Pagasikindlustuse hüvituslimiidi summa peaks olema valitud pagasi tegeliku väärtuse alusel, millesse tuleb arvestada lisaks kaasavõetavate asjade väärtusele ka kohvri ja koti enda maksumus. Valitav hüvituslimiit kehtib ühe reisija kohta, kui pakkumises ei ole märgitud teisiti. Pagasikindlustuse soovitame lisada juurde kõigile reisijatele, kuna ka lastel on reisil kaasas pagas, mis vajab kaitset.

Kindlustatava pagasi moodustavad enamasti reisiks vajalikud isiklikud asjad nagu rõivad, jalatsid, hügieenitarbed, foto- ja videokaamerad, reisikotid jms. Hinnalised esemed nagu fototehnika, arvutid, dokumendid tuleks alati võtta käsipagasisse, sest need peavad olema kindlustatud isiku pideva ja vahetu järelevalve all. Kui need antakse ära tavalise pagasina, siis kindlustusseltsid kaitset ei paku. Kallimate esemete kaasa võtmisel tuleb olla hoolikas õige pagasikindlustuse summa määramisel, sest kindlustusseltsid hüvitavad ühe eseme kohta tavaliselt 50% pagasikindlustuse summast. See võib kindlustusseltsiti aga erineda. Seega kui kaasas on mõni kallim ese, siis tuleks valida veidike kõrgem pagasikindlustuse summa, et kaitse oleks ka ühe eseme kohta piisav.

Igal kindlusseltsil on tingimustes kehtestatud nimekiri esemetest, mille kahjustumist nad paraku ei hüvita. Näiteks kergesti purunevad esemed (kristall, portselan), joonised, sularaha, pangakaardid ja ka reisil kaasas olevad lemmikloomad. Mõned kindlustusseltsid on kehtestanud kaasas olevale tehnikale summalised piirangud hüvitamise osas. Samuti kui kaasas on muusikainstrumendid või spordivarustus, siis soovitame kindlasti sellest pakkumuse küsimisel teada anda ja selle eraldi ära märkida. Seega oleks hea tingimused alati üle vaadata või nõu küsida kui oled kindlustust tegemas.

Autoga reisijatel tasub meeles pidada, et pagas ja kaasas olevad väärtuslikud esemed peaksid olema pakiruumis, mittenähtaval kohal. Auto peab olema signalisatsiooni all ning aknad ja uksed suletud. Ööseks ei tohi asju autosse jätta. Soovitav on võtta kõik asjad ööbimiskohta kaasa. Hinnalisemaid esemeid tasuks võimalusel hoida seifis luku taga. Kui see ei ole võimalik, siis ära jäta neid ööbimiskohast lahkudes nähtavale kohale, näiteks lauale, voodile jne.

Pagasi röövimise või varguse korral peab koheselt teatama kohalikku politseisse. Politsei väljastab juhtunu kohta paberi, mis tuleb alles hoida ja Eestisse jõudes esitada kindlustusseltsi. Kui aga lennureisil saab pagas kannatada või hilineb, on vajalik võtta lennufirmalt tõend selle kohta.

Hilinemisel korral on pagasi ooteaeg kindlustusseltsiti erinev 4-6 tundi. Pagasi hilinemisel rohkem kui kehtestatud ooteaeg, on õigus soetada hädavajalikke asju (hügieenitarbed, vajalikud riided jne). Summaliselt võivad olla ette seatud ka piirangud. Kõik ostutšekid tuleb alles hoida ja hiljem seltsi esitada. Kui ei ole esitada ostu tšekke, siis selts võib hüvitamisest keelduda. Hilinemise kaitse ei kehti Eestisse tagasi jõudmisel.

Pagasikindlustus puhul rakendavad osad kindlustusseltsid ka omavastutust. Näiteks selts ei hüvita seda osa, mille maksab kinni lennufirma. Pagasi kahjustumisel on hea ka teha pildid rikutud pagasist. Kõik dokumendid on alati parem korda ajada kohapeal ja ilusti alles hoida. Hiljem pika vahemaa tagant seda teha on raske ja küllaltki aeganõudev.

Reiskindlustuse tegemisel vaata hinnapakkumisest kaugemale ning tutvu ka kindlustustingimustega. IIZI aitab kiirelt ja lihtsalt võrrelda erinevate kindlustusseltside pakkumisi ning leida just Sulle sobivaima. Uuri lähemalt www.iizi.ee või pea nõu spetsialistiga 16660.

IIZI Kindlustusmaakler AS on Eesti kapitalil põhinev kindlustusvahenduse ettevõte, olles samas ka esimesi internetipõhiseid kindlustusteenuse pakkujaid. Täna osutatakse kvaliteetset maakleriteenust nii väike- kui ka suurklientidele läbi personaalsete lahenduste ja internetipõhise iseteeninduskeskkonna. IIZI Kindlustusmaakler AS tegutseb turul aastast 2000 ning on tänaseks suurima maaklerina saavutanud Eestis 31% turuosa. Rahvusvaheliselt on IIZI esindatud Läti ja Soome turul. IIZI Group AS-is töötab üle 150 inimese.

Jaga
Kommentaarid