25. Edinburgh

Kui oled jalutanud mööda vanalinna kitsaid tänavaid, oled ära teeninud peatuse linna fantastilistes kohvikutes, baarides, restoranides. Edinburgh on ka koduks Fringe festivalile, Euroopa ühele lahedamale kultuurifestivalile. Lihtsalt väga kurb, et Nordica oma lennud sinna tühistas!

Tõele au andes ei pea Edinburgist elamuse saamiseks üldse minema tavapärast kunsti-kultuuri-ajaloo teed. Uidata tasub hoopis mööda kõrvaltänavaid Stockbridge´i või Grassmarketi ümbruses, kus võib leida mõne veidra kaupluse, kulinaariapoe või mõnusa väikese kohviku.

Edinburgh on võrratu linn, mida kannatab lihtsalt nii-öelda sirvida ja aja maha võtta. Niimoodi mitte midagi tehes võite ennast lõpuks tänada, et olete selle paiga võlud avastanud muuseume ja tavalisi turismiatraktsioone läbi rühkimata.

Kas me toidust juba tegime juttu? Edinburghis on üksnes Michelini tärniga restorane viis tükki, rääkimata joogikohtade ...LOE EDASI

Edinburgh



New Orleans ei ole Louisiana osariigi ametlik keskus, aga selles suhtes eksivad tihti ka ameeriklased ise. On ju linn osariigi kauneim, ajaloo poolest rikkaim ja ameeriklaste jaoks hingelähedane. New Orleansist on räägitud teenimatult vähe - seda enam on põhjuseid kohale sõita!

New Orleans

Veneetsia elegantsesse vanalinna tulvab pidevalt turiste ning vahel on neid lausa kaks korda enam kui kohalikke. Ent linn on sellegipoolest alati veetlev. Hiliskevad ja varasuvi on siin kõige rahvarohkemad, kuid see on ka mõistetav. Kaunis linn on päikesevalguses ja -soojuses lihtsalt kõige kenam. Tuleb aga meeles pidada, et isegi kõrghooajal, kui külastajaid on palju, pruugib vaid minna üle silla ja piki mõnda põiktänavat ning oletegi hulga privaatsemas kohas. Siit leiab varjulisi siseõuesid, nägusaid gooti stiilis palazzo’sid ja mõnusaid veinibaare. Suve edenedes muutub Veneetsia vaiksemaks. Küllap pelgavad külastajad augustis pilves ilmu, sääski ja lehkavaid kanaleid. Ent see ei tohiks takistuseks olla. Veneetsia valendab suviti nagu Tintoretto impressionistlikud maalid ning on kahtlemata nautimist väärt. See kaalub ka üles kuumuse, niiskuse ja pisut vängelt lõhnavad veed.

Linna kirikud ja muuseumid pakuvad hulgaliselt avastamisrõõmu igal aastaajal, lisaks võib siin näha mitmekesist ...LOE EDASI


Veneetsia karneval


Tai pealinnast leiab kõike - põnevaid poode, iidseid templeid, trendikaid katusebaare. see on suurepärane sihtkoht aastaringselt, sest isegi suvisel vihmaperioodil ei kimbuta sajuhood rohkem, kui mõnikümmend minutit päevas.

Tai pealinn on Kagu-Aasia kõige mõistatuslikum linn, kus põrkuvad traditsioonid ja tänapäev. Esmakülastajaid võivad betoonimäed ja futuristlikud reklaamitahvlitega pilvelõhkujad pisut jahmatada. Kui aga astuda paar sammu peatänavatest kaugemale mõnele linna lugematutest põiktänavatest, on traditsiooniline tai kultuur ühtäkki kõikjal ümberringi – see on lõhnade, maitsete, helide ja vaatamisväärsuste paradiis, mis niipea meelest ei lähe.

Bangkok on leidnud tasakaalu kalliduse, esoteerilisuse ja ilmalikkuse vahel. Läikivpuhta õhurongi- ja metroosüsteemi abil on enamik sellest suurest metropolist läbitav, hea transport lennutab linna külastajaid nende luksuslikest hotellidest loetud minutitega sätendavasse buda templisse või muistsele amulettide turule. See on ajarännak, mis on võimalik vaid üksikutes 11 miljoni elanikuga linnades.

