Vesivillid

Ära neid mitte kunagi katki torka. Need kaitsevad villi all olevaid nahakihte. Spetsiaalne haavaplaaster takistab villide katkihõõrumist. Kui see on juba juhtunud, aseta haavale pehme plaaster, et haava puhtana hoida.

Verevalumid ja muljumishaavad

Turse on väiksem, kui asetada haavale kohe niiske ja külm rätik, külm metallist lusikas või külmakompress. Ka naistepunaõliga kompress takistab vere kogunemist, samuti arnikasalv.

Kõhulahtisus

Võib väikestel lastel tekitada dehüdratsiooni. Seetõttu on ravi ajal tähtis palju juua! Apteegis saadaolev elektrolüüdilahus taastab mineraalsoolade kaotuse kõige kiiremini. Imikule, kes ei soovi lutipudelist juua, võib manustada suunurgast plastsüstla abil glükoosi-soolalahust. Lutipudelist joovatele imikutele võib anda elektrolüüdilahust vaheldumisi lahjendatud piimaseguga (algul segu vahekorras 1 : 2 veega, hiljem 1 : 1). Suurematele lastele võib alternatiivina anda ka gaseerimata mineraalvett, köömne-, fenkoli- või kibuvitsateed.

Palavik

Tekib väikestel lastel tihtipeale ootamatult. Alla neljakuusete imikutega tuleks alati arsti poole pöörduda. Vanema lapse puhul sõltub arsti juurde minek lapse üldisest seisundist: kui laps on reibas, võib teda esialgu ise ravida. See tähendab, et lapsele tuleb anda palju vedelikku, panna selga õhemad riided (kui laps tundub kuum) või paksemad riided (kui lapsel on külmavärinad). Kui palavik tõuseb üle 39 kraadi, aitab jalamähis. Palavikualandajat anda siis, kui temperatuur on üle 39 ja arsti soovitusel.

Putukahammustused

Herilaste- ja mesilasehammustused on alati valusad, kuid tavaliselt ohutud. Kui astel on veel nahas, tuleb see kohe eemaldada. Jahuta torkekohta niiske lapi või külmakompressiga. Valu ja paistetuse vastu aitab ka pooleks lõigatud sibul ja äädikakompress. Sügelust leevendavad ränigeel, teepuuõli ja tükkideks rebitud teeleht. Kui laps on aga mesilasehammustusele allergiline, siis on kiire esmaabi äärmiselt oluline. Allergilise reaktsiooni korral või juhul, kui putukatorge asub suus, tuleb pöörduda kiiresti arsti poole. Senikaua tuleb lapsel lasta imeda jääkuubikut.

Ninaverejooks

Näeb tavaliselt hullem välja, kui asi tegelikult on. Verejooksu peatamiseks võib hoida lapse kuklal külma niisket lappi või külmakompressi ning ninaaugud mõneks minutiks pöidla ja nimetissõrmega ettevaatlikult kinni pigistada. Kui ninaverejooks tekkis kukkumise tõttu, ei kao pikka aega või on väga tugev, tuleb pöörduda arsti poole.

Kõrvavalu

Leevendamiseks sobib hästi sibulakompress. Selleks tuleb sibul peeneks hakkida, mikrolaineahjus või soojenduskotis ettevaatlikult soojendada, õhukese rätiku sisse mässida ja peapaela, mütsi või salli abil kõrvale fikseerida.

Rebendid

Lasta hetk veritseda, seejärel vajutada haavaservad kergelt kokku ja katta plaastriga. Suuremaid rebendeid (alates ühest sentimeetrist) peab ravima arst. See kehtib ka juhul, kui vigastuse kaasnähuna ilmnevad ajupõrutuse sümptomid.

Reisihaigus

Imikutega on hea. Neil ei teki reisihaigust. Nemad jäävad higistamishoogudest, iiveldusest ja kõhuvalust puutumatuks. Üheaastastel võib seevastu juba mõne kurvi järel paha hakata ning ka täiskasvanud pole selle eest kaitstud.

Selle ennetamiseks võib teha järgmist: Lase lapsel joonistada või lugeda. Autosõidu ajal peaks laps vaatama esiaknast välja (mitte küljeaknast). Pange lapsele selga mugavad riided. Tilguta lapse käeseljale mõni tilk mündiõli — selle värske lõhn virgutab; samuti aitab sidruniviilu imemine. Proovida tasub ka ingverikapsleid (küsige apteegist). Sõiduiivelduse vastast närimiskummi ja plaastreid tuleks lastel kasutada vaid arsti soovitusel.

Marrastused

Veritsevad harva tugevalt. Siiski võib mustus haavale sattuda ja seal infektsiooni tekitada. Seetõttu loputage vigastatud kohta voolava veega, võimalikud kivikesed või killud tuleks eemaldada puhta lapi või pintsetiga. Laske õhu käes kuivada.

Päikesepiste

Sümptomid on: punetav nahk, kuum pea, iiveldus, halb enesetunne, külmavärinad. Vii laps kohe jahedasse kohta, asetage pikali, ülakeha veidi kõrgemal, jahutage pead niiske külma rätikuga ja andke palju juua. Peapöörituse või teadvuskao korral viige laps stabiilsesse küljeasendisse ja kutsuge kiirelt arst.

Päikesepõletus

Jahutage, jahutage, jahutage — äädikavees niisutatud lappide, võipiimamähise või kohupiimakompressiga. Leevendust toovad ka päevitusjärgsed jahutavad tooted, mis sisaldavad põletikku vähendavaid aineid nagu allantoiin, a-bisabolool, pantenool ja nõiapähkel.

Igas olukorras on abiks see:

võta perearsti telefoninumber puhkusele kaasa. Palju asju saab lahendada telefoni teel. Kui sihtkoha riigis tekib keeleprobleeme, saate oma arstilt lisanõuandeid küsida.