheline Õhutranspordi Assotsatsioon, mille liige on ka Estonian Air ja kuhu kuulub umbes 260 lennufirmat üle 117 riigi, on 2014.aastal vastu võtnud vabatahtliku kokkuleppe, mille alusel teevad liikmed kõik endast oleneva, et välismaale "lõksu" jäänud reisijad koju toimetada.

Lennufirma pankroti korral pakuvad kõik IATA liikmed soodushinnaga nn hädaabipileteid reisijatele, kes pankroti tõttu ei saa olemasoleva lennupiletiga lennata. Soodushinnaga pileteid saavad sellisel juhul osta kahe nädala jooksul peale pankrotiavaldust kõik, kellel pole juba sellist kindlustust, mis kataks kulud lennufirma pankroti korral. IATA liikmete hulka kuuluvad muuhulgas järgmised ka Eestit teenindavad lennufirmad: Lufthansa, Finnair, SAS, KLM, Air Baltic, Turkish Airlines.

Loomulikult tuleks selle valguses ka meeles pidada, et antud kokkulepe on vabatahtlik ning sõltub vabade kohtade olemasolust. Rõhk on kindlasti ka väljendil "antakse endast parim", mida võib muidugi tõlgendada mitmeti.

Kokkuvõttes on kindlustus kindlaimaks kaitseks ootamatuste ees ja kindlasti tuleks veenduda, et kaitse lennufirma pankroti vastu sisaldub ka ostetud kindlustuses.