Jõereisid, muuseumid, ostukeskused ja muidugi Bangkoki ööelu (mis on kõvasti arenenud ning muutunud kosmopoliitseks) on võtmesõnad, mis iseloomustavad Kaug-Ida suurlinnakogemust. Hoolimata hiljutistest segastest aegadest Tai poliitikas ja äärmuslikust kliimast suvekuudel on Bangkok siiski maailma üks turvalisemaid linnu; välismaalaste vastu suunatud kuritegevust esineb väga harva. Suvekuumus on paljudele külastajatele vastumeelne, kuid Tai ülevoolavad uusaastapidustused (Songkran, mida tähistatakse aprilli keskpaigas) on väärt vaatepilt. Pealinn muutub terveks nädalaks võitlustandriks nii lastele kui ka täiskasvanutele, kes uitavad tänavatel, relvadeks veepüstolid, veeämbrid ja talgipulber, millest ei pääse ükski mööduja – ning vaadake ette...LOE EDASI

Bangkok


Hawaiil võrdub perfektse puhkusega - ujumine, surf ja kaunis päevitus. Pikad liivarannad, kirev veealune maailm. Honolulul asub Waikiki, maailma üks ilusamaid randu, mis tõmbab magnetina kõiki maailma romantikuid.Samal ajal on Waikiki rannapromenaad on Hawaii kuumimaid ööelukohti. Lihtsalt uskumatu, et mõned inimesed saavad seal elada aastaringselt. Aga lennake vähemalt puhkuse ajaks kohale!
Hawaii

Miami on Ameerika üks põnevamaid uusi linnu. Mitte kuigi kaua aega tagasi oli ta modernne vaste Metsikule Läänele (loe lisa Gerald Posneri raamatust „Miami Babylon”). Tänapäeval peab Miami end oma muuseumide, esinemispaikade ja üritustega (nagu Ameerika esimene nüüdisaegse kunsti näitus Art Basel Miami) kõige olulisemaks kultuurikatlaks Põhja- ja Lõuna-Ameerika vahel. Miami Beachile on tekkinud uued moodsad rajoonid, nende hulgas Design District (parim boutique’ide ja restoranide koht) ning Wynwood (kiiresti arenev kunstigaleriide piirkond). Mitmed stiilsed hotellid linnas paiknevad 20. tänava põhjaosast kuni Fontainebleau hotelli lähedal oleva 40. tänavani. 25. tänavast põhja poole jäävate kohtade miinuseks on see, et sealt ei ole enam lihtne kõndida tagasi peamiste poodide ja restoranide juurde.
Talvel on Miami Beach üks Ameerika armastatumaid kuurorte ning njuujorklaste meelispaik. Ka kõige külmematel kuudel on ilm idülliliselt soe, jäädes 25 kraadi kanti. Linna ligi 12 km pikkune valge liivaga rand...LOE VEEL

Miami

Valdav osa Istanbuliga seonduvaid uudiseid algab praegu hoiatusega eemale hoida ja viidetega terrorismile. Loodatavasti muutub see peagi taas endiseks, kui kõik lood Istanbulist algavad sellega, et alustuseks tuleb minna Sultanahmeti väljakule ning käia ära Hagia Sophia mošee-muuseumis, siis minna Sinisesse mošeesse, siis teha ringkäik Topkapi ja Dolmabahçe paleedes.

Muidugi on Istanbulis beha veel väga-väga palju, ka teistes linnaosades.Beyoğlu sümboliks on kahtlemata Galata torn (Galata Kulesi), mis juba kaugelt silma hakkab ja mis ongi oma 63 meetriga üks Istanbuli kõrgemaid torne. 14. sajandil genualaste poolt kaitse- ja vahitorniks ehitatud Christea Turris ehk Kristuse torn on olnud hiljem ka tuletõrje vahitorn ja vangla, nüüd aga asub selle allkorrusel väike muuseum ja saab osta suveniire, kaks viimast korrust on aga peamine põhjus, miks siia tulla tasub – seal asub väga hea restoran ja vaateplatvorm, millelt avaneb 360-kraadine lummav linnapanoraam.

Eriti õhtul võtab see imeline vaade lausa hinge kinni ning kui üle Kuldsarve lahe kostavad veel ka viimasele õhtupalvusele kutsuvad muezzinide (türgi k müezzin) laulvad retsitatiivid, on see tõeliselt vaimustav elamus.

Torniga on seotud ka „lendava türklase“ legend – nimelt konstrueeris 17. sajandil mees nimega Hezarfen Ahmet Celebi enesele „linnutiivad“ ja hüppas Galata tornist alla, lennates väidetavalt Bosporuse väina teisele kaldale Üsküdari, kuhu on 6 (!) kilomeetrit.

