Reisikangelased on järgmised.

Jason Lewis - tõenäoliselt maailma esimene vaid inimjõul ümbermaailmareisi teinud inimene

Jason Lewis.

Lewis on veetnud 13 aastat, et teha planeedile tiir peale tuule, elektri või fossiilse kütuse abita. Need aastad on ta vaid vändanud, aerutanud, kõndinud ja rulluisutanud. Mõnesid tehnilisi abivahendeid on seega kasutanud, kuid lisaenergiat 40 000 kilomeetri läbimiseks pole mujalt võtnud.

Jimmy Nelson - kaduvaid hõime dokumenteeriv fotograaf

"Enne kui nad kaovad" projekt on fotograafile palju tuntust toonud näitused, kus eksponeeritakse kaduvaid pärismaalasi ja nende kultuuri. Pilte tehes on ta sattunud kohtadesse, kus kaasaegsest tsivilisatsioonist inimest pole nähtud.

Paul Salopek - inimese rännujälgedes kõndija

See mees on kahe aastaga läbinud 33 800 kilomeetrit, et käia inimese Aafrikast väljarännu jälgedes. Alustas inimkonna hällist Etoopias ja lõpetas Lõuna-Ameerika lõunatipus Tierra del Fuego arhipelaagis, mis on inimese rände kõige kaugem punkt. Salopeki arvates on inimesed loodud pikkadeks rännakuteks ja küttimise-koriluse ajastul läbis igaüks keskmiselt 4000 kilomeetrit aastas, otsides uusi jahimaid.

Maria Leijerstam: naine, kes tahab vändata üle Atlandi ookeani

Olles juba vändanud spetsjalgrattaga lõunapoolusele, plaanib Maria Leijerstam nüüd vändata pedaalide jõul liikuva kajakiga üle Atlandi ookeani. Tema põhimõtteks on, et kõikidesse rasketesse sihtkohtadesse peab saama omal jõul.

Donald Maltby Parrish Jr - tõenäoliselt maailma enim rännanud mees

Don Parrishi käidud territooriumid.

Kui Parrish 30 aastat tagasi otsustas, et käib läbi kõik USA osariigid, siis ei osanud ta näha, kuhu see lõpuks välja viib. Kui see eesmärk täidetud, otsustas ta järgmisena läbi käia kõik 193 ÜRO liikmesriiki. 66-aastaselt jõudis ta lõpuks viimasesse riiki sellest nimekirjast - Mongooliasse. See aga ei tähenda, et kogu maailm nähtud oleks. Rändureid ühendav Traveler’s Century Club defineerib kogu maailmana 324 riiki ja territooriumi. Ülaloleval kaardil on aga maakera jagatud 1281 territooriumiks, millest enamus on Parrishil juba läbi käidud. Eestis, muide, on kaks piirkonda, mis lähevad kirja - rannikualad ja Kagu-Eesti.

Levison Wood - kõndis mööda Niiluse kallast 6840 km

Fotograaf otsustas mitte lihtsalt Niilust pidi paadiga allavoolu kulgeda, vaid käia selle kallastel ja tutvuda inimeste eluga kahel pool vett. Ta on varemgi ekstreemseid rännakuid ette võtnud - näites hääletanud Indiast Inglismaale, läbides vahepealsed ohtlikud riigid Afganistani ja Iraagi.

Kes võiks olla Eesti kõige suurem rändur? Kirjuta kommentaaridesse või reisijuht@delfi.ee.