Siinkohal ei tasu pead siiski norgu lasta. Kui muu ei lohuta, siis ehk vaid teadmine, et oleme selles jamas kõik koos ning ehk hakkab kõige selle tulemusena ka planeedi loodusel lihtsam. Et segaseid aegu siiski reisilainel kasulikult mööda saata, pakume välja mõned ideed.


  • Alusta mõne uue keele õppimist. Harjuta sisse rutiin õppida vähemalt 15 sõna päevas või kui sobib paremini, siis näiteks lihtsalt pool tundi. Võimalusi selleks on palju, eestikeelsetest äppidest võiks esile tõsta näiteks Speakly.

  • Löö lahti maailmaatlas või Google Maps, olemasolu korral keeruta gloobust. Kas mäletad veel geograafiatundidest, et kus täpselt kõik need maailma riigid asuvad? Mis on pindalalt kõige suurem? Millel on kõige värvikirevam lipp?

  • Õpi kokkama eri riikide toite. Võta nad näiteks tähestikulises järjekorras ette ning uuri, mida süüakse Afganistanis või Angolas. Või tahad ehk alustada hoopis klassikalisest Itaalia köögist?

  • Sorteeri oma eelmiste reiside pilte. Kindlasti leidub arvuti töölaual kaustu, mis juba aastaid korda tegemata — nüüd on selleks suurepärane aeg. Miks mitte lasta parimad neist trükkida ka fotopaberile ning luua reaalne album?

  • Ja mida teevad kõik need üksikud videoklipid? Hea aeg monteerimiseks või vajadusel monteerima õppimiseks. See ei olegi nii raske, kui pealtnäha tunduda võib.

  • Võta ühendust oma välismaa sõpradega. Uuri, mida nad teevad, kuidas on olukord nende riigis, mis teeb neid õnnelikuks jne. Reaalajas videopildi vahendusel võite jagada ka näiteks vaadet endi akendest või kõigi poolt armastatud koduloomadest.


Sorteeri vanu pilte, soovi korral telli need väljaprindituna koju, kuid mis kõige tähtsam — võta oma rahvusvaheliste sõpradega ühendust ja uuri, kuidas neil läheb. Foto: Madle Timm


  • Võta ette mõni oma reisil tehtud pilt ning püüa see kodustes tingimustes järele lavastada. Loomingulisuse upitamine ja lõbus ajaviitmine garanteeritud.

  • Planeeri oma järgmist reisi. Kuigi keegi täpselt ei tea, millal piirid uuesti avanevad, ei jookse uued teadmised kuidagi mööda külgi maha. Loe pisut ajalugu, tee endale selgeks seal valitsevad kombed, rahvussport ja kohalik toit, huvitavad kohad jne.

  • Täienda oma reisivarustust. Telli näiteks vajalik magamiskott või matkasaapad, kui oskad õmmelda või meisterdada, valmista endale mugavad ja praktilised reisiriided.

  • Avasta uusi reisiteemalisi äppe. Loo endale näiteks Couchsurfingu profiilile konto või reisi maailmas erinevate raadiokanalite kaudu. Seda saad teha Radio Garden’is.


Veel vahvaid ideid, mida kodus ette võtta, leiad SIIT. Milliseid neist oled juba teinud või mis on äraunustatud vana?

Vaata üle oma reisivarustus. Kas midagi on puudu? Telli vajaminev koju või tee lihtsalt eeltööd, et tulevikus varusid soetama minnes teaksid täpselt, millega arvestada. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 85. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel