Kui raske ekspeditsiooni lõpus tundub kõlbavat igasugune söök, mis külmast ja näljast vaevatuid turgutaks, siis tegelikult on need kauges eraldatuses asuvad söögikohad vähemalt menüü osas enamuses nagu ühed korralikud restoranid ikka. Mis siis, et tualetti minnes tuleb näiteks Fääri saartel asuvas Nordasti Hagis välikäimla otseks lükata, kuna torm on seda natuke räsinud.

Nordasti Hagi, Fääri saared

Kohalikud lähevad sellesse restorani jala, välisturistid tuuakse aga kohale džiibiga, sest teerada ei pruugi udus ja vihmas niisama lihtsalt üles leida. Pealegi asub maja kilomeetrite kaugusel muust asustusest. Vett ammutatakse allikast, süüa tehakse tulel, valgustuseks on petrooleumilambid. Maitsta saab igati korralikku lambapraadi, taustaks aknast avanev vaade tühjusesse: kõikjal, kuhu silm ulatab, on vaid tundra ja mäed. Söögikoht asub väikesest Skalaviki asulast Sandoy saarel ligi 45-minutise autosõidu kaugusel.

Faviken, Rootsi

Skalavik - viimane suurem keskus, kust edasi viib tee Euroopa lõpus asuvasse Nordasti Hagi restorani.

Rootsis on kaugeid kohti piisavalt, kuhu kohalejõudmiseks tuleb korraldada pikem retk. Peakokk Magnus Nilsson võis rahus põgeneda nii kaugele, sest gurmaanid järgnevad talle ka sellesse ääremaa urkasse. Lähimatest suurematest asulatest tuleb kohale sõita tunde, talvel võib aga restoran olla üldse ligipääsmatu. Norra piiri lähedal Kesk-Rootsis Kallsjäni järve kaldal asuv söögikoht kuulus 2012. aastal ka maailma 50 parima restorani hulka. Põhjamaade kööki pakkuv menüü pannakse kokku kohalikest toorainetest. Kala püüab peakokk ise ja menüüs ongi parajasti just see, mille Nilsson hommikul kätte on saanud.

The Old Forge, Šotimaa

Kui Šotimaal on vaja üles leida kõige kaugem söögikoht, siis The Old Forge sobib selleks väga hästi. Mitte ülearu kaugel, kuid siiski üsna raskesti ligipääsetav restoran on vaid 26 km jalgsimatka kaugusel. Meritsi lähenedes tuleb võtta paat ja kohale jõuab kiiremini (45 minutiga), kuid talviti käib paat vaid kolm korda nädalas. Knoydartis asuv söögikoht on hubane kõrts värske kohaliku toiduga, mille toorainet hangitakse kohapealt korjates ja püüdes. Põhirõhk on kohalikel mereandidel. Jalgsi saabujad läbivad boonusena maastiku, kus filmiti ka mõned Harry Potteri filmide stseenid.

The Three Chimneys, Skye saar, Šotimaa

Skye saarel Dunveganis asuvasse "Kolme Korstna" restorani pääseb autoga. 1984. aastast avatud söögikohta juhib peakokk Michael Smith, kes paneb rõhku kohalikule toidule. Lähedal on isegi öömaja, kui restoranioleng liiga öösse venib. Tegemist on samuti korduvalt maailma 50 parima restorani hulka jõudnud söögikohaga.

Furneaux Lodge, Uus-Meremaa

Fäviken, kauge gurmeerestoran Rootsis.

Uhkel mägede, fjordide ja saartega vahelduval maastikul päris Uus-Meremaa Lõunasaare põhjatipus asub autoga ligipääsmatu Furneaux Lodge. Ühtki teed restorani ei vii. Õnneks asub luksuslik söögikoht mere ääres ja kohale tullaksegi kas paadi või helikopteriga. Furneauxi baar-restoran keskendub Uus-Meremaa mereandidele - lõhele ja rannakarpidele ning seal korraldatakse ka suuejoonelisi pidusid. Näiteks kui keegi tahab pulmi pidada võimalikult kauges kohas, siis see restoran pakub selleks kõik võimalused. Furneaux Lodge´i ümbritsevad metsad on püsinud puutumatuna juba 1769. aastast, kui kapten Cook saarele jala maha pani.

Christian’s Cafe, Pitcairn

Enam-vähem poolel teel Austraaliast Lõuna-Ameerikasse asub keset Vaikset ookeani Pitcairn, Suurbritannia meretagune asuala. Saarel on vaid sada elanikku (Taihiti elanike ja mässulise "Bounty" meremeeste järeltulijad) ning nende toitlustamiseks pole uhket gurmeerestorani vaja. Vaid reedeti on avatud kristlik kohvik. Kuid ka see on eksootiline peatuskoht läbisõitjate jaoks. Vulkaanilisel maastikul asuva saareni jõudmine on üsna keeruline, kui just purjekaga ümbermaailmareisil pole. Mangarevalt pääseb kohale laevaga (Tahiti kaudu), kuid see merereis kestab 36 tundi. Christian's Cafe reklaamib end kui "suurte portsjonite ja soodsate hindadega" asutust. Kohvikut peavad Steve ja Olive Christian.

The Rock, Zanzibar, Tansaania

Christian's Cafe Pitcairnis.

Ida-Aafrikas asuv Tansaania autonoomne osa Zanzibar on alates 2011. aastast turistidele juba kergemini ligipääsetav, sest sellest ajast saavad seal maanduda suured reisilennukid. Ja kui juba Zanzibari on kohale jõutud, pole The Rock ka enam väga kättesaamatu. Kuid kahtlemata on see minirestoran kõige erilisema koha peal, kuhu söögikohta üldse saab rajada - väikese veest välja ulatuva kaljunuki otsas. The Rock pole kaugel Michanwi Pingwe rannast, kust saab kohale väikese paadiga. Varem oli tegemist kalameeste peatuskohaga India ookeanil, 2010. aastal avatud söögikoht teenindab aga nüüd kuni 12 lauda. Kui on mõõnaaeg, saab kohale ka jalgsi, kuid ilmselt mitte puhta lakk-kingaga.

Iiri pubi Namchee Bazaaril, Nepaal

Tüüpiline pubiseltskond, kes külastab Iiri pubi teel Everestile.

Teekonnal Everesti tippu on paljudel vaja kehakinnitust. Matkakülakeses nimega Namche Bazaar asubki üks kauge söögikoht, kuhu tavaliselt ilma Everesti vallutamise mõtteta ei satuta. Õhk on hõre, naabruses käib kauplemine mägimatkavarustusega ja lisaks pubile leidub ümbruskonnas veel ka väikeseid teemajakesi. Kuid Iiri pubi sellises kohas on eksootika. Räägitaks 12 keelt, pakutakse õlut ja kohapeal tehtud viskit.

Milline on aga Eesti kõige kaugem ja raskemini ligipääsetav restoran? Paku välja kommentaariumis.