Kim andis aasta alguses sõjaväele käsu ehitada "maailmatasemel" suusakeskus, et võistelda Lõuna-Koreaga, mis ehitab talvespordikeskusi 2018. aasta taliolümpiamängudeks.

Viimase kuu jooksul on Kimi lemmikprojekti kimbutanud mitmel korral tulvaveed. Sel nädalavahetusel ehitust külastades väljendas aga suur juht "suurt rahulolu" ehituse käigu suhtes.

Riiklik uudisteagentuur KCNA tsiteeris juhti ütlemas, et suusakuurordi edukas ehituses on saavutatud suur läbimurre, mida maailm imetleb.


Lõuna-Korea päevaleht Chosun Ilbo aga märkis, et Masiki suusakuurordi ehitusel toimunud üleujutustes eelmisel kuul toimus maalihe, mis mattis mitu hoonet enda alla ja hukkus 28 inimest.

Uudistesaidi Daili NK andmetel mattusid mudavoolude alla mõned põllud ja asulad kuurordi läheduses, kui vee- ja mudavool suusanõlvalt alla valgus.

"Kuid sõdurid ja töölised mobiliseeriti kahjusid kõrvaldama vaid suusakeskusesse," öeldi uudises.

Kirjeldades suusakuurordi ehitust kui "hiiglaslikku patriootilist tööd", soovis Kim, et 110 kilomeetrit suusaradasid, hotell, helikopteri plats ning suusaliftid oleksid valmis juba selle aasta lõpuks.

Chosun Ilbo uudises mainitakse veel sedagi, et kuurordi hotell oli üks ehitistest, mis maalihkes kannatada sai.

KCNA aga raporteeris vastupidist: et Kimi sõnul pole suusakuurort "mingeid kahjustusi tulvavetest saanud".

KCNA riigimeedia andis teada, et projekti pealt ei hoita kokku ja Kimi sõnul peab sellest saama "maailmatasemel suusakuurort, mis tagab rahvale tsiviliseeritumad ja õnnelikumad elutingimused".

Samal ajal suusakuurordi ehitusega levib riigis vaesus. Neljapäeval tegi ÜRO erakorralise üleskutse koguda veel 98 miljonit dollarit hädavajaliku humanitaarabi toimetamiseks riiki selle aasta jooksul. ÜRO sai kokku vaid 52 miljonit plaanitud 150 miljonist, mida oleks vaja olnud toidu, vee ja põllumajandussaaduste riiki toimetamiseks.

Viimase 12 kuu jooksul on humanitaarabi toel hakanud olukord siiski paranema, 2,4 miljoni inimese jaoks on toiduabi endiselt eluliselt vajalik.

Kim on tuntud korvpallifänn, kuid seitse aastat Šveitsis Berni rahvusvahelises koolis õppides tekitasid temas huvi ka suusatamise vastu. Tema isagi oli sporti hästi suhtunud. Kim Jong-il olevat 1994. aastal Põhja-Korea ainsal par 38 golfirajal löönud 11 hole-in-one lööki ja olles tulemusega rahule jäänud, teatas kohe ka spordiga lõpetamisest.