Tihtilugu on viietärnilistes või külalistemajades ikka nii, et oled pigem omaette ja privaatselt ning teiste klientidega naljalt jutu peale ei saa — kui just ise kõvasti vaeva ei näe. Tükkis vastupidine olukord valitseb aga just hostelites. Ei ole head ilma halvata — see toob kaasa ka mõningad asjad, millega tasub arvestada. Kellele allaneelamiseks, kellele aga just ületamatu pluss teiste majutusasutuste ees.

1) Uute sõprade ning seltskonna leidmine on pigem lihtne. Hostelites ööbivad enamasti uutele tutvustele avatud reisilised, kellega koos järgmise päeva plaane kokku leppida või õhtul linna avastama minna.

Hostelitest võid leida sõbrad, kellega koos järgmisel päeval matkama minna. Foto: erakogu

2) Hostelites korraldatakse tihti põnevaid üritusi. Olgu need siis ühised aiapeod, grilliõhtud või väljasõidud koskede juurde — lõbus ja soodne elamus garanteeritud.

3) Toakaaslased on loterii — kui valid ööbimiseks privaatse toa asemel sellise, mida jagad ka teistega, võid üllatunult keset ööd hoogsa norskamiskoori peale ärgata.

4) Alati on keegi, kes keset ööd end hostelisse sisse kirjutab, kell kaks peolt saabub või kell viis häälekalt kotti hakkab pakkima, et varasele lennule jõuda. Kõrvatropid kaasa!

5) Kui sul on midagi koju jäänud, võid olla kindel, et toakaaslased on kohe abikäena olemas. Föön või päikesekreem — pole probleemi!

6) Samas tuleb oma kallitel asjadel ka rohkem silma peal hoida — hostelitest käib läbi palju inimesi ja mitte kõigil ei pruugi olla parimad kavatsused.

7) Ühised kokkamisõhtud! Soodsam ja lõbusam on üheskoos süüa teha ja nii õpid tundma ka teiste riikide toidukultuure.

8) Kööki minnes võid aga üllatuslikult avastada, et tuleb olla loominguline — mitte kõik hosteliköögid ei sisalda kõiki tarvilikke nõusid.

9) Hostelite vannitubades tuleb vahel silm kinni pigistada, kui leiad põrandalt võõrad juuksekarvad või mahakukkunud ligeda seebi — ühiselt kasutatav ruum on ühiselt kasutatav ruum.

10) Kuna hostelite „tipptundidel” võib terrassil või elutoas sagida rohkelt rahvast, tuleb juhul, kui tahta teha näiteks interneti teel kaugtööd, sellega ka arvestada. Üks asi on lärm, teine nõrgem või katkendlik internetiühendus.

11) Tipptundidega tasub arvestada ka juhul, kui plaanid köögis kokata või mõtled sooja dušši võtta. Keegi on seal tihti ees!

12) Rääkides soojast dušist… siis ei pruugi see olla nii soe, kui sa endale vaimusilmas ette oled kujutanud.

13) Voodit valides pead teadma, kas sobid paremini nari ülemisse või alumisse ossa. Muidugi leidub ka tavaliste vooditega hosteleid, kuid kui on kindel soov magada näiteks ainult all, tasub sellest hostelit varakult teavitada.

14) Ole valmis öisteks ootamatuteks külalisteks — lutikateks! Enamus hostelites nendega probleeme pole, kuid tähelepanelikum tasuks olla näiteks Aasias.

15) Kes kord hostelites ööbimise maigu kätte saanud, sel on neist üsna keeruline loobuda. Seda muidugi kõigi seal kohatud inimeste ja nende lugude tõttu! Igast ilmakaarest, vanusest ja elualalt kokkusattunud punt võib osutuda reisi meeldejäävaimaks osaks.

Kuigi jurtat võib olla meelevaldne nimetada hosteliks, sobib see sõna siia siiski paremini, kui hotell. Foto: erakogu

Lugesid just Hulkurplika päevikute 80. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel