Järgmine nimekiri aitab maailmarändureil orienteeruda eri rahvaste tervitusetikettide keerdkäikudes.

Brasiilia

Arvestage tugeva käepigistusega, mis vältab harjumuspärasest kauem. Pikale käepigistusele lisandub intensiivne silmavaatamine.

Naisterahvaid tervitatakse suudlusega kummalegi põsele. Sama rituaali korratakse lahkumisel.

Hiina

Hiinas austatakse kõrget vanust, mistõttu tuleb kõigepealt tervitada vanemaid inimesi. Kätt surutakse õrnalt, samal ajal kummardades.

Silmavaatamist tuleks vältida. Hoidke tervitatava inimese käest kinni hetke vältel pärast käepigistuse lõppemist.

Filipiinid

Enamikus Aasia riikidest on tervituskombed sarnased Hiina kommetega. Filipiinid on aga erandiks.

Filipiinide elanikku tervitades vaadake talle otse silma ja ärge kummardage. Käepigistusel avaldatav surve olgu aga kindlasti nõrk.

Austraalia

Kui olete naisterahvas, kes tervitab meesterahvast, ulatage enda käsi esimesena. Reeglina naised teiste naistega kätt ei suru.

Käeraputus olgu kindel ja kiire. Millised iganes poleks teie poliitilised ambitsioonid, ärge kunagi kasutage teretamiseks mõlemat kätt.

Prantsusmaa

Vahet pole, kas saate inimesega kokku esimest või saja esimest korda — käepigistus olgu kiire ja õrn.

Kui olete lähedased sõbrad, peetakse sündsaks ka suudlust kummalegi põsele.

Venemaa

Kui tegu pole just ärikohtumisega, pole kombeks vastassoo esindajat kättpidi tervitada. Traditsioonilist etiketti hindavates kogukondades peetakse seda ebaviisakaks, kuna tegelikult peaks meesterahvas suudlema daami kätt.

Kui surute kellegi kätt, tehke seda jõuliselt — nii, et sõrmeluud ragisevad.

Türgi

Türki rännates jätke karukäpa-haare kaasa pakkimata — jõulist käepigistust peetakse seal taktituks.

Ärge pange imeks, kui käepigistus vältab nii kaua, et sisuliselt jääb tervitatav teil käest kinni hoidma: see on sõpruse märk.

Lõuna-Korea

Käelise tervituse algatajaks peaks olema vanim inimene seltskonnas; käepigistus peaks olema õrn.

Vaba kätt ei maksa taskusse toppida; tervitatava isiku parema käsivarre pigistamine vasaku käega on Koreas kombeks.

Maroko

Samast soost inimese käe pigistamine tervitamisel on norm, kuid seda tehakse õrnalt.

Naisterahva kätt tohib suruda vaid juhul, kui ta seda ise pakub.

Araabia Ühendemiraadid

Kättpidi tervitamist tuleb alati alustada kõige vanemast ja väärikamast kohalviibijast. Tervitamisel tuleks kasutada tervitatava tiitlit; käepigistus võib väldata üsna pikka aega.

Seda, millal on õige aeg käsi lahti lasta, otsustagu tervitatav.

Kenya

Eakamate või kõrgest staatusest isikute teretamisel haarake vasaku käega parema käe randmest ja lausuge “jambo” (“Kuidas käsi käib?”). Seejärel uurige, kuidas läheb äri või kas perekond on ikka hea tervise juures. Jäme oleks seda mitte teha.

Mehhiko

Pange vaim valmis kauakestvaks käepigistuseks. Kui olete meesterahvas, pole välistatud ka embamine. Naised võivad teineteist põsile suudelda.

Norra

Hoolimata sellest, kui palju inimesi kohal viibib või milline on nende vanus või sugu, tuleb kõiki kindlasti kättpidi tervitada.

Inimese poole pöördumisel kasutatakse ees- ja perekonnanime. Norralaselt ei maksa kunagi küsida "Kuidas käsi käib?"; tema jaoks on tegu pealiskaudse lobaga.

Tai

Ärge suruge kätt! Tervitatav isik sooritab nn wai, mis seisneb pihkude asetamises vastakuti rinna kõrgusele ja kummardamises. Vastake samaga.

Kui olete meessoost, lausuge sawadee-krap; kui olete naine, öelge sawadee-kah (mõlemad tähendavad tervitust). Kätt suruge vaid siis, kui teid waiga ei tervitata.

Allikas: Forte.ee