Malaga on suuruselt Andaluusia teine ja Hispaania kuues linn, mis asub Costa del Soli turismipiirkonnas. Seal elab kokku umbes 569 009 inimest, mis teeb Malagast ka ühe Euroopa lõunaosa suurima linna. 2017. aastal külastas Costa del Soli koguni 12,5 miljonit välisturisti. Lisaks välismaalastele on Päikeserannik populaarne ka hispaanlaste endi seas — 2017. aastal valis neist koguni 5,1 miljonit inimest puhkusepaigaks just selle piirkonna.

Malaga. Foto: Flickr


Malaga meeldib inimestele kindlasti oma väga hea ja mõõduka kliima tõttu. Suvel aitab Vahemeri temperatuuri talutavana hoida ning ka talvel on päevane temperatuur üldjuhul vähemalt eestlaste jaoks meeldivalt soe. Päikest jagub Malagas aastaringselt, aga novembrist märtsini tuleks igaks juhuks arvestada ka mõne vihmasema ja tuulisema päevaga. Kehvemate ilmade korral on hea näiteks muuseume külastada. Malaga võlu peitubki selles, et ühes sihtkohas on võimalik ühendada ranna-, linna- ja kultuuripuhkus. Lisaks päikese, randade ning suurepärase toidu ja joogi nautimisele võiks igaüks leida aega ka kirikute, muuseumite ja parkidega tutvumiseks. Vähemalt ühel õhtul tuleks näiteks Plaza de la Merced väljaku kandis leida üks väike baar ja sinna kohalike seltsi lihtsalt maha istuda. Isegi hispaania keelest aru saamata on niimoodi väga huvitav inimesi ja nende tegemisi jälgida.

Lisaks kõikvõimalikele vaatamisväärsustele on Malaga just suvisel ajal ideaalseks rannapuhkuse sihtkohaks. Malaga rannariba pikkus ulatub koguni 14 kilomeetrini ja seega peaks igaüks endale sobiva leidma. Populaarsed ja kesklinnale võrdlemisi lähedal asuvad rannad on näiteks La Malagueta, La Misericordia ja La Caleta. Suvisel ajal võib rahvast ühe tavalise eestlase jaoks isegi pisut liiga palju olla, aga rannaribal peaks ruumi siiski igaühe saunalina jaoks jätkuma. Ehkki topless-päevitamine on Hispaanias kõikjal üsna levinud, ei ole nudistide peale alati just palju mõeldud. Malaga linnas on nimelt vaid üks eraldi nudistide alaga rand ja selle nimi on Playa de Guadalmar. Üldiselt on kõikides Malaga randades olemas tualetid, dušid ning kõikvõimalikud restoranid ja baarid rannamõnude täielikuks nautimiseks ja enda mugavalt tundmiseks.

Foto: Flickr

Malagas olles oleks patt külastamata jätta sealset katedraali Catedral Nuestra Señora de la Encarnación. See katedraal valmis vahemikus 1528-1782 endise mošee vahetusse lähedusse. Päris lõpetatuks ei saa katedraali aga siiani lugeda, sest esialgsete plaanide järgi pidi sel praeguse ühe torni asemel olema kaks. Väidetavalt jäi teine torn ehitamata rahanappuse tõttu. Praegu kutsutakse katedraali hellitusnimega La Manquita, mis kaudselt tähendab ühekäelisust. Kõigil huvilistel on võimalik külastada katedraali torni, kust avaneb täiesti imeline vaade kogu linnale. Malaga katedraal on kusjuures oma 84 meetriga Sevilla katedraali järel Hispaanias kõrguselt teine. Katedraalis on võimalik on silmaga näha ning kontsertide ajal ka kuulda kahte üsna haruldast 18. sajandist pärit orelit. Katedraalis tegutseb ka muuseum.

Malaga katedraali vahetus läheduses asuvad Alcazaba kindlus ja Gibralfaro loss. Alcazaba kindluse ehitasid 11. sajandil Malagat valitsenud araablased ja see on peamiselt tuntud oma kaitsemehhanismide poolest. Kõikvõimalike piiramistornide ja müüride kõrval on Alcazaba kindluse tõhusaimaks kaitsemehhanismiks selle asukoht Gibralfaro mäe otsas, mis tagab väga hea ja tol ajal ka strateegiliselt olulise vaate sadamale ja kogu linnale. Hea näide tolleaegse tsivilisatsiooni kõrgest tasemest on tõsiasi, et juba sel ajal oli kõikidel kindluse naabruskonna majadel oma kanalisatsioonisüsteem. Alcazaba kindluse kohal Gibralfaro mäe otsas kõrgub samanimeline 14. sajandil ehitatud loss, mis on tänaseks üks Malaga külastatumaid vaatamisväärsusi. Gibralfaro lossi peeti vanasti selle kahekordsete müüride ja koguni kaheksa torni tõttu üheks kõige raskemini vallutatavaks paigaks kogu Ibeeria poolsaarel. Võimaluse korral tuleks Gibralfaro lossi külastada selge ilmaga, sest selle aladelt avaneb imeline panoraamvaade kogu Malaga linnale.

