Vastustest selgub, et suureks muretsemiseks pole põhjust. Alljärgnevalt toome ära Eesti juhtivate reisiagentuuride selgitused, kuidas Aurinko otsus Eesti reisihuvilist mõjutab. Vastavad Estravel, Wris Reisibüroo, Novatours, Baltic Tours ja Go Travel.

ESTRAVEL

Vastab Estraveli juhatuse liige Aivo Takis.

Aurinko on osa Soome suurimast ja vanimast reisikorraldajast Aurinkomatkat Oy ning tegelikult nad ei lahku päriselt Eesti turult. Nad lõpetavad ainult Tallinnast algavate tšarterreiside pakkumise ja eraldi äriühingu ülalpidamise Tallinnas. Selle põhjuseks on suure tõenäosusega meie turu väikesed mahud, nii et otsus on sellise suure ettevõtte jaoks nagu Aurinkomatkat Oy majanduslikult ratsionaalne.

Eesti turu jaoks jääb Aurinkomatkat edasi oluliseks reisipakkujaks, lihtsalt pakettreisi alguspunkt on edaspidi Helsinki lennujaamas. Kui osta Aurinkomatkade pakett Estraveli kaudu, siis ma liidame sinna juurde soodsa erihinnaga ühenduslennud Tallinna ja Helsingi vahel, mida eraldiseisvalt osta ei saa.

WRIS REISIBÜROO

Vastab WRIS Reisibüroo juhatuse liige Aili Kägu.

Aurinko näol on tegemist reisikorraldajaga, kes korraldab reise tellimuslendudega. AS WRIS on Aurinko pakettreiside vahendajaks. Kahju muidugi, et Aurinko Tallinnast enam otselendudega reise uuel hooajal korraldama ei hakka, kuid laevaühendus on hea ning ka Finnair tõstab lendude sagedust Tallinna ja Helsinki vahel, seega Aurinkomatkate reisid on meie inimestele endiselt kättesaadavad.

Eestlased on aastakümneid kasutanud puhkuse veetmiseks Aurinkomatkate reise.

Aurinko reisiportfell iseenesest erines veidi teiste meie turul tellimuslendudega pakettreise korraldavate ettevõtete omast. Näiteks Türgi, Egiptuse ja Bulgaaria reise nemad algusega Tallinnast ei pakkunud.

AS´i WRIS, kui põhiliselt reisiteenuste vahendaja, tegevusele Aurinko reiside pakkumise lõpetamine erilist mõju ei avalda. Pigem suurendab see meie võimalusi jätkata individuaalreiside pakkumisi seni läbi Aurinko populaarseks saanud puhkusepaikadesse nagu Santorini, Gran Canaria, Madeira, vahvad Kreeka saared; toredad linna- ja lühipuhkuse paigad nagu Lissabon, Zagreb jne.

NOVATOURS

Vastab Novatours OÜ turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisberg.

Viimaste aastate reisinõudluse kasv on muutnud kogu Baltikumi reisituru atraktiivseks mitmetele uuele reisikorraldajale, mis omakorda on suurendanud konkurentsi ja avaldanud survet puhkusereiside hindadele. Konkurentsivõime saavutamiseks ja säilitamiseks on mõned Eestis tegutsevad reisikorraldajad sunnitud müüma reise isegi alla omahinna.

Reisikorraldaja Aurinko teatas juba 18. septembril oma klientidele, et lahkub alates järgmise aasta 15. maist Eestist ja sulgeb siinse kontori. Alatest aastast 2007, mil Aurinko ostis Horizon Traveli, on ettevõte püüdnud leida kasvupotentsiaali nii Eestis kui Venemaal. Alates 2012. aastast ühendas Aurinko oma reisifirmad ühe kaubamärgi alla, kuid tundub, et seegi muutus ei toonud neile loodetud edu. Ettevõtte põhiturg ja klientuur on firma algusest saati olnud Soome ja soomlased. Austame Aurinko otsust lahkuda Eestist ning soovime neile jätkusuutliku arengut Soomes.