Galata torni vahetu ümbrus on täis imetoredaid käsitöö- ja kunstipoode, kus valitseb tunduvalt rahulikum kauplemismeeleolu kui lärmakal Grand Bazaaril. Romantilisust lisab...LOE EDASI

Istanbul

Vanasti käidi Perthis puhtast uudishimust, et näha, milline on elu maailma kõige isoleeritumas suurlinnas. Lääne-austraallastele meeldibki mõelda enda kodukohast kui piirialast, pärast mida tuleb tühjus. Koobaltsinise taeva all liiguvad siin ringi elu näinud maadeavastajad, pärlipüüdjad ja päikesepleekinud lainelaudurid. Ning linna paljukiidetud Vahemere elustiil, mis tiirleb purjetamise, einestamise ja ranna ümber, tundub paljudele järjest enam meeldivat. Tipptasemel restoranid, suurem hotellivalik ja kiirestiarenev loodusturism aitavad muuta linna mainet aina paremaks. Selle asemel, et eraldatust muust maailmast häbeneda, näevad kohalikud seda pigem auasjana. See on võimalus teha kõike paremini kui n-ö "vanades" linnades Sydneys ja Melbourne’is. Ja sageli neil see ka õnnestub, vaadake näiteks Lääne-Austraalia veinide...LOE EDASI

Perth

Norra pealinna karge ilu on meile õnneks väga lähedal ja lihtsalt kättesaadav. Oslo muusikamaailm on väga kirev, igaüks alustades ooperisõpradest ja lõpetades väga alternatiivsete bändide fännideni peaks sealt midagi leidma.

Norra

Minna tasub sellepärast, et oma silmaga näha, miks see linn nii palju elevust tekitab ja kummutada enda jaoks klišeesid, saades asjadest tegeliku pildi. Esiteks, Dubai ei sarnane Las Vegasega karvavõrdki. Siin ei ole hiiglaslikke neoontuledes silte, staarijäljendussaateid, šõutüdrukuid, kasiinodest rääkimata...LOE EDASI

Dubai

Maailmameistrite pealinn! Jalgpallimeistrite linnas elavad tegelikult elunautimise suurmeistrid.Lissabon on paik, kus võib nädalate kaupa käia söömas kohtades, mille nimi, interjöör ja menüü pole muutunud sajandeid ja kus telekast ei vaadatagi vahetpidamata jalgpalli, pigem on nurgas mõni fado-laulja...LOE EDASI

Lissabon, Portugal

Sageli arvatakse ekslikult, et Ameerika suuruselt teine linn Los Angeles on üksnes filmitööstuse pärusmaa. Kuigi iga kuues elanik seal teeb loomingulist tööd, teenivad paljud siiski leiba erialadel, mis ei ole otseselt filminduse või TVga üldse seotud, näiteks mood, kunst, arhitektuur, disain, muusika, kirjandus ja teater.

Teisisõnu on Los Angeles maailma üks kõige loomingulisemaid linnu. Siinsetel muuseumidel ja õidepuhkenud galeriidel on julgust katsetada, mida tihti teistes kultuuripealinnades ei tehta. Los Angeles uhkustab riigi kõige fantastilisemate kokkade...LOE EDASI

Los Angeles

Helsingisse tuleks ette võtta üks suvine uurimisretk. Ja tegema peaks seda jalgratastel - just ratas annab võimaluse lihtsalt mööda linna ringi sõita, kuid võtta ette ka kaugemaid käike Suomenlinna või kohalikku Kalamaja-piirkonda ehk Kalliosse.

Samuti saab jalgratta siduda alati puu külge ning minna suplema ühte Põhjala kaunimasse siseujulasse või nautida head sööki mitmes kohalikus kultuuritehases. Jalgratas annab vabaduse ja hoopis laiema ning avarama liikumisareaali. Helsinki linnateed on väga head sõitmiseks nina kuklas ja ringi vaatamiseks. Omaette lõbus on aga ka rattaga praamile minek...LOE EDASI

Helsingi

Minna tasub sellepärast, et Hongkong on korraga linnalik, maalähedane ja samas ka mereäärne linn. Sest see on koht, kus Hiina ja Suurbritannia kokku sulasid, luues ainulaadse paiga templite ja trammide ning feng shui ja moodsa finantspoliitikaga. Siin saab tõenäoliselt parimat toitu, mida eales sealkandis proovitud ning saadud kalorid on kohe võimalik ühes maailma turvalisimas linnas maha kõndida. Siin võib kogeda allasurutust või ülevoolavaid emotsioone, ent mitte kunagi...LOE EDASI

Hong Kong

Dublinis on palju jälgi linna tormilisest minevikust, ent ometi kannab linn vaevata oma ajaloo raskust. Dublinisse tasub tulla elegantse georgiaanliku arhitektuuri, jätkuvalt rohmaka pubikultuuri ja ka kohaliku sõnaosavuse pärast. Nimetati linn ju hiljuti UNESCO kirjanduslinnaks...LOE EDASI

Dublin

Hudsoni jõe ja Atlandi ookeani embuses elav linn on vaimustav igal aastaajal ja igasuguste huvidega inimestele. Siit leiab veeäärseid lõbustusparke, alternatoovseid teatreid ja maailmakuulsaid muusikale.
NYC on koduks maailma enim külastatud muuseumitele ja kuulsale Central Parkile.

