Kauaoodatud reis on paljudele lõbus ja lõõgastav tegevus, mis tavaliselt möödub viperusteta. Teadupärast ei hüüa aga õnnetus tulles ning ka kodust eemal olles võivad meid tabada halvad üllatused ootamatutest haigustest tõsiste õnnetusteni.

Käesoleva aasta esimese kuue kuuga on Seesamis registreeritud 770 reisikindlustuse juhtumit ning esikohta hoiavad haigestumise tõttu ära jäänud või pikenenud reiside hüvitised.

„Kui keskmine kahju meditsiiniabis jääb mõnesaja euro juurde, siis iga paari kuu tagant tuleb ette ka äärmiselt tõsiseid juhtumeid, mille hüvitamiseks kulub mitu korda suurem summa, harvadel juhtudel jääb ka 100 000 eurosest kindlustuskaitseks väheks,“ tõdes Seesami kahjukäsitluse juht Ly Jõhvik.

Inimesed ei tunneta tuntud paikades ohtu

Seesami viimase aja kõige kulukam õnnetusjuhtum toimus mõni kuu tagasi vanema mehega, kes nautis parasjagu reisi Ameerikas, kui ta haigestus. Esmalt hingamisteede probleemid ja paar kuud hiljem soolepõletik, mistõttu vajas mees ravi lausa kahe juhtumi puhul. „Teadupärast on Ameerikas arstiabi äärmiselt kallis ning ka see lugu ei olnud erand. Lõplik ravikulu küündis 150 000 euroni. Õnneks oli selle juhtumi korral valinud klient piisava kindlustuskaitse ning kindlustussummast piisas ravikulude katmiseks,“ rääkis Jõhvik.

Lisaks tõsistele tervisehädadele näevad kindlustajad oma töös ka palju olukordi, kus inimesed suunduvad samasse paika reisile juba mitmendat korda ning ei oska enam tuntud kohtades ja tegevustes ohtu aimata.

„Kohe meenub mulle paljude jaoks uskumatute lugude hulka kuuluv juhtum, mis leidis aset paar aastat tagasi Tai saarestikus. Nimelt läks üks suur lainelaua sõber päevaks merele laineid püüdma, kuid unustas päikeseprillid koju. Enamik inimesi teab, et UV-kiirguse eest tuleb kaitsta nahka, kuid tegelikult on sama oluline kaitsta ka silmi. Silmadele on eriti ohtlik just päikese peegeldus lumelt, veekogult või mõnelt muult peegeldavalt pinnalt.

Alguses süütuna tundunud olukord koju ununenud prillidest võttiski õhtuks kohutava pöörde – kindlustatu kaotas intensiivse UV-kiirguse tõttu nägemise. Abi saamiseks tuli kutsuda päästekopter, sest väikesel saarel polnud sellekohane arstiabi saadaval,“ rääkis Jõhvik. Kindlustaja sõnul oli õnneks tegemist olukorraga, kus kliendi nägemine mõne päeva möödudes taastus. Loo lõpp oli õnnelik, kuid ravikulu, uued lennupiletid ja kulud reisi pikendamiseks päädisid tuhandete eurode suuruse kahjuga.

Ujumine, mis päädis murtud kaelalüliga

Jõhviku sõnul on paljud reisikindlustuse juhtumid seotud just veega. Näiteks toob ta loo Dominikaani Vabariigis paar aastat tagasi puhanud kliendist, kes läks ühel päeval pahaaimamatult ookeanisse ujuma, kuid välja tulles tõstis laine inimese ootamatult üles ning lõi siis vastu põhja. „Otsmikule saadud löögist tekkis koljusse pragu, murdus kaelalüli jätke ja ka selgroolüli. Reisikindlustus kattis kohapealsed ravikulud ja kojutoomise, kuid õnnetuse tagajärjel tekkis kliendil püsiv puue ja ta vajas taastusravi kuni eelmise aastani. Õnneks oli klient sõlminud õnnetusjuhtumi kindlustuse ravikulude ja püsiva puude kindlustuskaitsega ning see tagas talle kindlustuslepingu alusel korraliku hüvitise,“ tegi kindlustaja ülevaate.

Kirgliku reisisellina tuntud Jõhvik soovitab rahulike kodumaa veekogudega harjunud inimestel võõral maal ujuma minnes eriliselt ettevaatlik olla.

„Inimene võib ookeanis või Vahemeres sattuda justkui pesumasinasse, kus juhuslikult on trumlis ka kivid, millega võib pihta saada,“ hoiatas ta.

Kallimate juhtumite hulka kuuluvad lisaks suurtele operatsioonidele ka kindlasti juhtumid, kus näiteks mäelt haige toimetamiseks on vaja transporti. „Matkamine ei tundu muidu ohtliku tegevusena, kuid näiteks kukkumine või ootamatu haigestumine Nepalis tähendab ligi 10 000 euro suurust kulu kopteritranspordile.“

Murevabaks reisimiseks soovitab kindlustaja reisikindlustuse kaitsed üle vaadata ning aktiivse puhkuse puhul, mis hõlmab mägisuusatamist, mootorsaaniga sõitu või mägedes matkamist, osta juurde ka ohtliku tegevuse lisakaitse.