10. Portland, USA

Portland ei ürita kellelegi muljet avaldada ja just sellega nii muljetavaldvaks muutubki.
See üllatab kõige ootamatute asjadega. Nagu näiteks jaapani aed.
Jaapan asub küll enam kui 8000 km kaugusel, kuid sa ei mõtle sellele, kui astud sisse lehti sahistavasse imeaeda, milles koisid täis veesilmad, hoolikalt riisutud liivapeenrad ja kivimiaiad. Kohalikud armastavad seda aeda nii väga, et Jaapani arhitekt Kengo Kuma on palutud laienduse kallal töötama.
Ja pilet sinna? Kõigest 8.57 eurot!

Ent jaapani aed on vaid üks näide, mis teeb Portlandist USA tulevikulinna, mis arutu tarbimise asemel väärtustab elukeskonda, jätkusuutlikku arengut ja on lihtsalt väga sõbralik.

Lisaks kõigele on linnal imeline asukoht Willamette'i jõe ääres mägedest ümbritsetud orus. Olete mõelnud, kus on kõige parem jälgida päikesevarjutust 21. augustil 2017? Siis ehk on need mäed Portlandi ümbruses just see koht, mida olete otsinud?

Portland

Esmapilgul väga ebaratsionaalne reisisoovitus on väga ratsionaalne jalgpallifännide jaoks. Järgmisel aastal toimub Venemaa pealinnas
Confederations Cup ja 2018.aastal FIFA World Cup.
Moskvas avaneb võimalus külastada selliseid märgilise tähtsusega paiku nagu Punane väljak, Kreml ja Lenini hauakamber. Lisaks saab omal nahal kogeda Euroopa ühe muutuvama linna lakkamatut suminat – see on rohkem kui kümne miljoni elanikuga ulatuslik metropol, otsast otsani täis ööklubisid, baare ja kaubanduskeskuseid.

Ja muidugi kultuur: Tretjakovi galeriis on nii rabavaid suuremõõtmelisi lõuendmaale sellistelt vanameistritelt nagu Ilja Repin kui ka väärtuslikke religioosseid väljapanekuid.

Õhtul pange selga paremad riided ja suunduge ooperit või balletti vaatama. Kui jääb veel aega üle, võiks jalutada Vanal Arbatil, Moskva peamisel turistitänaval, mis oli kord kodutänavaks Venemaa suurimatele kirjanikele ja heliloojatele.

Punane väljak Moskvas.

Mitte et Lissabonis oleks seni vähe vaadata olnud, aga uus judaismile Portugalis pühendatud muuseum Alfamas tõotab tulla põnevam, kui nimi aimata lubab.

Lissabon on paik, kus võib nädalate kaupa käia söömas kohtades, mille nimi, interjöör ja menüü pole muutunud sajandeid ja kus telekast ei vaadatagi vahetpidamata jalgpalli, pigem on nurgas mõni fado-laulja.

Alfama on see linnaosa, kus lõhnad, helid ja isegi inimesed ei tundunud mitmesaja aasta jooksul vahetunud olevat. See on see Lissabon, millest kõik Portugali sõites unistavad. Pisikesed käänulised tänavad, mis mööda mäekülgi üles ronivad ja mis on nii kitsad, et ükski auto neil sõitma ei mahu, ning suured paksud laisad kassid võivad end pärastlõunapäikesesse magama sättida otse keset teed. Kogu elu Alfamas elanud vanaprouad alustavad päeva ühise kohviga mõnes baaris, makstes selle eest 90 senti, ja jätkavad seda lihtsalt ukse all istudes ja mööduvaid inimesi vaadates.

Lissabon, Portugal

Kunagine vaesunud sõjatanner on kujunenud üheks jõukamaks ja tehnoloogiliselt arenenumaks paigaks maailmas. Pärast
sõja lõppu kolisid paljud maapiirkondade elaniku
ja elamuehitus arenes kiiresti ilma, et hoonete välimusele erilist tähelepanu oleks pööratud.

Nüüd, mil 20%
elanikest elab Seoulis, on linnaplaneerijate käed tööd täis. Neid on saatnud edu – Seoul oli 2010. aastal maailma disanipealinn (World Design Capital). Suurepärased kunstisaalid ja muuseumid, hästikujundatud arhitektuur, meeldiv ööelu, palju ööpäev läbi avatud kauplusi, tervisekeskusi ja restorane.

