Londoni Heathrow' lennujaamas katsetatakse järgmise kuue kuni kaheteist kuu jooksul uusi röntgenkaameraid, mis plaani kohaselt lõpetavad reisijate jaoks tülika kosmeetika ja tehnika kohvrist välja tõstmise. Uued skannerid loovad pagasi sisust 3D pildi, mis võimaldab turvatöötajatel näha kohvris olevaid asju iga nurga alt.

Ühendkuningriigi transpordiministeeriumi väitel on uute skanneritega võimalik isegi peidetud lõhkeaineid avastada. Sarnaseid röntgenkaameraid on varem katsetatud ka New Yorgi John F. Kennedy ja Amsterdami Schipholi lennujaamas.

Praegu peavad reisijad turvakontrolli jaoks käsipagasist välja tõstma oma sülearvutid ja nutividinad ning kõik vedelikud, näiteks veepudeli, šampooni ja hambapasta. Uute kaameratega peaks see kohustus ära kaduma, kuid reisijad peavad turvatöötaja nõudmise korral siiski olema valmis asjad pagasist välja tõstma.

Käsipagasis vedelike kaasas kandmise keeld kehtestati pärast 2006. aasta augustis aset leidnud juhtumit, kui avastati terroriplaan USA ja Suurbritannia vahelise lennu vastu. Hiljem küll lõdvendati reegleid ning praegu on reisjatel lubatud käsipagasis kanda vedelikke kuni 100 ml pudelis, mis on pakitud eraldi läbipaistvasse suletud kotti.

Kui soovid täpsemalt teada, kuidas uued skannerid töötavad, vaata videot!

Allikas: edition.cnn.com