Selleks, et järgmiseks aastaks ikka õige reisisiht valida, avalikustab Lonely Planet oma soovituslikud edetabelid juba varakult. Valik tehakse selle järgi, millised kohad võivad saabuval aastal olla kõige populaarsemad ja kus on järgmisel aastal midagi huvitavat toimumas.

Edetabeleid on palju, kuid kaks olulisemat, mille järgi ka suur hulk reisijaid oma reisiplaane tegema hakkab, on TOP 10 riiki ja TOP 10 linna. Eks igaüks valib siis vastavalt, kas vältida neid kohti, kuhu turistide hordid järgmisel aastal suunduvad või just jälgida trendi ja ühineda teistega maailma parimate sihtkohtade avastamisel.

Maailma parimad riigid, kuhu reisida 2015. aastal

1. Singapur

2015. aastal saabub selle linnriigi kuldne juubel: 1965. aastal saavutati iseseisvus. Juubeli puhul mattub kogu linn suurejoonelistesse pidustustesse.

2. Namiibia

Seegi riik tähistab ilusat sünnipäeva - iseseisvust on olnud veerand sajandit. Nende aastate jooksul on Namiibia teinud läbi tohutu arengu. Muuhulgas kirjutati esimese Aafrika riigina konstitutsiooni looduse kaitsmine.

3. Leedu

Meile lähim Lonely Planeti poolt TOP 10-sse arvatud riik on kolmandal kohal selle tõttu, et just Leedu on 1. jaanuarist värskeim eurotsooniga liituja, ühinedes rahaliiduga vaatamata selle rasketele aegadele. Lonely Planet soovitab Leedus ära käia ka Euroopa suurimatel rändavatel liivaluidetel.

4. Nicaragua

Sellest Kesk-Ameerika riigist on saamas luksusliku ökoturismi sihtkoht. Avatakse riigi esimene viietärnikuurort Mukul ning spaa Yemaya saarel. Managuast aga on saamas gurmeepealinn.

5. Iirimaa

Iiri pubid, lambad väikelinna tänavail ning maastikud on alati väärt külastamist. Kuid 2015 on ka Wild Atlantic Way aasta. Tegemist on 2500 km pikkuse teega, mis läbib iga kurvi ja käänaku, mille ookeanirand teeb ja jõuab mööda läänerannikut loogeldes Donegalist Corkini välja.

6. Kongo Vabariik

See Aafrika riik võib nüüd öelda, et maavarad on nende rikkus: nafta- ja puiduvarude ning koos sellega areneva majandusega on riik leidnud lõpuks ka suurema poliitilise stabiilsuse ja turvalisuse. Seda veel Lääne turistid paraku ei tea. Nad on Kongos sama haruldased kui albiinogorillad. Kongo Vabariigi valitsus aga otsustas teha kõik, et välisturistid riiki meelitada. Taastatakse vanu rahvusparke, luuakse uusi ning ehitatakse hoolega turistidele vajalikku taristut.

7. Serbia

Üks odavaimatest maadest on siiani turistide jaoks üks suurimatest valgetest laikudest Euroopa kaardil. Exit Festival keskaegses Novi Sadis toimub igal juulil ajast, kui sellega protestiti Miloševići vastu. Seda auhinnati ka kui parimat Euroopa festivali. Ning muidugi Belgrad - sama elav ja mitmekesine kui Ibiza või Berliin. Drina jõe rafting ja luksuslikud suusakuurortid sobivad seikluseotsijatele, kes on tüdinud muu Euroopa adrenaliinitanklate kõrgetest hindadest.

8. Filipiinid

Riigi rohkem kui 7100 saart pakuvad sukeldumisvõimalusi korallide juurde, valgeid liivarandu vee kohale kummarduvate palmidega ning 2015. aastal korraldab valitsus ka terve rea üritusi maailmale arhipelaagi tutvustamiseks. Lisaks hakkab Philippine Airlines tegema otselende Euroopasse, Austraaliasse ja Ameerikasse, seega kohalejõudmine pole ka enam nii suur probleem.

9. Saint Lucia

Kuldsete liivarandadega saareriiki pole veel eriti palju turistide poolt avastatud, kuid kruiisilaevad siin juba peatuvad. Sukeldumine, snorgeldamine ja vulkaani juurde matkamine sobivad seikuseotsijatele. Ujujate kaaslasteks satuvad nii delfiinid kui merikilpkonnad.

10. Maroko

Odavad lennud on toonud paljudele reisijatele käeulatusse Maroko surfirannad või matkaradadega mäenõlvad. 2015. aastal toimub Maroko kultuuri- ja gurmeepealinnas Fezis mitmeid rahvusvahelisi üritusi, mis toovad kokku nii tippkokad, tippdidainerid kui muusikud.

Lonely Planet avaldas veel mitmeid edetabeleid, et reisijad saaksid oma reisiplaane teha. Siin need on.

Maailma parimad linnad, kuhu reisida 2015. aastal

Washington.

1. Washington, USA
2. El Chaltén, Argentina
3. Milaano, Itaalia
4. Zermatt, Šveits
5. Valletta, Malta
6. Plovdiv, Bulgaaria
7. Salisbury, Suurbritannia
8. Viin, Austria
9. Chennai, India
10. Toronto, Kanada

2015. aasta soodsaimad sihtkohad

Tuneesia.

1. Tuneesia
2. Lõuna-Aafrika
3. Shanghai
4. Samoa
5. Bali
6. Uruguay
7. Portugal
8. Taiwan
9. Rumeenia
10. Burkina Faso

2015. aasta parimad perereiside sihtkohad

Namiibia, Etosha.

1. Safari Namiibias
2. Briti Muuseumi aardejaht Londonis
3. Purjetamine Whitsunday saartel Austraalias
4. Iidsete kaljujooniste tuur Dordogne´is Prantsusmaal
5. Ratsamatk USA-s Wyomingis
6. Elevantide varjupaik Taimaal Sukhothais
7. Harry Potteri teemapark Orlando Disney Worldis USA-s
8. Snorgeldamine koos astelraidega Caymani saartel
9. Köislaskumine Sacsara orus Peruus
10. Murdmaasuusatamine Norras

Kui tundub, et need edetabelid ei lähe kokku sinu reisisoovidega, siis enda edetabeli saab kokku panna Lonely Planeti reisiküsitluse abiga. Kirjuta kommentaaridesse, millist sihtkohta soovitati?