Anu sooritas oma praktika Põhja-Hollandi väikelinnas Leeuwardenis, kus ta töötas Iiri pubis kokana: „Esialgu tundus see väikese ja igava kohana, kuid tegelikult ma tulin sealt rikkamana tagasi, kui oleksin loota julgenud.” Anu soovis end panna proovile, kuidas ta välismaal ning võõras köögis hakkama saab. Kui esialgu kutsus teda põnevus, siis pärast praktikal osalemise kinnituse saamist tekkisid muremõtted, kas nad jõuavad klassiõega ikka õigele rongile ja nõnda sihtpunkti.

Kadri on palju reisinud maailmarändur, kes käis välispraktikal Valencia kesklinna restoranis: „See ei olnud turistide seas kõige populaarsem koht, aga meilgi olid paellad menüüs.” Teda motiveeris Hispaaniasse minema hispaania keel, mida ta tol hetkel väga ei osanud. Teisalt soovis ta näha, milline näeb välja restorani köögipool välismaal — kasutusel on teised toorained ja Lõuna-Euroopa on ikka midagi muud.

Nii Anu kui Kadri viibisid välispraktikal umbes poolteist kuud ning Kadri kirjeldab oma essees, kuidas peab üheks oma suurimaks saavutuseks hüüdnimedega kutsumist: „Võib tunduda veider, aga üheks saavutuseks pean seda, et olime hakanud kokkadega üksteist kutsuma hüüdnimega „cabron(a)”, mis tõlkes tähendab „kaabakas”. Sealses kultuurikontekstis on see tavaline sõprade vaheline hüüdnimi ning märk omaksvõtust. Elementaarne keeleoskus ja ruumis orienteerumine on kohanemise füüsiline tase, kuid huumor on sotsiaalne tase.”

Anu esseest leiab suurepärase ülevaate sellest, kuidas kokahakatised 31°C käes köögis asju nägema hakkavad: „Külmiku ning sügavkülmiku külastused on päeva tipphetked; ahjuukse ees töötamine või selle avamine võrdub jaanipäeval üle lõkke hüppamisega — kukud sisse ja tunned põrgukuuma; grilli taga töötava kolleegiga nii naljalt ei lõõbi — kannatused on niigi laes; kui keegi sind kogemata külmkambrisse lukustab, otsustad mitte kohe karjuma pista.”

Sarnaseid lustlikke ja kaasahaaravaid lugusid on võimalik lugeda nii kogumikust „Õpiränne Euroopasse ja tagasi: Erasmus+ praktikalugude parimad palad” kui kuulata kogumiku esitluselt.

Erasmuse blogis jagavad Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse õpirändurid oma lugusid laiast maailmast. Selleks, et ise õpirändama minna, leiad rohkem infot leheküljelt www.archimedes.ee.

Jaga
Kommentaarid