Bali keskkonnaameti hinnangul toodab saar iga päev 3800 tonni prügi. Organisatsiooni sõnul viiakse sellest 60 protsenti prügilatesse ja suur osa leiab oma tee ka liivarandadele või merevette. Viimasesse prügi jõudmine ohustab mere ökosüsteeme.

2017. aastal külastas Bali saart 5,7 miljonit rahvusvahelist turisti. Samal aastal kuulutati välja ka nii-öelda prügiga seotud hädaolukord, sest saarele tekkis tohutul hulgal prügi. Näiteks oli palju plastjäätmeid, mis tekkisid sinna näiteks ühekordselt kasutatavate plastnõude näol.

Väljaande Jakarta Post väitel kaalutakse nüüd turismimaksu, milleks oleks kümme dollarit ehk ligi 8,8€. Ametnikud on keelustanud ka mõned ühekordsed plastesemed nagu kõrred ja kilekotid.

Turismimaksust saaks toetada ka Bali saarel olevat kultuuri ja soodustada selle püsimist. Bali kuberner Wayan Koster sõnas Jakarta Postile, et küll turistid mõistavad ja loodetavasti maksavad nad hea meelega, sest saavad aru, et selle rahaga parendatakse saare keskkonda ja kultuuri.

Selgub, et turistid tõepoolest toetavad turismimaksu kehtestamist Bali saarel. CNNi väitel ilmneb hiljutisest uuringust, mille tegi Udayana ülikool, et 60 protsenti rahvusvahelistest turistidest olid nõus andma oma panuse saare heaolu säilitamisse.

Bali saar on kusjuures üks viimaseid, kes kehtestab turismimaksu. Suurem osa menukaid sihtkohti on seda juba teinud eelkõige arvukate turistide tõttu. Näiteks eelmisel aastal mõtles Edinburgh kehtestada ööbijatele turismimaksu. Turismimaks on ka nt Veneetsias, Dubrovnikus ja Barcelonas.

Allikas: Telegraph