Planktoni valgusmängul on omamoodi turvamehe-efekt – valgus meelitab kohale suuremaid elukaid, kes omakorda söövad ära planktonit ohustavad väiksemad tegelased. Helendus ilmub ainult siis, kui mikroorganisme ärritatakse, näiteks kui laine jõuab kaldale või miski liigub vees.

Bioluminestsents sõltub nii aastaajast kui ilmast, seetõttu ei saa nähtust täpselt ette ennustada. Sellest hoolimata tõi BBC välja kolm randa, kus on helendust kõige tõenäolisem kohata.

Maldiivid
India ookeanis asuva arhipelaagi külastajad on helendavat planktonit näinud tavaliselt juulist veebruarini. Eriti silmapaistev on nähtus noorkuu ajal, mil taevas valitsev pimedus tugevdab helendava planktoni efekti. Sinist valgust on nähtud kõigil Maldiivide 26 atollil, kuid kauneimad fotod pärinevad idapoolsematelt saartelt – Mudhdhoolt, Vaadhoolt ja Rangalilt.

Puerto Rico
Viequesi saarel asuv Moskiitolaht on tuntud ka kui Bioluminestsentsilaht tänu vett valgustavale planktonile. Ootamatult jäi laht selle aasta jaanuaris aga pimedusse. Mõned teadlased toetavad teooriat, et tuulemuutus lükkas paljud mikroorganismid lahest välja, kuid helendusefekt on mõjutatud nii mitmetest tingimustest, et kindel olla ei saa veel milleski.
Õnneks hakkas laht juunis uuesti helendama, kuigi nüüd on valguse intensiivsus langenud. Kuigi veel ei teata, kas helendamise endine tase kunagi taastub, uurivad teadlased viise, kuidas lahe valgusmäng ka edaspidi säiliks.

San Diego
Lõuna-Californias muudab planktonikogum iga paari aasta tagant merevee päevasel ajal punaseks, mis öösiti hakkab siniselt helendama. Kui kõik ilmatingimused on õiged, saavad surfarid sõita läbi vee, jättes järgi helendava jälje. Vaata ka videot San Diego surfarist helendavas vees:

Vaata kauneid pilte siit.