Füüsiliselt koormavama matka korral on sügisilmade suurimaks plussiks jahedapoolsed ilmad. Hingata on lihtsam ning organism ei kaota nii palju vedelikku (nt higistamine), kui suvel. See aga tähendab, et jaksad rohkem ning õige riietuse korral ei ole kunagi ei liiga palav ega liiga külm. Lisaks ei pea peale kandma ei sääsetõrjet ega päikesekaitsekreemi!

Niisiis — riietu kihiliselt! Kihiline riietumine on süsteem, kus kõikidel kihtidel on oma funktsioon. Peaülesanne on niiskuse juhtimine nahalt pealmise kihini, kust see saab aurustuda. Teate ju küll tunnet, kus nahk on märg ning siis tõmbab tuul läbi! Õige riietuse korral seda ei juhtu. Riietumisel pea silmas ilma ja enda liikumisaktiivsust.

Sügisesed temperatuurikõikumised on üsnagi suured — kui päeval võib sooja olla justkui suviti, siis öösiti on kohe kindlasti krõbedam. Kaks õhukest riidekihti võivad kokkuvõttes tagada soojema tulemuse, kui näiteks üks paks jope — kihtide vahele jääv õhk tekitab soojusisolatsiooni efekti. Kihtidega mängides (neid lisades ja eemaldades) saad mugavalt enda keha kas soojendada või jahutada vastavalt sellele, kui ilm pöörab või tegevuse intensiivsus muutub.

Eri kihtidel on erinevad omadused. Esimene kiht võiks olla spordipesu või soe pesu koos aluspesuga. Peamine ülesanne soojal pesul on nahalt niiskust eemale juhtida.

Teine kiht peaks kaitsema sind külma eest ehk hoidma sooja. Loomulikult võib keskmisi soojakihte olla rohkem kui üks. Kolmanda ehk kõige välimise kihi ülesandeks jääb kaitsta sind kogu kraami eest: vihm, tuul, rahe, lumi…

Riiete valikul on tark pidada silmas materjale. Kõik naturaalsed materjalid ei pruugi soojusisolatsiooni ja niiskusjuhtimise poolest olla nii head, kui sünteetika, ja vastupidi. Näiteks hoiab sünteetiline fliis hästi sooja, kuivab kiiresti, kuid sel puudub higilõhna loomulik ventilatsioon. Vill on naturaalne, peab väga hästi sooja, juhib niiskust, ei tekita higilõhna, kuid on raskem kanda ja märgumise korral kuivavad villatooted aeglasemalt. Puuvill on naha vastu õrn ja naturaalne, kuid ei pea hästi sooja ega juhi ka niiskust kõige paremini. Suletooted on ideaalse soojapidavusega, kerged ja kompaktsed, kuid kuivavad aeglaselt ning on samuti krõbeda hinnaga.

Seda, mitu ja millist kihti valida, tuleb täpsemalt otsustada juba igalühel endal vastavalt ilmale, tegevusele ning võimalustele, kuid eelistades sibula olemust (kihid) apelsinile (üks kiht) ei tohiks alt minna.

Lugesid just Hulkurplika päevikute 99. osa.

Madle Timm on 27-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel