Eesti Maanteemuuseum ja Põlvamaa avasid eile turismihooaja avaüritusega "Lustlik lõunamaa", kus liiguti ringi kõikvõimalike sõiduvahenditega, teatas maanteemuseum.

Kuival maal katsetati kanuud, rattatrikke sai proovida muuseumi liikluslinna juures Vigurvända rajal ning laste rõõmuks veeres mööda postiteed ehtne postitõld.

Maanteemuuseum tutvustas üritusel oma uut hooajanäitust. Unikaalses vabaõhu-näitusekeskkonnas avatud hooajanäitus "Laadawärk" võimaldab laadalisena astuda rohkem kui saja aasta tagusesse aega, saada osa kauplemisest 1920.-30. aastatel ja meenutada ENSV defitsiiditralli.

Lapsed said sõita päris ehtsa laadakarussselliga, ennustaja kõneles tulevikust, ei puudunud ka pillimäng ja mõõduvõtt osavusmängudes, nagu maarahvalaadal ikka. Näitus jääb avatuks suvehooaja lõpuni, lisaks toimub Maanteemuuseumis suvel hulk eriüritusi, mis seotud nii teede kui liiklemise ajalooga, aga ka laste liikluskasvatusega.

"Oleme liikluskasvatusele suurt rõhku pannud ning koolide huvi liikluskasvatuse tund meie juures läbi viia on olnud suur, " rääkis Maanteemuuseumi juht Mairo Rääsk.

Suve algusesse ongi plaanitud mitmeid laste liikluskasvatusega seotud üritusi - maikuu kaheksandal kuupäeval näiteks oodatakse lapsi ohutu
liiklemise päevale, 16.juunil peetakse aga kogupere-liikluspäeva "Perega ratastel".

Kes aga roheliselt mõelda eelistab, sel on ökofestivali raames võimalus tutvuda muuseumi programmiga "Roheline tee", kus istutatakse liikluslinna maitsetaimi ja sõidetakse postitee haljastusega tutvuma.

"Teetähiseks on ka 14. mai, kui tähistame Varbuse postijaama 150 juubelit - 14. mail 1862 sõitis Varbuse postijaamast läbi esimene postisõiduk," kõneles Rääsk.

Erinevatest sõidukitest saab Maantemuuseumis ülevaate ka 26. mail peetaval postijaamapäeval, kus on võimalik uudistada busse, nii uunikume kui ka kaasaegseid sõiduvahendeid. Laste jaoks tuleb kohale teadusbuss.

7.juulil on plaanis pidada postitee pillekaari ning muuseumi sünnipäeval, 29. juulil toimub hobupäev pealkirjaga "Küll hobu veab kui look peab".

Sügise hakul tutvutakse nõukogude aja inimese unistuste sõiduki - Volgaga. Laadamelu kõrval saab aga päeva kultuurselt õhtusse veeretada -näiteks 19.mai õhtul peetava muuseumiöö raames saab autokinos häid filme vaadata.

Põlvamaal Varbusel asuv Eesti Maanteemuuseum on Eesti maanteede ajalugu kajastava
materjali kogumise, uurimise ning üldsusele vahendamise keskus nii teaduslikel, hariduslikel kui ka meelelahutuslikel eesmärkidel.

Eesti Maanteemuuseumi asutaja on Eesti Maanteeamet. Eesti ainsa terviklikult säilinud postijaama ümber rajatud muuseumikompleksis tutvustatakse interaktiivsete väljapanekute kaudu teede ja liikumisviiside arengut muinasajast kuni tänapäevani.

Muuseumi originaalne ja innovatiivne vabaõhu näitusekeskkond kannab nime Teeaeg. Siin segunevad omavahel eriilmelised näitusekeskkonnad, puhketegevused, maastikuarhitektuur ja põnev ruumikogemus.

Pinnasesse süvistatud keskkonnas liikudes saab kogeda ajas rändamist. Teede temaatika on avatud mänguliselt ja atraktiivselt, seades selle keskmesse tee kasutaja – inimese.