Muuseumi asutaja Florence Schechter alustas vagiinateemaliste näituste korraldamist juba 2017. aastal, mil tema esimene ettevõtmine Edinburghis laialdast kajastust pälvis. Edasi rändas näitus mööda Suurbritanniat pop-upi vormis, kuni lõpuks pakuti SchechterILE Camdeni turu lähistel püsivat pinda. Ühisrahastusplatvormi abil kogus ettevõtlik naine veel puuduoleva 300 000 naela ja saabki nüüd novembris muuseumi avada.

Schechteri sõnul tekkis idee naissuguorganite teemalisest näitusest Islandile reisides, kus ta külastas sealset peenisemuuseumi ning leidis, et on talumatult ebaõiglane, et naistele samasugust pühendust pole tehtud. “On ainult üks viis maailma muuta — ise!” sõnas Schechter Lonely Planetile antud intervjuus. “Ma loodan, et inimesed mõistavad näitust külastades, et vagiinad, kliitorid ja naise reproduktiivorganid pole midagi häbiväärset. Need on imelised ja teevad uskumatuid asju. On viimane aeg naise keha dogmade koormast vabastada!”

Näituselt on käsitletud kõiki mõeldavaid ja mõeldamatuid teemasid — naise keha ülesehitust, seksi, mensturatsiooni, probleeme kehakuvandi ja enesehinnanguga, koduvägivalda, seksuaalset nõusolekut ja isegi sugu vahetanud naiste probleeme. “Uuringute kohaselt valmistab lausa 65%-le 16-25-aastastest naistest sõna “vagiina” kasutamine piinlikkust. Rohkem kui 10% 16-35-aastastest naistest häbenevad isegi oma günekoloogile selle piirkonnaga seotud kaebusi paljastama. See on tõsine tervislik probleem!”

Vagiinamuuseumis on kavas hakata pidama vestlusringe, töötube, loenguid ja komöödiaõhtuid. Samuti loodetakse teha koostööd meditsiinitöötajatega, et pakkuda toetust lahendamaks terviseprobleeme ja tõstmaks teadlikkust. Muuseumi juures on ka toimiv e-pood, kust saab endale osta vagiinakujutisega kaunistatud riidekotte, kaelaehteid ning isegi heegeldatud kliitoreid. Muuseum on saanud Inglismaa Kungingliku Kolledži Günekoloogide Liidu naistearstide tormilise heakskiidu ja toetuse osaliseks. Näitus avatakse 16. novembril. Lisainfot leiab SIIT.