Kõige kõrgem ausammas on praegu 128meetrine Spring Temple Buddha Hiinas Henanis. Kuid uus Mumbaisse püstitatav mälestusmärk lööb seda tervelt 62 meetriga.

Hiiglasliku ausamba näol on tegemist osaliselt edvistamise või rahvusliku uhkuse demonstreerimisega, kuid osaliselt ka targa äriotsusega. Vaatamata hullumeelsetele kulutustele saab sellest kindlasti suur turismiatraktsioon – pruugib vaid mõelda Kristuse kujule Rios või Vabadusesambale New Yorgis.

Samba on kujundanud meeskond, mille taga seisab Dubai Burj Khalifa. Chhatrapati Shivaji Maharaj’i kujutav ausammas kerkib Mumbai lähedale ookeanikaldale ning hakkab võistlema eespool nimetatud kujudega. Kuigi tegelikult on asi nii, et Vabadusesammas ulatub Maharaj’ile vaid vööni ning juba ainuüksi Maharaj’i mõõk on pikem kui Rio Kristus.

Paljudel suurtel sammastel on aga ette näidata vastuoluline ja pikk ajalugu ning Mumbai oma pole selles suhtes erand. Mumbai kohalikud kalurid väidavad, et ratsaausammas rikub ära nende kalastuspiirkonna. Vastaspoolel olevad poliitikud on samuti häälekad, sest kogu kupatuse püstitamine läheb maksma umbes 540 miljonit USA dollarit.

Ning siis seegi asjaolu, et Chhatrapati Shivaji Maharaj on hindust kangelane, kes tegi India keskosas lõpu moslemite võimule ning on seetõttu India moslemite hulgas väga-väga ebapopulaarne. Uus kuju ei meeldi ka Gujarati elanikele, kes praegu ise India iseseisvusjuhile Vallabhbhai Patele pühendatud ausammast ehitavad – 182meetrist Ühtsusesammast.

Hoolimata kõiges algasid Chhatrapati Shivaji Maharaj’i ausamba ehitustööd 26. oktoobril ning need loodetakse lõpetada 2019. aastal. Kui insenerid graafikust kinni pidada suudavad, saab rivaal – Gujarati Ühtsusesammas – olla maailma kõrgeim ning Guinessi rekordite raamatut ehtida vaid paar kuud.

Allikas: lonelyplanet.com