Religioosne öömaja

Teelised saavad öömaja mõne kiriku või kloostri juures - see majutusviis sobib hästi neile, kes ei vaja ülimat luksust, hindavad vaid pehmet voodit ja pesemisvõimalust, kuid üle kõige meeldib neile vaikus ja rahu.

Tavaliselt on just kloostrites ja kirikute juures olevad öömajad vaiksed ja rahulikud: külalist ei häirita, teenindus on märkamatu, kohati ka olematu. Paraku ei pruugi selline öömaja sobida neile, kes tahavad õhtul välja minna ja kõvasti pidutseda, sest kloostrite öömajad eeldavad ka oma külalistelt vaikust ja maja kodukorrast kinnipidamist. Kodukord võib tähendada, et uksed lukustatakse juba üsna varakult ja hilised pidutsejad jäävad ukse taha.
Santa Catalina kloostriköök.

Kloostriöömajad on eriti levinud Itaalias, aga ka mujal Lõuna-Euroopas. Palvemajade juures leiab majutust ka Eestis ning põhjanaabrite ja lõunanaabrite juures. Reeglina on need öömajad odavad, kuid väga lihtsad ja mõnikord ka ühise pesemisruumiga.

Akadeemiline öömaja

Nii nagu usuorganisatsioonide pakutav majutus, on ka akadeemiline öömaja haridusasutuste pakutav kõrvalteenus nende igapäevase tegevuse kõrvalt. Luksust sealt oodata ei tasu. Koolid pakuvad majutust ühiselamutes heameelega koolivälisel ajal, kuid mõnikord leiab ka vabu tube kooli ajal.

Koolides pakutav öömaja on vahest ka kulunud ja väsinud inventariga, sest tudengid kipuvad pidutsema ja mõnikord ka hooletult ühisasjadega ringi käima. Koolidel aga pole alati piisavalt vahendeid ühiselamuid korras hoida. Kuid ühiselamu on (eriti suvel) hea ja odav ööbimisvõimalus ja kuna õppimist sel ajal ei toimu, võib kooli ühikas olla ka päris vaikne ja rahulik. Muul ajal, kui kool juba käib, ei maksa erilist rahu oodata.

Selliste öömajade andmebaasi leiab näiteks aadressilt University-Rooms.com, aga ka iga haridusasutuse enda juurest maksab küsida, kas neil vabu tube on.

Kodumajutus

Kellegi kodus diivanil või koguni omaette toas ööbimine on kindlasti üks odavamaid võimalusi öö võõrsil mööda saata. Kodumajutuse vahendajad on näiteks Homestay.com, Couchsurfing.org jne. Mõnikord saab kellegi juures peres ööbida isegi tasuta, kui lahke pererahvas lubab. Selline majutus sobib neile, kes tahavad kohalikega võimalikult palju suhelda, tutvuda inimeste kodu ja kommetega, olla kogu sealse elu sees.

Selline majutus ei sobi aga neile, kes ootavad öömajast privaatsust, rahu ja vaikust ning garanteeritud teenuse kvaliteeti. Kodusid on ju erinevaid: mõni puhas ja luksuslik, teine lihtne ja askeetlik.

Koduvahetus

Tegemist on lihtsa süsteemiga: sel ajal, kui sina lähed elama kellegi koju oma puhkuse sihtkohas, tuleb sealt keegi ööbima sinu enda koju. See on üks odavamaid ööbimisviise üldse: tavaliselt mingit raha ei vahetatagi ja kumbki pere saab oma puhkuseöömaja tasuta.

Tasuta majutuse tase aga võib olla erinev, oht võib peituda ka ebavõrdses vahetamises: annad puhkuse ajaks oma korraliku elamise võõrastele ära ja ise saad samal ajal vastu mitte nii puhta ja korraliku kodu. Samuti on selle öömajaliigiga seotud turvarisk: kas ikka usaldada võhivõõraid oma isiklikku elamisse täiesti omapäi toimetama?

Farmimajutus

Sõnni talumajutus.

Farmiöömaja on enam-vähem sama kui kodumajutus, ainult selle vahega, et tegemist on suurema ja maalähedasema koduga. Farmis tavaliselt vajatakse ka hooajatöölisi ja nende jaoks on tihti loodud "sulaste" majad. Sinna pannakse mõnikord ka eksootikat ihkavaid turiste. Neile on majutust nii päris luksuslikust ja täisteenindusega eraldi ööbimiskohast lihtsa käed-külge stiilis öömajani kuni lakas heintes magamiseni välja. Õiget farmiöömaja valides tulekski hinnata, kas tahad pigem põllutöödel kaasa rassida ja väsinuna õhtul lihtsasse koikusse langeda või eelistad luksuslikku elu talurahva juures, oodates neilt rikkalikku hommikusööki ja täielikku ümmardamist (koos võimalusega reisijuhi saatel pärast farmis ekskursioonil käia).