New York

Ultramodernne linn on üks turvalisemaid maailmas. Seda, kui põnev on Jaapani kultuur või kui maitsvad toidud, ei pea vist pikemalt selgitama.

Tokyo

Paljudele ameeriklastele on just San Francisco riigi toidu- ja veinipealinn. Restorani Chez Panisse koka Alice Watersi kuulsus pani siin 1960. aastatel aluse massilisele mahetoiduvaimustusele.

Suurepäraseid restorane leiab San Franciscos peaaegu iga nurga pealt ning linnast vähem kui kahe tunni kaugusel asuvates Sonoma ja Napa orgudes saavad külastajad nautida veine, mida pakuvad riigi ühed parimad veiniistandused.

Linnas einestades võib proovida California kõige peenemaid vanu veine, millest paljusid ei ekspordita osariigi piiridest väljapoole.

San Francisco
san francisco

Sydney on edev, natuke ärahellitatud ja pealiskaudne. Sydneyt on kirjeldatud kõigi nende ja hullemategi väljenditega, kuid tavaliselt teevad seda inimesed, kes elavad nendes Austraalia piirkondades, mis ei ole nii veetlevad. Pole raske mõista, miks Sydney tekitab inimestes kadedust. Lisaks „televisiooni jaoks tehtud” sadamale pakub see linn peaaegu kõike, mida külastaja võib soovida: siin on väga head lainelauarannad, maailmatasemel köök, kirev ööelu, peened ostukohad, väärtuslikud kunstigaleriid, muuseumid ja suursugused viktoriaanlikud pargid. Ning muidugi Sydney ooperimaja, mis on 20. sajandi üks olulisimaid...LOE EDASI

Sydney

Chicago on rahvusvaheline äri, puhkuse ja kunstikeskus. Linn on kuulus oma arhitektuurilt ning tuntud kui pilvelõhkujate sünnilinn. Aga ka lihtsalt mõnus linna puhkamiseks.

Chicago

Singapur on tõeliselt populaarne sihtkoht. Näiteks meelitab rahva kohale iga-aastane F1 Grand Prix’ öövõistlus, suurejoonelised kuurordid ja silmapaistvad arhitektuuriprojektid, mis rikastavad linna niigi skulptuurset siluetti. Linna on tabanud traditsiooniliste restoranide loomise laine, mistõttu on Singapurile hiljuti antud Aasia toidupealinna tiitel. Kuid igal sammul saab osta ka taskukohast tänavatoitu, olgu selleks näiteks lihtne riis kanaga...LOE EDASI

Parimad kohad, kuhu sõita veebruaris

Taanlased juhivad aastaid edetabelit, mis mõõdab inimeste õnne - nende pealinnas saab kiiresti aru, kuidas see juhtunud on.

Kopenhaagen


Mida sa Vancouverist tead? 1980ndate telesarja “Danger Bay”? Hokit? Mõnd väliseestlast? Bryan Adamsit? Kirevaid sisserännanute kogukondi? Nüüd on aeg täpsemalt järele! Aga nii palju anname vihjeks, et kui lisaks veele armastad muusikat, siis sellesse linna tasub tõesti minna.

Vancouver

Me teadsime seda! Fantastiline rand ja tapas baarid - Barcelonat saab ainult armastada!
Barcelona sisaldab endas kõike seda, mis on Vahemere linnades võluvat – rahulikku elutempot, kuudepikkust päikesepaistet, ületamatult head toitu – ning teeb kultuuris ja arhitektuuris silmad ette enamikule linnadest külmas põhjalas...LOE EDASI

Barcelona

Miks nii kaugel!? Auckland on vaimustav linn, kus kohtub Uus-Meremaa kaunis loodus moodsa arhitektuuri, hea köögi ja õues elamise oskusega selle parimal moel. nt lisaks kaunitele randadele on siin ka Auckland Art Gallery, milles on 15 000 kunstiteost.Ja kas peab veel meenutama, et "Sõrmuste isanda" filmimispaik on kiviga visata?

AUCKLAND