Malaga Alcazaba kindlus. Foto: Flickr

Gibralfaro lossist vähem kui kilomeetrise jalutuskäigu kaugusel asub Rooma amfiteater, mis avastati alles 1951. aastal. Vahemikus 1940-1942 ehitati selle kohale kultuurimaja, mille renoveerimise käigus 1960. aastal leitigi hoone alt Rooma amfiteater. Kultuurimaja otsustati amfiteatri põhjaliku uurimise võimaldamiseks lammutada. Arvatavalt valmis Malaga Rooma amfiteater 1. sajandil keiser Augustuse valitsusajal ja oli kasutuses kuni 3. sajandini. Tänapäeval leiavad seal üsna regulaarselt aset etendused ja kontserdid. Amfiteatri juurde ehitatud hoones tegutseb keskus, kus tehnoloogia vahendusel saab tutvuda tolleaegse elu ja kommetega.

Eraldi mainimist väärib kindlasti ka Malaga härjavõitlusareen La Malagueta, mis avati avalikkusele juba 1876. aastal. Tegemist on 52-meetrise diameetriga areeniga, mille juurde kuuluvad näiteks tallid, meditsiiniosakond ja muuseum. Suuremad härjavõitluse üritused toimuvad seal lihavõtete ajal ja augustis ning kõikidel soovijatel on võimalik neid ka külastada. Suurepärane vaade Malaga härjavõitlusareenile avaneb Gibralfaro lossist.

Malaga La Malagueta härjavõitlusareen. Foto: Flickr

Ilusamatest parkidest ja aedadest tasuks meelde jätta kesklinnas asuvad Parque de Malaga, Jardines de Pedro Luis Alonso ja Jardines de Puerta Oscura. Kesklinnast natukene kaugemal asub üks Hispaania ilusaim botaanikaaed La Concepcion. Sealsed aiad valmisid tegelikult juba 1855. aastal, aga avalikkusele avati need alles 1994. aastal. Tänapäeval on botaanikaaias lisaks taimede ja puude imetlemisele võimalik korraldada ka üritusi ja õhtusööke. Parque de Malaga on tänu oma heale asukohale, mänguväljakutele ja väikesele vabaõhuteatrile kindlasti üks populaarsemaid parke kohalike seas.. Jardines de Pedro Luis Alonso on tuntud oma imeilusa roosiaia poolest. Alcazaba kindluse vahetus läheduses asuva Jardines de Puerta Oscura lopsakas taimestik pakub ideaalset varju kuumadel suvepäevadel.

Malaga Botaanikaaed La Conception. Foto: Pixabay

Natukene teistsugust kogemust otsivad inimesed peaksid sammud seadma Picasso muuseumi lähedal asuvasse Araabia saunade kompleksi Hammam Al Ándalus. Kompleksi arhitektuur, dekoratsioonid, taustal vaikselt mängiv Araabia muusika ja ürdiaroomid loovad müstilise atmosfääri ja teevad sellest ideaalse paiga lõõgastumiseks. Araabia saunas ehk kuumaõhusaunas saavutatakse õhutemperatuuri tõus sealsete veebasseinide kuumutamisega. Külmas ruumis on basseinide temperatuur umbes 18 kraadi ning sellele järgneva ruumi duššid ja basseinid on kehatemperatuuril ehk umbes 36 kraadi. Kõige kuumemas ruumis on veetemperatuur 40 kraadi ringis. Soovijad saavad tellida ka erinevaid traditsioonilisi kehahoolitsusi ja lõõgastavaid massaaže. Kogu kompleksi pindala on 190 m2 ja korraga saab saunamõnusid nautida umbes 25-30 inimest. Eelnev broneerimine on soovituslik gruppidele ja lisateenuse soovijatele.

Usutavasti leiab igaüks endale Malagast midagi meelepärast ja just seetõttu on linn populaarne nii lastega perede kui ka seiklusi ja pidusid otsivate noorte seas. Lisaks kõigele eelmainitule on Costa del Soli piirkonnas ka mitmeid vee- ja loomaparke ning seiklusradasid. Neist põnevaimad on delfinaarium, krokodillifarm ja liblikate park. Pika ja põhjaliku perekondadele sobiva Costa del Soli piirkonna atraktsioonide nimekirja leiab siit.

Kadri-Johanna reisiblogi leiad SIIT!