1. Prantsusmaa

Google tegi kokkuvõtte, millist reisisihtkohta järgmise aasta reisiplaane tehes kõige rohkem guugeldatakse, ja vastus oli Prantsusmaa. Ei tea, kas kõik on korraga hakanud kartma, et lähebki nii nagu Houellebecqi romaanis „Alistumine”?

Prantsusmaa on hiiglasuur, 28 puhkusepäevaga seda läbi ei sõida. Aga seadke prioriteedid. Eiffeli torn? Ei. See pole isegi turistide arvates Prantsusmaa populaarseim koht. Mitte keegi ei ole seni pettunud Champagne’i maakonnas ja selle pakutavates jookides. Ja mida te teate Edela-Prantsusmaast peale selle, et sealt on pärit D’Artagnan ja seal süüakse pardimaksapasteeti? Minge uurimisretkele!

Pompidou keskus Pariisis

2. Montenegro

Montenegros kohtuvad Vahemere köök, loendamatud pühapaigad ja paradiisirannad. Eriti suurepärane on see kooslus Kotori lahe ääres, kus mäed seisavad lausa varbaidpidi vees, jättes kaldal napilt ruumi endistele rikastele kapteni- ja kaubanduslinnadele. Kõik siiski kaldale ei mahu. Seetõttu vaatavad ühed riigi kaunimad pühamud lahes asuvatelt saartelt barokset Perasti, mille paleedes veetsid kunagi meeleolukalt aega nii Vene tsaarid kui ka Veneetsia printsid. Saarepaari tumedam pool, 1166. aastal rajatud St. George’i klooster, võtab enda alla ühe tillukese saare. Teine, helgem ja heledam kabel Our Lady of the Rocks, seisab laevakujulisel tehissaarel, ainsal Aadria meres. Perastist sügavamale lahte peitunud Kotorile merelt lähenedes ei köida pilku sadamas vaikselt õõtsuvad luksusjahid ega kirikutornid. Kotori kohal kõrgub kindlus, mille müürid sirutuvad alla linnani. Eks nii ilusat riiki pole aja jooksul tahtnud vallutada üksnes turistid.

2017. aasta suvel saab Tallinnast Montenegrosse ka otse lennata: reisikorraldaja Novatours lennutab järgmisel suvel Tallinnast Montenegrosse Tivati. 117 suurepärast supelranda ja 294 km pikkune rannariba pole kunagi nii lähedal olnud.


3. Iraan

Iraanis asuvad 19 UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvat paika ja üle kümne suusakuurordi, aga need on turiste magnetina tõmbavatest kohtadest ainult vähesed. Nüüd, kui USA on loobunud oma „kurjuse telje” retoorikast, ei lähe kaua, kuni läänemaailm Iraani ilu märkab. Ja Ameerika rühmaturistid on viimased, kellega te suusalifti järjekorras trügida või turul võidu vaibahindu pakkuda tahaksite.

Iraan kogub hoogsalt populaarsust: lennupiletiportaal tix.nl kinnitab, et samal ajal kui keskmine reisija on hakanud vältima İstanbuli (kus kogu aeg midagi plahvatab või keegi meelt avaldab), on populaarsusedetabeli tõusev uustulnukas naaberriik Iraan.

Samal ajal on Iraan ikka veel väga odav, tegemist on odavaima riigiga, kuhu reisida. Lennupiletid on maailmas odavuselt kolmandal kohal, hinnad ühed madalaimad, kütus odavuselt kaheksas.

Iraan

4. Kuuba

Fidel Castro surm novembris tähendab maailma ajaloo ja poliitika ühe ajastu lõppu – ilmselt ka Kuubale reisimise puhul. Kuuba on kiiresti populaarsust koguvate riikide edetabelis tihedalt Birma kannul ja pole võimatu, et USA-ga taastatud diplomaatilised suhted lennutavad selle eksootilise saareriigi tabeli etteotsa. Mõlemad riigid on oma suhteid oluliselt parandanud, millele paratamatult järgneb ameeriklaste julgus neid riike hoogsalt ja hulgakaupa külastama hakata.

Kuubal on seni käidud otsimas vanade aegade romantikat, mida kannavad edasi lagunevad vanad villad ja 1950. aastate autod. Majanduse kasvades see kõik paratamatult kaob, sest need majad on küll pildistamiseks väga kaunid, ent elamiseks kohutavalt ebamugavad.

 Trinidad, Kuuba

5. London

Tallinna lennujaam saab ühenduse maailma lennujaamade kroonijuveeliks peetava Heathrow’ lennujaamaga. 28. märtsist alustab Tallinna-Londoni liinil lendamist British Airways, esialgu kaks korda nädalas. Heathrow’ lennujaam asub Londoni kesklinnast metroosõidu kaugusel.

Pealegi kukub Euroopa Liidust lahkuda otsustanud riigis naela kurss kolinal ja seal pole kunagi varem eestlaste jaoks nii odav olnud.

