Kõigepealt, Euroopa Komisjon oli päris keerulise ülesande ees: koroonaviiruspuhangu algusfaasis reageeris iga liikmesriik erinevate meetmetega ja erineval ajal. Nüüd tuleb piiride avamisprotsessi läbi viia nii koordineeritult, kui võimalik. Tegemist on ühtlasi küsimusega kogu Schengeni piirkonna integreeritusest. Juba on märgata mini-Schengenite teket — olgu selleks kasvõi Balti riigid.

Euroopa Komisjoni soovil piirid võimalikult kiiresti avada on ka rahaline mõõde. Juunist augustini kestva Euroopa turismihooaja rahaliseks väärtuseks hinnatakse 150 miljardit eurot.

Mida siis Euroopa Komisjon soovitab?

Tähtsamad punktid:

  • Mitmeosaline avanemine. Kõigepealt kaotada Schengeni sees piirikontrollid niipea, kui võimalik. Deutsche Welle ülevaate põhjal saab öelda, et praeguste plaanide kohaselt toimub laiem avanemine 15. juunil. Mitte-EU riikide kodanikele jäävad ühenduse piirid suletuks vähemalt 15. juunini.
  • Lennufirmad võiks ärajäänud lendude eest raha tagastuse asemel pakkuda reisijatele vautšereid. Rõhk sõnal “võiks”. Reaalsuses see väga ei toimi, kuna vautšerid on seni olnud üsna ebakindel valuuta, mis võib kokkuvõttes ikkagi ilma lennuta jätta. EK pakub mehhanismi väljatöötamist, mis tagaks vabatahtlike (s.t. mitte pealesunnitud) vautšerite kehtivusajaks minimaalselt 12 kuud.
  • Reisija asukohta jälitavaid äppe ei tehta kohustuslikuks.
  • Toidu ja joogi pardamüük võidakse lõpetada.

Kokkuvõtteks

Ega Euroopa Komisjoni soovituspakett midagi liiga ootamatut või uut ei pakkunud. Küll aga näitas, et surve piiride avamiseks ja puhkuste võimaldamiseks ühenduse sees on kasvanud. Samas ollakse piiride avamise kiiruse suhtes küllalt erinevat meelt. Hetkeseisuga peaks enamik Euroopa riike oma piirid avama 15. juunist. Samas sõltub paljugi lennufirmade tegevusest. Võimalik, et Ryanairi väljapakutud suuremamahulisem lendudega taasalustamise kuupäev 1. juuli on päris realistlik.

Allikas: Trip.ee