Tegemist pole lihtsate supiköökidega, vaid täiesti korraliku köögi ja heal tasemel teenindusega söögikohtadega. Nagu räägivad turundusõpikud, ongi "maksa palju tahad" skeemi puhul vajalik piisavalt kõrge tase, et liiga vähe makstes tekiksid süümepiinad.

Mõni aasta tagasi sulges ainus New Yorgi "maksa palju tahad" restoran Santorini Grill uksed mitte klientide liigse kitsiduse, vaid hoopis nende vähesuse tõttu. Samas on selge, et sellise restorani jaoks on oluline ka asukoht ja kohalikud kombed. Hiinas avatud sama põhimõttega restoran pani üsna kiiresti uksed kinni, sest odavalt süüa vohmivaid kliente tekkis liiga palju, kahjum kasvas sama kiirelt. See Hiinas Fuzhous asuv restoran "Good One", mis pakkus küll häid hiina traditsioonilise toite, teenis esimese kuuga üle 16 tuhande dollari kahjumit ja kristlasest restoraniomanik tegi järelduse, et moraal Hiinas on uskumatult alla käinud ja ta ei suuda aru saada, miks paljud inimesed ei taha söögi eest üldse midagi maksta.

Panera Bread, viies linnas Ameerika Ühendriikides

Olukord pole igal pool nii halb kui need kaks eelnenud näidet. St. Louisis asuv kohvikukett Panera Bread pakub viies kohvikus "maksa palju tahad" hinnaga vaid teatud toite, millele on siiski antud ka soovituslikud hinnad. Toitlustusketi üks omanikest mainib, et siiamaani on nendes poodides, kus pakutakse "maksa palju tahad" toite, kliendid maksnud pigem 20 protsenti rohkem kui tavalistes söögikohtades fikseeritud hinnakirja alusel. Samas peab kliendi määratava hinnaga toidu tellima teenindajalt. Iseteenindusega see ei tööta, usub toiduketi pidaja. Sest kuidas sa ikka meeldiva teenindusega ettekandjale häbiväärselt väikese summa jätad. Panera Breadi "maksa palju tahad" kohvikud on avatud St. Louisi äärelinnas Claytonis, Dearbornis, Portlandis, Chicagos ja Bostonis.
Paneracares.org

Lentil As Anything, Melbourne, Austraalia

The Guardian toob ära veel mõned kohad, kus saab söönuks südametunnistuse järgi. Melbourne´is asuvad neli Lentil As Anything´i söögikohta kuuluvad telgis elavale ja sotsiaalseid eksperimente korraldavale Shanaka Fernandole, kes tahab oma taimetoidurestoranis propageerida kommuuni ühisväärtusi ja kõrvaldada rahalist ebavõrdsust. Suurim söögikoht selles ketis teenindab ligi 900 klienti päevas ja tasuda saab lihtsalt raha ühisesse puust korjanduskasti jättes.
Lentilasanything.com

SAME Cafe, Denver, Colorado, Ameerika Ühendriigid

Rahulikus Denveris on lahked inimesed, lastes "maksa palju tahad" tüüpi kahel kohvikul rahus tegutseda ilma pankrotti minemata. SAME avati juba 2006. aastal ning pakub tervislikku kinawa suppi ning panzanella saiasid.
Soallmayeat.org

Cafe 180, Denver, Colorado, Ameerika Ühendriigid

Teine "maksa palju tahad" kohvik Denveris on Cafe 180, mis lubab tasuta toidu eest teha klientidel vabatahtlikku tööd nii palju, kui nad ise tahavad.
www.cafe-180.org

Soul Kitchen, Red Bank, New Jersey, Ameerika Ühendriigid

JBJ Soul Foundationi kommuunirestoran kuulub tuntud lauljale Jon Bon Jovile. Söögikoht serveerib korraliku kolmekäigulise eine kohaliku köögi põhjal ja kohalike toiduainetega, mõned komponendid kasvatatakse restorani oma aias. Arve maksmiseni jõudes võib valida, kas tasuda minimaalne annetatav summa 10 dollarit või rohkem, või hoopis lisada oma panus arvele vabatahtliku tööga restoranis.
Jbjsoulkitchen.org

Pay As You Please, Killarney, Kerry maakond, Iirimaa

Iirimaa populaarses turismisihtkohas Killarneys saab Pay As You Please´i nimelises kohvikus tellida "hingetoitu", milleks on pitsad, salatid ja supid. Vanas laohoones asuv söögikoht näitab ka mustvalgeid filme. Maksta saab niipalju, kui igaüks arvab eine väärt olevat.
Facebook.com/payasyouplease

Der Wiener Deewan, Viin, Austria

See Pakistani toidukoht Viinis pakub maitsvat karribuffeed võlvkeldris, kuhu mahub 50 einestajat. Tõelise õgardi jaoks on siin kaks hästisobivat skeemi: söö palju tahad ja maksa palju tahad.
Deewan.at

De Culinaire Werkplaats, Amsterdam, Holland

Menüü vihjab vaid koostisosadele, kuid ei ütle, mida kliendid tegelikult sööma hakkavad. Seega peaks kliendi makstav summa kajastama eelarvamustevabalt tõesti vaid seda, millise emotsiooni pakutav tema maitsemeeltele tekitas. Ehmatus pidavat olema pigem positiivne, räägivad külastajad.
Deculinairewerkplaats.nl

De Peper, Amsterdam, Holland

Overtoomi endine skvotitud hoone majutab nüüd söögikohta, kus serveeritakse taimetoitu suurtel liudadel ning külastajad saavad maksta skaalal 7-10 eurot. Natuke on hinnakujundust siiski piiratud.
Depeper.org

Hea lugeja, kui palju oleksid valmis korraliku lõunasöögi eest jätma "maksa palju tahad" restorani - kas niipalju, nagu toit tõesti väärt on, vähem või isegi rohkem?