Choquequirao (tõlkes "kulla häll") on iidne inkade linn, mis asub kuulsast Machu Picchust vaid 50 km matkatee kaugusel ja mis oli arvatavasti viimaseks inkade kuninga varjupaigaks sissetungijate eest. Sunch'u Pata mäetipul asuvad varemed on üsna sarnased Machu Picchule. Paraku on turistidel sinna väga raske jõuda, sest lähimast asulast on pelgupaik kahe päeva tee kaugusel. Sellepärast külastabki vaatamisväärsust keskmiselt vaid viis turisti päevas.

Kuid see olukord muutub peagi. Machu Picchu tugeva turistisurve pärast kehtestatud piirang 2500 turisti päevas võib selles mõttes leeveneda, et osad turistid suunatakse Choquequiraosse, mis saab kergema ligipääsu viie kilomeetri pikkuse õhutrammi abil. See rippraudtee suudaks liigutada rändureid kiirusega 400 inimest tunnis. Nii võiks Choquequirao vastu võtta kuni 3000 turisti päevas ja kui kõik kuulsasse Machu Picchusse külastuspiirangu tõttu ei mahu, võivad järjekorrast välja jäänud kasutada võimalust külastada samasugust inkade linna juba õhutrammiga.

Iidsest inkade linnast on välja kaevatud vaid kolmandik.

Peruu esimene õhutramm on plaanitud tööle saada 2015. aastaks. Apurimaci jõe kanjonit ületav õhutee teeb varem raskesti ligipääsetava Choquequirao kättesaadavaks viieteistkümne minutiga. Sellega loodab Peruu valitsus elavdada turismi ja tuua piirkonda rohkem restorane, hotelle ja ärisid.

Associated Pressi uudises mainitakse, et praegu on kauge inkade linna külastatavus väga väike (4-5 inimest päevas), sest turistid peavad kõigepealt lendama Cuzcosse, sealt neli tundi sõitma mööda mägiteid ja siis matkama 12-16 tundi jalgsi. Tavaturisti jaoks on see liiga raske seiklus.

Choquequirao on veel üsna metsik paik, sest vaid 30 protsenti linnast on turismile avatud. Ülejäänu on kaetud metsiku mägidžungliga. Samas on mõned kohalikud matkakorraldajad massiturismi jõudmisest Choquequiraosse häiritud, sest rahvamassid peletavad eemale iidse inkade aja õhustiku, mis peaaegu inimtühjas linnas praegu valitseb: kondorid lendamas kanjonite kohal ja puutumatu loodus ümberringi.

Kui Machu Picchu kõrval avatakse Peruus rippraudtee iidsesse inkade linna Choquequiraosse, siis kumba eelistaksid - kas juba praegust populaarset vaatamisväärsust või seda turistide jaoks uut inkade kuninga pelgupaika ning miks?