Londoni maailmakuulsad vaatamisväärsused ja teatrid ei vaja tutvustamist, kuid linn ei ole jäänud loorberitele puhkama ega väsi üllatamast, avades restorane, kus teenindatakse üksnes alasti inimesi, ja hotelli vaestele kunstnikele, keda julgustatakse soodushinna saamiseks näitusi korraldama.

6. Kanada

Kanada tähistab 2017. aastal 150. aastapäeva ja teeb juubeli puhul kõikidele külalistele kingituse: kõik selle vaimustava loodusega riigi rahvuspargid on kogu aasta tasuta avatud. Peale selle ei küsi järgmisel aastal piletiraha ka ajaloolised paigad ega merekaitsealad. Miks mitte tähistada Kanada sünnipäeva matkaga metsas või merel?

7. Antarktika

Me planeedil on raske leida rahulikumat paika, kus inimestest puhata. Džomolungma tippu ronimiseks on järjekord, Vaikse ookeani kaugetele saartele pakutakse otselende, vihmametsast leiab luksushotellid... Inimene on koloniseerinud suurema osa planeedist, kuid haardeulatusest on välja jäänud üks maailma serv: Antarktika. Inimesed pole seda jäätunud maailmajagu veel kunagi püsivalt asustanud.

Antarktika on ligipääsetav novembrist märtsini. Seal pole linnu ega külasid ja inimasustus üldiselt puudub, kui välja arvata mõned uurimisjaamad ja ekspeditsioonilaagrid. On ainult jäine, hiiglaslik ja ettearvamatu metsik loodus. Isegi kui saabud kruiisilaevaga nagu enamik turiste, haarab üksindus ja tühjus ikkagi ning toob tagasi maa peale.

Antarktika

8. Ruhnu

Ruhnu on ilmselt Eesti kõige raskemini ligipääsetav paik. Sinna jõudmine on aga katsumus, mis tasub kindlasti ette võtta – nii et kui avatakse suviste laevapiletite müük, proovige olla esimeste hulgas! See, et Eesti väikesaared jäid presidendi jõulukaardilt välja, ei tähenda, et need turistide radaril kogu aeg eredalt ei plingiks.

Augustis toimuv RuhnuRahu festival on üks hea põhjus, miks sõita. Aga rahulikud rannad, igivana puukirik oma uskumalt kauni arhitektuuriga ja aeg lihtsalt olla, mida saar ohtralt pakub, on ka juba täiesti piisavad põhjused.

9. Usbekistan

Miks peaks keegi tahtma sõita riiki, mille sel sügisel surnud president Islam Karimov olevat inimesi elusalt keetnud, kui need talle ei meeldinud?

Põhjused on ilmselged.

Peale selle, et Usbekistani linnad on olnud Siiditee olulised paigad ja kõik kuulsad maailmarändurid – Aleksander Suur, Marco Polo, Tšingis-khaan – Usbekistani kõrgelt hindasid, on see kindlasti riik, kus ei kohta väsitavalt palju teisi turiste. See aga ei tähenda, et riik ei suhtu külalistesse hoolivalt ja tähelepanelikult. Vastupidi. Samarkand, Buhhaara ja Hiiva avaldavad oma mošeede ja mausoleumidega praegu sama palju muljet kui sajandite eest.

Usbekistan on ka ise turismi soodustamiseks samme astunud. Senist poliitikat muutev otsus tehti üsna kiiresti pärast seda, kui Usbekistani uueks presidendiks valiti Shavkat Mirzijojev. Viisarežiimi muudatused jõustuvad 1. aprillil 2017.

Eesti ei ole küll veel nende riikide hulgas, ent 15 riigi kodanikel on õigus saada 30-päevane viisa. Need riigid on Austria, Austraalia, Suurbritannia, Kanada, Taani, Soome, Saksamaa, Jaapan, Itaalia, Põhja-Korea, Luksemburg, Holland, Singapur, Hispaania ja Šveits.

Viisa saamine pole siiski midagi ilmvõimatut. Tasub kiirustada ja enne masse – kes kindlasti lähiaastatel sinna suunduvad – kohale jõuda!

10. Palestiina

On teie otsustada, kas peate Palestiinat riigiks või mitte, ent selle ajaloos algab nüüd uus ja põnev ajajärk.

ÜRO julgeolekunõukogu võttis vahetult enne jõule vastu resolutsiooni, millega nõuab Iisraelilt Palestiina aladel asundustegevuse peatamist. Seepeale teatas Palestiina presidendiamet, et see on tugev hoop Iisraeli poliitikale ja näitab suurt toetust kahe riigi probleemide lahendamisele.

Kas see võib tähendada, et algab ajastu, mis hävitab kurikuulsa Iisraeli ehitatud müüri? Kui jah, siis on grafitifännidel põhjust kiirustada. See maailmakuulsate tänavakunstnike betoonlõuend võib tõepoolest ühel päeval tolmuks puruneda – ja Banksy tööd koos sellega!

Piiblilegendid ja üks maailma vanemaid kirikuid elavad sel piinatud ja pühal maal muidugi edasi.