Viimase suure tormiga tühistati Euroopas kümneid lende. Kuid millised on sel juhul reisija õigused?

Kas mu lend on tühistatud?

Parim infoallikas on muidugi lennufirma kodulehekülg. Tavaliselt on seal nähtaval kohal, millised lennud on tühistatud (kui üldse).

Kas mul on õigus hüvitisele, kui lennufirma tühistab lennu?

Jah. Euroopa Liidu regulatsioonid näevad ette kas täieliku hüvitise lennu nende osade eest, mida ei saanud kasutada või tuleb lennufirmal leida teine marsruut reisija sihtkohta toimetamiseks nii kiiresti, kui võimalik. Kui lend on lihtsalt tühistatud, on õigus täielikule kompensatsioonile.

Mõned lennufirmad pakuvad sel puhul ka tasuta võimalust broneerida uus lend mõnel hilisemal päeval.

Mis siis saab, kui ma olen välismaal ja lend tühistatakse?

Euroopa Liidu reeglite järgi peab siis, kui lennatakse EL-i lennufirmaga või kui EL-i lennujaamas on lend tühistatud pakkuma lennufirma majutusvõimalust või selle kinni maksma kuni asenduslennuni. Kui lennufirma palub reisijal ise maksta sel ajal majutuse ja söögi eest, tuleb kõik tšekid alles hoida ja esitada sihtkohta jõudes nõue nende tasumiseks. Tšekkidel olev summa peab jääma mõistlikult väikeseks.

Kas mul on õigus saada kompensatsiooni ka ainult hilinemise eest?

Tavaliselt mitte, kuid pikemate hilinemiste korral peavad lennufirmad organiseerima toitlustuse või selle kompenseerima.

Aga mis saab siis, kui tegemist on pakettreisiga?

Kui reisijad on toppama jäänud sihtkohast tagasi tulles, tuleb probleem lahendada reisikorraldajal. Viimane on kohustatud reisijad koju toimetama. Tavaliselt lubatakse tagasilennu viibimise korral edasi ööbida selles hotellis, kus seni ööbiti või paigutatakse ümber teise samaväärsesse hotelli.

Kas mind kaitseb lendude hilinemise puhul reisikindlustus?

Tavaliselt maksab kindlustus hilinemise puhul siis, kui see kestab väga kaua (kas 12 tundi ja rohkem). Sel juhul maksab aga kindlustus kinni ühe või mitu söögikorda, mitte rohkem. Mõned reisikindlustused maksavad kinni ka majutuskulud (vaata oma lepingut), näiteks kui hotell on broneeritud reisikorraldajast sõltumatult.