Rohkem ostetakse täiskasvanutele mõeldud hambaharju, mida leidub üldse ka laiemas valikus, märgib Experti tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli.

Tihti kaheldakse, kas tavalisest hambaharjast kuni kümneid kordi kallim elektriline hambahari teeb om tööd siis ka paremini.

Sakala Hambaravi tegevjuht Hendrik Kiige ütleb, et see on tõsi. "Nende abil saavutatakse korralik harjamistehnika palju kergemini.

Kliinilised uuringud on tõestanud, et elektriline hambahari on tavalisest tunduvalt efektiivsem hambakatu eemaldamisel ning igemevigastuste ja -ärrituste vähendamisel."

Kas kallim on tõhusam?

Kui käsihambaharjad eemaldavad enamasti kõigest 50% katust hamba siledal pinnal ning veelgi vähem hammaste vahelt, siis uuringud on näidanud, et elektrilise hambaharjaga eemaldatakse kuni 90% kogu katust, mistõttu gingviidi ehk igemepõletiku oht väheneb ligi 15%.

Kiige lisab, et hambaarstid soovitavad seetõttu elektrilisi hambaharju ka lastele, vanuritele või invaliididele, kelle käelised tegevused võivad olla piiratud.

Laste puhul pakub elektriline hambahari tema sõnul ka kasvatuslikku efekti – selline abivahend on lapsele huvitav ja mänguline, mistõttu peseb laps hambaid parema meelega.

Odavamad elektrilised hambaharjad maksavad mõnekümne euro ringis, aga tippmudelid isegi enam kui 200 eurot. Neil saab näiteks reguleerida pesemiskiirusi ja enamasti on kaasas mitu mugavalt vahetatavat otsikut, tänu millele ei pea igale pereliikmele oma hambaharja ostma.

Hendrik Kiige lisab, et kuigi elektrilised hambaharjad on tavapärastest paremad, pole nad siiski sarnased, seepärast tasub tehnikamüüjal endale selle funktsioone seletada ja vajadusel hambaravispetsialisti käest nõu küsida.

"Ostsilleeriv (edasi-tagasi liikuv) pöörleva peaga hambahari on katu eemaldamisel üldiselt efektiivsem ning ärritab vähem igemeid kui ühes suunas pöörleva või vibreeriva peaga hambahari.

Samuti on müügil ultrahelihambaharjad, mille puhul harjased teevad ca 30-40 tuhat liigutust minutis. Võrdluseks olgu öeldud, et inimene teeb harjates keskmiselt 300 harjamisliigutust minutis.

Elektrilise hambaharja eelised

Parima tulemuse saavutamiseks soovitavad Sakala Hambaravi spetsialistid kasutada elektrilisi hambaharju, millel on võimalikult palju funktsioone.

* Võimalus valida tundlike hammaste programmi, igememassaaži programmi jt vahel

* Võimalus kasutada erinevaid otsikuid (eriti pehme, lastele väiksem jt).

* Hambahari annab märku, kui kaks minutit (vähim hammasteharjamise aeg) on täis. Parim variant on, kui hambahari annab märku iga poole minuti tagant – nii tead, kui on aeg alumiste hammaste esikülgede pesemiselt liikuda näiteks alumiste hammaste sisekülgedele jne.

* Survesensorid annavad märku, kui vajutad hambaharjaga liiga tugevasti. Sellest võib tekkida igemete taandumine.

* Tasub eelistada akuga hambaharju, mis on võimsamad kui patareidega mudelid ja puhastavad ka paremini.

* Hambaharjade pead võiksid liikuda erinevalt. Kallimad ja efektiivsemad variandid, näiteks 3D-tehnoloogiaga hambaharjad, ühendavad endas palju erinevaid liigutusi. Osadel hambaharjadel on olemas ka eri režiimid nagu õrn pesu, poleerimine jt.