Farmipuhkus on levinud paljudes Euroopa riikides (sealhulgas ka Eestis on palju turismitalusid) ning Austraalias ja Uus-Meremaal. Farmipuhkus sobib maaeluhuvilisele, kes naudib ka õhtust vaikust, ei pruugi aga sobida sellele, kes tahab õhtul välja minna ja seigelda. Öösel pole lihtsalt kuhugi minna, kõik baarid ja restoranid jäävad kaugele põldude taha. Maatööst väsinud pererahvas aga heidab vara magama, et kuke ja koiduga ärgata.

Lühiajaline korteri (või maja) rentimine

Igaüks võib oma vaba toa, korteri või maja välja rentida - alates õhest päevast kuni kuudeni. tegemist on üsna uue trediga turisminduses - nn igamehe-turismiteenusega. teenuse kvaliteedi tagavad keskkonnad, kus öömaja kasutajad saavad hinnata pakutud majutuse kvaliteeti (ja öömaja pakkujad omakorda saavad hinnata klienti). Ka Tallinnas ja Tartus on sellise majutusteenuse pakkujaid ning hinnad algavad juba paarikümnest eurost. Selle raha eest võib saada toe mõnes Lasnamäe või Mustamäe korteris, mis väliskülalise jaoks on paras eksootika ja odav veel pealegi.

Vaata vahendajaid Airbnb.com ja 9flats.com.

Hostelid

Hostel Euphoria.

Kuigi hosteleid peetakse noorte ja pidutsemishimuliste seiklejate lemmik-öömajatüüpideks, sobib see siiski igasugusele reisijale. On isegi pere- ja pensionärihosteleid. Kuid tüüpiline hostel pakub tõesti võimalust ööbida võhivõõrastega koos mitmeinimesetubades ja panna pidu kasvõi hommikuni, mida soosib hotelli fuajees olev baar ja muu meelelahutus.

Samas ei saa hostelite puhul üldistada - peale selle, et hinnad on odavamad, kui hotellides - ka odavas hostelis võib leida privaat-toa ja korraliku teeninduse.

Hostelites ööbijad peavad siiski arvestama, et turvalisus pole päris see, kui kallimates hotellides ja ka lärmakus võib osutuda probleemiks. Vaata arvustusi nendelt lehtedelt, et leida see õige: Hostels.com ja HostelWorld.com.

Rendimajutus

Olgu tegemist apartment-tüüpi majutuskompleksi või puhkajatele väljaüüritava villaga, tegemist on igal juhul luksusliku ja privaatse ning tavaliselt ka kordumatu puhkuse-elamusega. Keegi ei sega, ruumi on rohkem kui hotellis, hind aga ka tavaliselt tunduvalt krõbedam kui muude majutusviiside puhul.

Hinna saab aga inimese kohta odavamaks, kui rentida villa või apartment pere või seltskonna peale ja pikemaks ajaks. Nii võib ühe öö hind tulla täiesti konkurentsivõimeline muude odavamate majutustega. Samuti saab kokku hoida söögi pealt, kui viitsida ise köögis kokata. Puuduseks ongi mõnede jaoks täisteeninduse puudumine: keegi ei käi hommikul voodeid korda tegemas ja allkorrusel ei pakuta reeglina ka hommikusööki rootsi lauas, nagu tehakse tavalistes hotellides.

Kämping

UusKalda turismitalu Läänemaal, kämping.

Pole midagi romantilisemat kui ööbida väikeses onnis või lausa telgis tähtede all. Raha jääb rahakotti alles muu olulisema jaoks.

Kämpingumugavused sobivad reisimisel heas kliimas, kui pole liiga palav ega liiga külm, kui putukad ei kimbuta ning kui oma linad või magamiskott on kaasas.

Kämping sobib juhuks, kui tahad tsivilisatsiooni mugavustest tõesti mõneks hetkeks eemalduda. Ekstreemsematel juhtudel pole isegi elektrit ja toitu saab valmistada ise, lõkkeplatsil. Samas leidub ka kõigi mugavustega luksuslikke kämpinguid, näiteks glampinguid...

Bed & Breakfast

Tavaliselt B&B lühendi taga peituv lihtne öömaja on mitme toa peale jagatud tualetiga, hotelliga võrreldes on numbritube vähem ja kodumajutusega võrreldes rohkem. Selliseid öömajasid leidub palju näiteks Saksamaal (mitmed messilinnad on ümbritsetud Saksa pensionäride B&B majutustest oma "laiendatud" kodus).

Kui veab, saab jagatud tualetti kasutada üksi, kui "maja" pole täis müüdud. Kui ei vea, siis peab hommikul järjekorras ootama. B&B plussiks on iga öömaja kordumatu omapära ja odav hind, miinuseks väiksem privaatsus ja ebamugavus nii hommikusöögilaua kui duširuumi jagamisel võõrastega.