Kui te siis ei jõudnud, on nüüd tõesti viimane aeg minna, sest valmib üks ägedamaid linnaruumiprojekte kogu maailmas. Linna läbiv, kõrgemale tasapinnale tõstetud vana raudtee muutub hiiglaslikuks "õhus rippuvaks" roheliseks pargiks.
Seoul

Pistoiat kutsutakse sageli ka hellitavalt Väikeseks Firenzeks, kuivõrd selle kunsti- ja arhitektuurihulk ei jää kuulsale Firenzele alla.
sellelegi vaatamata on sellesse kaunisse Toskaana linna jõudnud vaid murdosa neist, kes Firenzet külastanud. Kuid see kõik on muutumas, sest aastal 2017 on just Pistoia Itaalia kultuuripealinn.

Toskaana

Ida-Euroopa kõige kaunima järve Ohridi ääres asuv väikelinn naudib ise ja lubab ka oma külalistel rõõmu tunda unustamatutest vaadetes. Värvilise dpaadid, maalilised kirikud, imelised kalaroad.
Liss, mis kunagi oli usukeskus, on saanud puhkusereiside populaarseimaks sihtkohaks Makedoonias. Aga see on ju makedoonia - te ei kohta hoomamatult suuri rahvamasse nagu naaberriikides Horvaatias või Montenegros. Aga Balkani päike, rõõm ja külalislahkus on seal täpselt sama suured ja soojad.

Ohrid, Makedoonia

Cancúnil võivad ju olla kaunimad rannad, aga kui teie definitsiooni järgi pole kultuur päris sama mis peokultuur, siis on Merida koht, millest olete unistanud. Seitsmel päeval nädalas on kusagil käimas mõni festival või kontsert või tantusetendus ning restoranimaailma kõige kuumemad nimed ja toidud leiab samuti Meridast.
Ja loomulikult pole euroopa ainus, kellel on oma kultuuripealinn(ad) – ka Ameerika valib igal aastal ühe ja 2017 on Merida-aasta. Mis tähendab lihtsalt veel rohkem ja veel suuremaid kultuuriüritusi. Ja kui arvate, et mehhikos pole ühetgi turvalist linna, siis üks ikkagi on – muidugi Merida.

Merida

LA on rohkem kui rannad.
Või siis arvatakse ekslikult, et Ameerika suuruselt teine linn Los Angeles on üksnes filmitööstuse pärusmaa. Kuigi iga kuues elanik seal teeb loomingulist tööd, teenivad paljud siiski leiba erialadel, mis ei ole otseselt filminduse või TVga üldse seotud, näiteks mood, kunst, arhitektuur, disain, muusika, kirjandus ja teater.

Teisisõnu on Los Angeles maailma üks kõige loomingulisemaid linnu. Siinsetel muuseumidel ja õidepuhkenud galeriidel on julgust katsetada, mida tihti teistes kultuuripealinnades ei tehta. Los Angeles uhkustab riigi kõige fantastilisemate kokkade ning tegusa moe- ja disainikogukonnaga, kelle uuendusmeelsus peegeldub arhitektuuris, rõivadisainis ning graafikas.
Uue metrooliini avamine teeb selles muidu mitte nii jalutajasõbralikus linnas autota liiklemise ka märksa lihtsamaks.

LA


on üks ilusamaid linnu terves maailmas. Kaplinn tekitab igaühes elamuse ja oma osa selles on nii järsul mäeahelikul, mille nõlvad on kaetud roheluse ja haruldaste lilledega, kui ka äkiliselt sädelevasse merre langeval rannal.

Aga kohe on seal veel rohkem, kui kaunis linnaruum, toredad inimesed ja fantastilised restoranid - septembris avab uksed Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, ilmselt üks põnevamaid kunstimuuseume kogu Mustal Mandril.
Kaplinn
Kaplinn

Jõeäärne elegants, neoklassikaline suursugusus ja arvatavasti maailma parimad veinid.
Bordeaux'd kutsuti Uninuvaks kaunitariks, aga uus rongiliin, mis lühendas teekonda Pariisist kõigest kahe tunnini, on selle kauni linna unest üles raputanud.
Bordeaux’ on Prantsusmaa kõige suurem veinitootmispiirkond. Siin on vähemalt 9000 veinimõisa või veinitootjat, kus valmistatakse nii tavalisi lauaveine kui ka maailma kõige eksklusiivsemaid ja kallemaid veine. Päikese loojangud on siin imelised, samuti nagu autosõit mööda väikeseid külateid. Tänavanurkadel on terrassid pratslaslikult väikeste lauakestega, kus istuvad valgetes rõivastes daamid ning joovad valget veini ning aeg-ajalt tuuakse suurtel kandikutel jääkuhila peal imevärsked äsja püütud austreid. Loomulikult maiustame kohalikus kohvikus värskete eclare’de ja macaron’idega.

Bordeaux