Kuigi nakkus kulgeb enamasti kergete haigusnähtudega, on praeguseks tõestatud, et raseduse ajal nakatunud naiste vastsündinutel võib välja kujuneda mikrotsefaalia, haiguse tüsistusena võib tekkida Guillain-Barré sündroom. Nakatunud mehed võivad haigust edasi kanda seksuaalsel teel, haigus võib levida ka nakatunu vere ülekandmisel tervele isikule.

Mõned eksperdid on soovitanud olümpiamängud Zika nakkuse laiema leviku ohu tõttu ära jätta, kuid senini sellist otsust tehtud ei ole. Küll aga on Maailma Terviseorganisatsioon edastanud soovitused olümpiale reisijatele, mida teha oma tervise kaitseks. Soovitatakse kasutada seksuaalvahekorra ajal kondoomi, ööbida kliimaseadmega ruumides, kasutada putukatõrjevahendeid, kanda heledaid riideid, mis kataksid võimalikult suure osa kehast. Rasedail soovitatakse Rio piirkonda mitte reisida ja mitte astuda sellest piirkonnast tulnud mehega seksuaalvahekorda kaitsevahendeid kasutamata.

USA haiguste ennetamise ja kontrolli keskus soovitab putukatõrjevahendina kasutada 20% DEET (dietüültoluamiidi) aerosooli ja kehakatteid piserdada permetriiniaerosooliga, mis kaitseb moskiitohammustuse eest.

Et kirjeldatud vahendeid Brasiilias müügil ei ole, soovitavad Brasiilia spetsialistid Riosse reisijatel need endaga kaasa võtta. Loodetakse ka, et kuna augustis olümpiamängude ajal on Brasiilias talv, on moskiitod vähem aktiivsed.

Esialgu ei ole erilist edu saavutatud Zika viiruse vastase vaktsiini ega viirusevastaste ravimite väljatöötamisel. Jätkuvad katsed geneetiliselt muundatud sääskede loomiseks, kes viirust edasi ei kannaks.

Allikas: Eesti Arst