Haritud mees ilma raamatuta on nagu töömees ilma tööriistadeta, ütleb Maroko vanasõna.
Aastasadu on targad mehed sõitnud Fezi Marokos, et teadmisi juurde koguda al-Qarawiyyini raamatukogus ja ülikoolis.

Fezi ülikool ja raamatukogu on ainult 30 aastat nooremad kui Fezi linn ise. Guinessi rekorditeraamatu andmetel on tegemist maailma vanima ülikooliga, al-Qarawiyyin alustas tegevust aastal 859, selle patrooniks oli jõukas araabia naine Fatima al-Fihri, kirjutab CNN Travel.

9. sajandi koraan, 10.sajandil kirja pandud prohvet Muhammadi elulugu ja ka arvukalt teaduse- ja meditsiiniraamatuid on peidus raamatukogu seinte vahel. Raamatukogu töötajad on neid hoolega hoidnud.

al-Qarawiyyini raamatukogu saja aasta eest.

Sõjad on Marokot raputanud, kolonisaatorid tulnud ja läinud - aga al-Qarawiyyin on püsinud üpriski muutumatuna.

Ent siiski on aeg oma tööd ka teinud. Sajandeid on ülikooli kõrval asuva mošee katuselt vihmavesi tilkunud raamatukogusse. Vesi imbus vaikselt põrandalaudade alla, mis hakkasid mädanema ning panid haruldase kollektsiooni säilimise ohtu ning renoveerimistöid polnud enam kuhugi edasi lükata.

Ei ole ilmselt üllatus, et iidvana raamatukogu saladused hakkasid renoveerimise käigus välja tulema.

Näiteks tuli päevavalgele ülikooli ja mošeed ühendav salauks, mis oli peidetud ilmselt juba 16.sajandil.

Renoveerimistööde käigus, mis tänaseks on kestnud viis aastat, on paranenud ka ülikooli valgustus ja küttesüsteem. Ka on otsustatud hakata vanu raamatuid ja dokumente digitaliseerima, mis muudaks võimalikuks nende uurimise kõigile huvilistele.

Al-Qarawiyyini raamatukogu.

Samal ajal on ülikooli renoveerimine parandanud tuhandete inimeste elutingimusi iidses Fezi vanalinnas, mis on UNESCO maailmapärandi nimistus. Renoveerimistööde käigus on juhitud vesi mitmesaja vanalinans töötava käsitööliseni. Kui käsitöölistel ja käsitöö meistritel läheb hästi, läheb hästi kogu linnal, on teine Maroko rahvatarkus.

Ehkki täna ei ole veel selge, millal massivse renoveerimistöö tulemusena raamatukogu taas kõigile avatakse, on juba enne sedagi selge, et päevavalgele tuleb palju saladusi ja nii avastamata raamatuid kui ruume.