Californias tegutsev mittetulundusühing Ethical Traveler valib juba 2006. aastast arengumaade seast kõige eetilisemaid sihtkohti, et turistid viiks oma raha riikidesse, kes seda tõesti väärivad. Kümme parimat valitakse välja selle järgi, kes panustavad enim keskkonnakaitsesse, sotsiaalsesse heaollu, inimõigustesse ning loomakaitsesse. Arengumaadeks loetakse Rahvusvahelise Statistikainstituudi järgi riike, mille rahvamajanduse kogutulu (inglisekeelne lühend GNI) ühe inimese kohta on väiksem kui 11 905 dollarit. Läti ja Leedu sattusid nimekirja 2013. aastal ning seetõttu kvalifitseeruvadki arengumaadena.

Kuigi Eesti, Läti ja Leedu liitusid Euroliiduga juba 2004. aastal, on kõik kolm riiki vähemalt korra arengumaana eetiliste sihtkohtade nimekirja sattunud. Eesti esines nimkekirjas 2008. aastal, Leedu on valitud nimekirja kolmel korral ning Läti on eetiline sihtkoht nüüdseks juba neli aastat järjest. 2014. aasta nimekirjas on Läti ja Leedu kõrval Bahama, Barbados, Roheneemesaared, Tšiili, Dominica Ühendus, Mauritiuse Vabariik, Belau Vabariik ning Uruguai.

Miks just Läti ja Leedu? Läti puhul kiidetakse puutumatut metsa, mahetalupidamist ning riigi soovi vähendada lastekodulaste arvu. Etteheitena tuuakse välja Läti kodakondsuseta venelaste väheseid õigusi. Leedu head küljed on Ethical Traveleri sõnul Euroopa kõige pikem tasustatud emaduspuhkus ning riigi plaan vähemalt 30 protsenti prügist suunata elektri tootmisse. Leedu miinuseks on maailma kõige kõrgem enesetappude arv.

Eetiliste sihtkohtade väljavalimisega tegeles 13 inimest. Vaata aruannet siit.