Merehaigus on psühholoogiline: kõikuvas laevas kaob orientatsioon ja tasakaalupunkti puudumise tõttu tekib iiveldus. Õõtsuval laeval ajab pidev liikumine segadusse: ajju jõudvad vastuolulised signaalid põhjustavad peavalu, iivelduse ja oksendamise.

Seda saab vältida enne reisi vastavaid ravimeid sisse võttes, kuid mõned nipid aitavad ka juba laeval iivelduse vastu võidelda. Mida siis teha, kui laine liialt tasakaaluorganit loksutab?

Puhka välja

Merehaigus tuleb kergemini siis, kui merele minna puhkamata ning välja magamata. Korralik puhkus aitab ajul paremini segadusse ajavate tasakaaluhäiretega toime tulla.

Istu sõidusuunas

Rongis pole eriti vahet, kas istuda selja või näoga sõidusuunas, merel tähendab loksumine seljaga liikumise suunas tunduvalt kehvemat enesetunnet. Istu näuga vööri suunas.

Joo korralikult

Vedelikupuudus iseenesest võib juba panna pea valutama, kuid laeval on selle mõju veelgi tugevam. Joo jahedaid jooke, aga ära joo liiga palju alkoholi.

Väldi pingsat vaatamist

Lugemine tormisel merel on liiast. Igasugune silmade pingutamine peene kirja või kujutistega paneb aju katsumuste ette.Väldi silmade pingutamist.

Broneeri kajut võimalikult madalal ja võimalikult laeva keskel

Iseenesest on laeva keskel asuvad akendeta kajutid odavamad, kuid merehaiguse vältimiseks on see kindlasti hea valik - mida kaugemal laeva teljest (seal asuvad tavaliselt akendega kallimad kajutid), seda rohkem loksutab. Mida kõrgemal, seda rohkem samuti. Sügaval ja keskel on ka suurema tormiga kõikumine kõige väiksem.

Kui vähegi võimalik, säilita silmside horisondiga

Aju vajab pidepunkti, mille järgi tasakaalu seada. Üks kindel pidepunkt on vaadata kaugusesse - horisont püsib ikka paigal. Kui peapööritus on tulemas, tuleks tõusta tekile, nõjatuda reelingule ja vaadata kaugusse. Tavaliselt aitab. Lisaks aitab ka karge meretuul, mis meeled selgeks lööb.

Väldi tormiseid hooaegu või tuuliseid meresid

Tavaliselt toimuvad kruiisid väljaspool tormihooaegu, kuid mõnikord tuleb siiski ületada tormiseid meresid, sest muudmoodi ei saa. Näiteks on üks raske katsumus Lõuna-Ameerikast Antarktikasse seilamine. Kui aga on võimalik valida, siis sügist tasuks vältida ja muid hooajalisi tuuliseid aegu ning paiku, kui merehaigus on kerge tekkima.

Vali suurem ja uuem laev

Mida suurem laev, seda vähem kõigub. Samuti kõiguvad vähem uuemad laevad, sest neil on moodsad arvutijuhitavad stabiilsussüsteemid. Kruiisireisid tasub seega valida uuematel ja rohkema reisijate arvuga laevadel, kui merehaigus on probleemiks.

Vali reis paljude peatustega

Mõned kruiisid teevad pikki mereületusi, merehaiguse vältimiseks sobivad rohkem aga tihemate peatustega kruiisid. Iga peatus aitab välja puhata ja merehaigusest kergemini üle saada.

Tabletid väljakannatamatus olukorras

Ingveritabletid aitavad paljusid ja on saadaval apteekides. Kui need ei mõju, siis laevades saab tavaliselt abi ka meeskonnalt, küsides merehaigust leevendavaid mõjusamaid tablette: dramamiini, tsüklisiini, meklisiini, skopolamiini, difenhüdramiini jms. Paremini mõjuvad ravimimid vähemalt tund enne merereisi, kuid põhjustavad mõnikord teisi ebameeldivaid kõrvalnähte.

Näksi midagi

Enesetunde parandamisele aitab kaasa näksimine: sobivad snäkid on soolased küpsised, õun, ingverijook, piparmünt, rahustav tee. Vältida tuleks vürtsiseid toite. Liigne kohv ja alkohol mõjuvad ka halvasti.

Hinga sügavalt

Sügav sisse-välja hingamine (mitte hingeldamine) varustab aju suurema hulga hapnikuga ja aitab toime tulla tekkinud iiveldusega, hoides ära merehaiguse tekke.

Külm jook ja kompress

Kui ebameeldivused on juba käes, aitab neist välja tulla külm kompress näole ja kätele. Külm jook toetab seda.

Milliseid merehaigust vähendavaid võtteid oled veel reisil kasutanud? Kirjuta kommentaaridesse.