Budget autorendi välisbroneeringute keskuse juht Kaisa Liiv selgitas, et paljud eestlased kasutavad võimalust juba kodumaalt reisiks auto broneerida ning uurivad rendiettevõttest mitu kuud enne puhkusereisi algust nii sõiduki kui selle renditingimuste kohta lisainfot. Seepärast on rendiettevõttel võimalik välja tuua riigid, mida eestlased meeleldi autoga avastavad.

“Statistilisi andmeid vaadates ilmneb, et meie Eesti kliendid külastavad enim Itaaliat, millel on Tallinnaga hea lennuühendus. Võib üldistada, et paljud meie klientidest alustavad oma Itaalia ringreisi enamasti Põhja-Itaaliast, kuna sinna lendamine on soodsam ja kiirem,” tõi Liiv esile ning lisas, et “talviti sõidetakse enamasti mägedesse suusatama, suvel sõidetakse aga piki mereäärseid alasid, näiteks mööda Amalfi rannikut.”

Budgeti välisbroneeringute keskuse juht märkis, et autorendi broneeringute maht Eestist Itaaliasse reisides on eelmise kahe aasta jooksul pea kahekordistunud. “Oma rolli mängis siin kindlasti ka möödunud aastal Milanos toimunud EXPO, kuid selle kõrval ka suurenenud huvi n-ö autoreiside vastu, kui avastati Itaaliat alates põhjast kuni poolsaare lõunaosani välja,” selgitas Liiv, lisades, et Itaalia on ideaalne koht mõnusaks puhkuseks ning kohaliku toidukultuuri nautimiseks. Foodied ehk gurmeehuvilised reisivad seepärast Itaaliasse aastaringselt.

Liiv lisas, et tehtud broneeringute järgi on Itaalia järel eestlaste suureks lemmikuks Hispaania. “Tavaliselt alustatakse oma teekonda Põhja-Hispaanias asuvast Gironast, kuhu üldjuhul ka rendiauto tagastatakse, kuid samas on väga populaarseks muutumas Malaga,” ütles ta. Talvisel perioodil reisivad eestlased aasta-aastalt järjest enam ka Kanaari saartele, kus ilm on eestlastele pea aastaringselt päiksepuhkuseks sobiv ja kus loodus pakub mitmekülgset avastamisrõõmu.
Budget autorendi välisbroneeringute juht märkis aga, et kui puhkusereisil soovitakse alguses päikse käes d-vitamiini laadida ning alles reisi teisel poolel autoga ümbrust avastada, siis tasuks siiski rendipakkumisi esmalt võrrelda. “Ühe- kuni kahepäevase perioodi autorendi hinnad võivad olla pea samas hinnaklassis kui näiteks terve nädala rendihind, sest kõige kallimad on rendiautod just esimesel paaril päeval ning enamasti hakkab päevahind langema alles kolmandast päevast, mistõttu tasub sõiduk tihtilugu siiski terveks reisiperioodiks rentida ning liikumisvabadust terve reisi vältel nautida,” rõhutas Liiv.

San Francisco

Kui eelmisel aastal hindasid eestlased Lõuna-Euroopa riikide kõrval ka külma Islandit, siis praegune tendents näitab hoopis Kanada ja USA broneeringu-mahtude kasvu.
“USA on nii suur, et ühe reisi jooksul ei ole mõistlik liiga suurt marsruuti ette võtta. Üldjuhul valitaksegi konkreetne piirkond, kus sõidetakse 1-2 nädalat ringi. Seejuures on USA-s rendisõiduki tagastamine alguspunktist teise lennujaama soodsam kui näiteks Euroopas,” kirjeldas Liiv USA-sse reisijate harjumusi.

Sihtkohtadest tõi Liiv esile veel Portugali, kus sõidetakse üldjuhul ringi suvel, ning Saksamaa, mis on oluliseks sõlmpunktiks nii äri- kui puhkusereisidele läbi aasta.

Autoga reisimine võimaldab olla oma aja peremees ning külastada paiku, kuhu turismigruppidega ei satuta. See nõuab aga eelnevat põhjalikku planeerimist, mille tarvis soovitab Liiv lugeda nii eestikeelseid reisifoorumeid kui ka ülemaailmse haardega Lonely Planetit ja Trip Advisorit.

Budget autorent soovitab puhkuseks sõidukit rentides arvestada järgmisega:
· Rendiauto tasub ette broneerida võimalikult varakult, et saada soodsam rendihind. Arvesta, et koolivaheaegadel, kesksuvel ja detsembrist jaanuari keskpaigani on autorendi kõrghooaeg – nendeks perioodideks tasub kindlasti võimalikult varakult sõiduk ette broneerida.
· Eelista vahendajate kõrval reaalset teenusepakkujat, kelle lepingutingimusel on selgemad. Reaalne vastutus kehtib alati konkreetse rendiettevõtte ees ning vahendajate tingimused on sageli petlikud.
· Kui autorendiettevõttel on ka Sinu koduriigis kontor, on mõistlik sõiduk juba koduriigist broneerida, sest siis saad nii lepingu sõlmimisel kui ka vajadusel kogu reisiperioodi ajal lisainfot küsida, säästes nii aega kui sageli ka raha võimalike lisakulutuste eest.
· Võrdle rendiauto tingimusi: kilometraaži, omavastutuse ja kindlustuse suurust ning kliendile seatud nõudeid.
· Kasulikke nõuandeid ja häid pakkumisi küsi ka Eesti reisibüroodest, kes aitavad leida sobivaima rendipakkumise ning kel on palju lisapakkumisi, milleni otse ei pruugi jõuda.