Üha enam Eesti inimesi saavad endale lubada puhkusereise välismaal või on muutnud oma reisimist aasta jooksul sagedasemaks. Samuti on puhkuse vältel tehtavad kulutused suurenenud. Oluliselt on kasvanud nende reisijate hulk, kes eelistavad üha rohkem keskmise või kõrgema kategooria hotelle ning broneerivad paketi enam kui pool aastat ette.

Enamik puhkusereise ostetakse Eestis reisikonsultandi abiga, kuid kiirenevas tempos kasvab online broneeringute hulk veebis. Novatours oli 2009. aastal esimene reisikorraldaja Baltikumis, kes avas oma pakettide e-müügi. Me oleme seda keskkonda pidevalt arendanud ning olnud seeläbi kogu turule suunanäitajaks. Tänu sellele on ka omal käel reisijad leidnud tee meie puhkusepakettideni. See on mugavam, soodsam ja ajasäästlikum, võrreldes sellega kui reisihuviline ise koondab kõik teenused ühtseks paketiks.

BALTIC TOURS

Vastab AS-i Baltic Tours müügijuht Margit Lõiv.

Kuna Baltic Tours tegutseb reisibüroona, mitte reisikorraldajana, siis annan vastuse meie kui reisikorraldajate reiside vahendaja vaatenurgast.

Jah, Aurinko teade tegevuse lõpetamisest mõjus negatiivsena. Nende tooteportfell oli pigem eristuv teistest suurematest reisikorraldajatest (Novatours, Tez Tour, TUI, Kidy Tour), kes pakuvad nö hooaja hittsihtkohti. Aurinko seevastu keskendus eristuvatele sihtkohtadele, samuti oli nende hotellivalik hästi kaalutletud ja hind/kvaliteet oli paigas. Saame näha, kas mõni allesjäänud reisikorraldajatest võtab oma portfelli ka uusi sihtkohti või kaotamegi tšarterlendudega reisimise võimalusi.

Näha oli, et Aurinko ei läinud kaasa teiste korraldajate hinnasõjaga. Võibolla on nende sihtgrupil siis rohkem võimalusi sobiv reis endale ise kokku panna ja nad ei vaja n-ö grupireisi teenust.

Meie jätkame kindlasti teiste reisikorraldajate vahendamist ja loodame, et avatakse ka uusi sihtkohti ja alati pakume klientidele nö rätsepatööna kokku pandud reise.

GO TRAVEL

Vastab Go Traveli turundusjuht Epp Piir-Riikoja.

Go Travel ise ei ole pakettreisi mõistes reisikorraldaja, vaid reisibüroo, müües edasi kõikide tunnustatud reisikorraldajate pakettreise.

Aurinko eestikeelsele kodulehele viidates on emaettevõte Aurinkomatkat OY pühendunud jätkusuutlikule tegevusele ja kasumlikkusele ning püüab parandada tõhusust ja tootlikkust. Arvatavasti olid emaettevõtte ootused reaalsusest suuremad, Aurinko Eesti kasumlikkus ei olnud piisav ning ta osutus Soome turule oodatust väiksemaks täienduseks, mistõttu sündiski põhjamaiselt karge otsus tegevus lõpetada.

Vähetõenäolisena tunduvad põhjustena tihe konkurentsiolukord ja klientide vähenenud huvi. Vastupidi, võime kinnitada oma klientide jätkuvat huvi ja nõudluse kasvu Tallinnast algavate pakettreiside vastu.

Aurinko on alati pakkunud kvaliteetset reisikorraldust ja pigem annab Eesti tegevuse lõpetamine kasvu- ja arengupotentsiaali teistele korraldajatele.

Aurinko Tallinnast algavate pakettreiside äralangemisega Go Traveli klientidele pakutav valik küll esialgu kitseneb, kuid usume, et nii Novatours, Tez Tour kui ka teised reisikorraldajad näevad siin omakorda potentsiaali sihtkohtade laiendamise ja turuosa suurendamise näol.

Ka reisid algusega Helsingist jäävad Eesti turu jaoks jätkuvalt üheks arvestatavaks võimaluseks.